Intretinerea gazonului


Tavalugirea gazonului (lucrare de intretinere)

Se executa dupa tuns, cand firele de iarba au 5 –6 cm inaltime cu scopul de a pune mai bine in contact radacinile gazonului cu solul si de a se realiza o nivelare superficiala suplimentara a suprafetei gazonate, reducandu-se astfel riscul ca plantele sa fie smulse cu ocazia lucrarilor de tundere.

Combaterea buruienilor, erbicidarea gazonului

Odata cu rasarirea gazonului, in cele mai multe cazuri, rasar si buruienile. Frecventa buruienilor depinde foarte mult de epoca de semanat a gazonului

Buruienile din grupa „Dicotiledonate” (plante cu frunza lata) se combat cu ajuturul erbicidelor selective (doza de aplicare fiind infunctie de produsul folosit); acestea se aplica postemergent (dupa rasarire). Dupa ce se face tratamentul trebuie oprita udarea cel putin 6 ore (recomandat o zi). Tratamentul se face ori de cate ori este nevoie. Solutia se aplica cu ajutorul vermorelelor de diferite forme si dimensiuni (echipate cu duza pentru erbicid) sau cu atomizorul (pe suprafete mai mari).

Buruienile din grupa „Monocotiledonate”, (cele mai frecvente Pir si Mohor), fiind din aceeasi familie botanica cu speciile de gazon, nu se combat (sau nu se combat cu succes) cu ajutorul produselor chimice. Acestea se smulg manual la aparitia lor.

In cazul unei infestari masive, in special cu pir, se foloseste erbicid total, care omoara inclusiv gazonul existent si se insamanteaza terenul.

Din cauza riscurilor de infestare masiva cu Pir si Mohor, nu se recomanda folosirea pamantului de camp la insamantarea gazonului.

Gazonul tanar si crud se imbolnaveste frecvent. Cauzele sunt excesul de umiditate si diferentele de temperetura de la zi la noapte. Diferentele de temperatura nu se pot controla. In ceea ce priveste umiditatea, pana la prima tunsoare a gazonului apa este indispensabila speciilor care vor forma covorul de gazon.

Se pot face tratamente preventive cu diverse fungicide. Eficienta acestora nu este maxima intrucat se vor aplica 3 –4 – 5 udari zilnice si apa spala substantele folosite. Pentru ca acestea sa aiba eficienta maxima, nu trebuie administrata apa cel putin 1 zi.

Aparitia/instalarea bolilor. Primele semne care apar in gazon in momentul cand acesta se imbolnaveste sunt pete de gazon culcat, de forma circulara, care se unesc una cu alta si se transforma rapid in pete maronii.In momentul acesta se opreste udarea si se face un tratament.

Udarea se reia dupa 36 de ore, progresiv. Din pacate, portiunile afectate de boala nu se mai pot recupera, fiind necesara reisamantarea lor. Din cauza pericolului mare prezentat de aceasta boala, pentru a va putea ajuta in timp util, va sugeram ca imediat ce observati primele semne de imbolnavire, sa ne contactati.

Fertilizarea gazonului

Momentul cel mai bun pentru fertilizari este in primavara, la inceputul sezonului de crestere. Se pot executa fertilizari o data la 6 saptamani, pana in toamna, pentru a mentine calitatea gazonului.

Primavara si vara se utilizeaza ingrasamant cu mai mult Azot, pentru a da culoarea verde intens gazonului, iar toamna se utilizeaza ingrasamant cu Fosfor si Potasiu pentru a intari radacinile, pregatindu-le pentru iarna.

In perioada de vegatatie gazonul trebuie ajutat cu ingrasaminte (supliment nutritiv), indiferent de tipul de sol. Cantitatea de ingrasamant este mai mare cu cat starea de aprovizionare a solului este mai mica.

Se folosesc ingrasaminte complexe solide, sub forma de granule, care se administreaza cat mai uniform pe suprafata gazonului prin imprastiere cu mana (daca cel care administreaza are experienta) sau cu ajutorul masinilor de imprastiat ingrasaminte chimice de diferite forme si marimi.

Dupa ce s-au administrat ingrasamintele chimice obligatoriu se se aplica 1 –2 udari. In perioada de vara se pot folosi cu succes si ingrasaminte foliare. Acestea se aplica cu ajutorul vermorelelor sau cu atomizorul. Operatiunile uzuale de intretinere pentru gazonul obtinut prin insamantare sunt: tuns o data pe sa ptamana, fertilizare si erbicidare bilunara (in contratimp), extragere lunara buruieni, o tavalugire trimestriala, suprainsamantarea de toamna/primavara si aerarea (de doua ori pe an).

Din cauza tunderii regulate nivelele elementelor nutritive din teren scad, deci trebuie completate. In comert se gaseste ingrasamant specific gazonului, granulat, care trebuie aplicat primavara si toamna tarziu, conform instructionilor de pe ambalaj. Cred ca putini gradinari se obosesc sa se mai ocupe si cu fertilizarea gazonului, chiar si eu am fost foarte sceptic in privinta asta, considerand ca solul are tot ce este necesar, ca sa am un gazon frumos. Asta pana cand am vazut cum arata gazonul dupa fertilizare. Efectul a fost vizibil cam dupa o saptamana si a fost de-a dreptul spectaculos…gazonul meu s-a transformat intr-un covor dens, verde inchis.

Dupa aplicare, este recomandat o udare abundenta, altfel substantele pot arde gazonul.

Scarificarea gazonului

Se recomanda efectuarea scarificarii de 2 ori pe an – primavara si toamna. Cu aceasta actiune se reduce cantitatea de iarba imbatranita si de muschi in stratul de deasupra solului. Mai mult decat atat, prin curatarea gazonului favorizam trecerea curentilor de aer, deplasarea nutrientilor spre zona radacinilor si transportul adecvat al apei. Adancimea scarificarii ar trebui sa varieze intre 3 - 4mm. Inainte de scarificare se recomanda tunsul gazonului. Dupa aceasta actiune se recomanda o fertilizare suplimentara a gazonului cu Pree-seed, care ii va oferi gazonului nutrientii necesari pentru regenerare si sustinerea cresterii sistemului de radacini.

 

sursa http://hobbygradina.ro