Semanarea gazonului

Insamantarea gazonului

In orice gradina, gazonul este un element important, central, care daca este corect intretinut ofera un aspect curat si elegant gradinii. Gazonul poate fi infiintat din covor rulat sau prin semanare directa. Metoda prin semanare directa ea fiind cea mai adecvata, in primul rand pentru costul mult mai redus al infiintarii gazonului.


Gazonul este un amestec de seminte de ierburi perene ale caror perioade de germinatie sunt diferite, de aceea pana la rasarirea completa a gazonului insamantat trec pana la 30-35 zile, iar maturitatea si densitatea gazonului se obtine in 3 luni de intretinere atenta (udare zilnica, tuns saptamanal, fertilizare lunara, extragere buruieni, completari de goluri, etc.).


Gazonul (amestecul de seminte de gazon) este alcatuit din mai multe tipuri de plante, semintele de gazon cumparate fiind defapt un amestec iar proportiile componentelor determina aspectul, rezistenta la uzura, nevoia de apa a gazonul. Alegerea tipului de seminte depinde de necesitatile fiecaruia, insa pasii pentru a obtine un covor verde impecabil sunt la fel pentru toate.

Perioada cea mai adecvata pentru semanarea gazonului este primavara (aprilie - mai) si toamna (septembrie - octombrie); in aceste perioade temperatura medie zilnica fiind de10 – 18oC (optima), speciile de ierburi rasar foarte bine. Temperaturile din afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30oC si sub 5oC germinatia semintelor este inhibata(gazonul nu rasare sau rasare necorespunzator).

Pregatirea terenului

Cel mai dificil, dar in acelasi timp cel mai important pas al operatiunii este pregatirea terenului pentru semanat. Terenul trebuie curatat de buruieni, fie manual sau cu ierbicide (ex. Roundup), sapat la o adancime de 15-20 cm si daca este posibil, prelucrat cu motosapa.

Dupa sapare este extrem de important ca terenul sa fie nivelat astfel incat suprafata gazonului sa fie neted, micile gauri si neregularitatile terenului fiind cele mai dese greseli in gazonurile noi.

Nivelarea terenului pentru insamantarea gazonului se poate face cel mai usor cu o scara, la care se leaga o sfoara la ambele capete, iar scara  culcata se trage de cateva ori peste aria sapata, eliminand neregularitatile suprafetei.

In timpul lucrarilor, incorporati intre 5 si 10 kg de ingrasaminte cu continut ridicat in Potasiu si fosfat pentru 100 m2 de teren.

Eliminati toate impuritatile nedorite, mai ales resturile de piatra. Nivelati substratul viitorului gazon cu o toleranta de cca 1-2 cm. In cazul unei inclinatii a substratului sau a solului compactam treptat, pentru ca ulterior substratul a nu alunece. Dupa aducerea cantitatii necesare de substrat nivelati din nou si irigati suficient, cu 20 l/m². Controlati daca solul nu se scufunda sau daca nu prezinta mici denivelari.

Fertilizarea terenului

(Fertilizarea de fond). Se folosesc ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, in raport cu gradul de aprovizionare al solului, administrateinainte de semanat. Se considera ca aprovizionarea solului cu cele doua elemente este optima pentru speciile de gazon. Incorporarea ingrasamintelor se face manual, cu sapa si grebla pe suprafete mici, iar pe suprafete mari cu freza sau grebla

Insamantarea gazonului propriu-zisa

Perioada cea mai buna pentru semanatul gazonului este primavara (aprilie - mai) si toamna (septembrie - octombrie); in aceste perioade temperatura medie zilnica fiind de10 – 18oC (optima), speciile de ierburi rasar foarte bine. Temperaturile din afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30oC si sub 5oC germinatia semintelor este inhibata(gazonul nu rasare sau rasare necorespunzator)

Norma optima de seminte de gazon este de 1 kg/ 40 mp. Folosirea unei cantitati prea mici de seminte la unitatea de suprafata prelungeste durata perioadei de instalare a gazonului favorizand dezvoltarea buruienilor.

Folosirea unei cantitati prea mari de seminte de gazon duce la sufocarea reciproca a firelor de iarba si la aparitia Fusarium-ului,boala care omoara portiuni intregi din gazonul rasarit.

Metodele pentru semanatul gazonului variaza in functie de marimea suprafetei si posibilitati. Pe suprafete mici semanatul se face manual, prin imprastiere cu mana la 1 -1,2 m deasupra solului, in benzi paralele.

Este recomandat ca, in prealabil, solul sa fie afanat superficial cu grebla.

Adancimea de semanat este de 1 –2 cm. Dupa imprastierea semintelor de gazon, acestea se incorporeaza cu grebla. In cazul suprafetelor mai mari semantul gazonului se face cu semanatori manuale de diferite forme si marimi, sau mecanizat cu semanatori speciale.

Daca se folosesc semanatorile manuale, incorporarea semintelor de gazon se face tot cu grebla; in cazul semanatorilor mecanice, acestea sunt prevazute, din fabricatie,cu dispozitive pentru incorporat

Tavalugirea suprafetei insamantate

Lucrarea se face cu tavalugi de diferite marimi, actionati manual sau tractati dupa tractor,

in functie de marimea suprafetei. Pe suprafete rezidentiale, se folosesc tavalugi cu greutati pana la 300 – 400 kg. Rolul acestei lucrari este de a pune samanta de gazon in contact cu solul, fara sa ramana goluri de aer in sol care favorizeaza uscarea/deteriorerea semintelor de gazon.

Udarea dupa semanarea gazonului

Irigarea de rasarire, care consta intr-o udare prin aspersiune cu jet foarte mic, cu 150-200 mc apa/ha.

Udarile se efectueaza prin aspersiune, cu pulverizatoare care asigura dozarea apei intr-un jet fin.

Pentru ca germinarea semintelor de gazon sa se desfasoare in conditii optime este necesar ca stratul superficial al solului in care se gasesc semintele sa aiba o umiditate constanta si moderata. Pentru aceasta se aplica udari frecventa si cu cantitati mici de apa, evitand baltirea.

Pe masura cresterii firelor de gazon se va reduce frecventa udarilor,marind cantitatea de apa pe udare.In perioada de vara, gazonul se uda obligatoriu de doua ori pe zi, de preferinta dimineata (pana in ora 8:00) si seara (dupa ora 19:00).

Cantitatea de apa la o singura udare se stabileste functie de sol, speciile de gazon, temperatura maxima zilnica, conditiile meteo, zonele expuse maimult sau mai putin la soare, etc. Se recomanda ca udarea gazonului de seara sa fie mai abundenta de cat cea de dimineata.

In functie de  momentul semanatului este posibil sa fie necesar udarea cu  cantitati mici de apade 2-3 ori pe zi  timp de 15-25 zile pina la rasarirea tuturor speciilor din amestecul semanat. Pe masura ce plantele tinere cresc se va uda mai rar dar cu cantitati  maimariapa,astfel incit la a treia tundere, udarea sa asigure umectarea solulului pina la 15-25 cm.

Precipitatiile pe timpul verii in regiunile noastre nu sunt de ajuns pentru un gazon sanatos, deci irigarea gazonului regulata este vitala. Primile semne a lipsei de apa sunt decolorarea usoara din verde inchis in verde deschis, sau in cazuri mai grave galben spre maro.

Problema cea mai grava este faptul ca buruienile sunt mult mai rezistente fata de seceta decat gazonul, de aceea preiau incet-incet terenul, daca gazonul nu primeste cantitatea de apa necesara.

Regula de baza este sa stropim gazonul rar dar abundent, decat des si putin!

Este important sa stimulam cresterea in adancime a radacinilor gazonului, de acea este foarte daunator udarea superficiala a terenului.

Cel mai recomandat este sa stropim cand este mai racoros, minimalizand cantitatea de apa evaporata, deci dimineata devreme sau seara. Un sistem de irigare automat ne usureaza munca, insa costurile acestora pot fi destul de ridicate si pentru o operare economica avem nevoie si de un put.

Este strict interzisa udarea cu furtunul, pentru ca astfel se separa semintele de stratul de sol si sunt scoase la suprafata.

Udarile se repeta zilnic (timp de 7 zile), astfel incat sa se asigure atat rasarirea, cat si cresterea rapida a plantelor. Necesarul zilnic de apa, in zilele fara ploaie, este de 1 mc la 700 mp.

http://hobbygradina.ro

  
  


  
  

  

Aboneaza-te la newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!