Semanarea gazonului


Gazonul este un amestec de seminte de ierburi perene ale caror perioade de germinatie sunt diferite de aceea, pana la rasarirea completa a gazonului insamantat trec pana la 20-25 zile, iar maturitatea si densitatea gazonului se obtine in 1-2 luni de la semanat. 

Gazonul (amestecul de seminte de gazon) este alcatuit din mai multe tipuri de plante, semintele de gazon cumparate fiind de fapt un amestec iar proportiile componentelor determina aspectul, rezistenta la uzura, nevoia de apa a gazonului. Alegerea tipului de seminte depinde de necesitatile fiecaruia, insa pasii pentru a obtine un covor verde impecabil sunt la fel pentru toate.

Perioada cea mai adecvata pentru semanarea gazonului aprilie - iunie si august-noiembrie. Temperaturile din afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30 grade Celsius si sub 5 grade Celsius germinatia semintelor este inhibata (gazonul nu rasare sau rasare necorespunzator).

 

PREGATIREA TERENULUI

Cel mai dificil, dar in acelasi timp cel mai important pas al operatiunii este pregatirea terenului pentru semanat gazonul. Terenul trebuie curatat de buruieni, fie manual fie cu erbicide (ex. Roundup), frezat la o adancime de 15-20 cm si trebuie indepartati bulgarii. 

Dupa frezare este important ca terenul sa fie nivelat astfel incat suprafata gazonului sa fie neteda, micile gauri si neregularitatile terenului fiind cele mai dese greseli in infiintarea unui gazon. Nivelarea gazonului se poate finaliza si dupa ce gazonul a rasarit si are 5-6 cm; peste gazon se arunca cu lopata sau un utilaj specializat pamant de calitate amestecat cu nisip cuartos sau nisip galben. 

Nivelarea terenului pentru insamantarea gazonului se poate face cel mai usor cu o scara, la care se leaga o sfoara la ambele capete, iar scara  culcata se trage de cateva ori peste aria frezata, eliminand neregularitatile suprafetei.

In timpul lucrarilor, incorporati intre 2-3 kg de ingrasaminte  NPK  pentru 100 mp de teren.

Eliminati toate impuritatile nedorite, mai ales pietrele care vor distruge cutitele masinii de tuns.

Nivelati substratul viitorului gazon cu o toleranta de cca 1-2 cm. In cazul unei inclinatii a substratului sau a solului compactati treptat, pentru ca ulterior substratul sa nu alunece. Dupa aducerea cantitatii necesare de substrat nivelati din nou si irigati suficient cat apa sa patrunda adanc la 10 cm. Controlati daca solul nu se scufunda sau daca nu prezinta mici denivelari.

 

FERTILIZAREA TERENULUI

Pentru fertilizarea de fond se folosesc ingrasaminte pe baza de azot N, fosfor P si potasiu K, in raport cu gradul de aprovizionare al solului, administrate inainte de semanat. Se considera ca aprovizionarea solului cu cele doua elemente este optima pentru toate speciile de gazon. Incorporarea ingrasamintelor se face manual, cu sapa si grebla pe suprafete mici, iar pe suprafete mari cu freza sau grebla.

 

INSAMANTAREA GAZONULUI PROPRIU-ZISA

Perioada cea mai adecvata pentru semanarea gazonului este primavara (aprilie - mai) si toamna (septembrie - octombrie), deoarece in aceste perioade temperatura medie zilnica fiind de 10 – 18 grade Celsius (optima) speciile de ierburi rasar foarte bine. Temperaturile din afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30 grade Celsius si sub 5 grade Celsius germinatia semintelor este inhibata (gazonul nu rasare sau rasare necorespunzator). 

GAZONUL se poate infiinata incepand din martie pana in noiembrie insa in lunile martie, iulie, noiembrie trebuie acordata o atentie mai mare. 

Norma optima de seminte de gazon este de 1 kg/ 40 mp. Folosirea unei cantitati prea mici de seminte la unitatea de suprafata prelungeste durata perioadei de instalare a gazonului favorizand dezvoltarea buruienilor.

Folosirea unei cantitati prea mari de seminte de gazon duce la sufocarea reciproca a firelor de iarba si la aparitia Fusarium-ului, boala care omoara portiuni intregi din gazonul rasarit.

Metodele pentru semanatul gazonului variaza in functie de marimea suprafetei si posibilitati. Pe suprafete mici semanatul se face manual, prin imprastiere cu mana la 1 -1,2 m deasupra solului, in benzi paralele.

Este recomandat ca, in prealabil, solul sa fie afanat superficial cu grebla.

Adancimea de semanat este de 1 –2 cm. Dupa imprastierea semintelor de gazon, acestea se incorporeaza cu grebla. In cazul suprafetelor mai mari semanatul gazonului se face cu semanatori manuale de diferite forme si marimi sau mecanizat cu semanatori speciale.

Daca se folosesc semanatorile manuale, incorporarea semintelor de gazon se face tot cu grebla; in cazul semanatorilor mecanice, acestea sunt prevazute, din fabricatie, cu dispozitive pentru incorporate.

 

TAVALUGIREA SUPRAFETEI INSAMANTATE

Lucrarea se face cu tavalugi de diferite marimi, actionate manual sau tractate dupa tractor, in functie de marimea suprafetei. Pe suprafete rezidentiale, se folosesc tavalugi cu greutati pana la 100 kg. Rolul acestei lucrari este de a pune samanta de gazon in contact cu solul, fara sa ramana goluri de aer in sol care favorizeaza uscarea/deteriorarea semintelor de gazon.

 

UDAREA DUPA SEMANAREA GAZONULUI

Irigarea de rasarire consta intr-o udare prin aspersiune cu jet foarte fin. Udarile se efectueaza prin aspersiune, cu pulverizatoare care asigura dozarea apei intr-un jet fin. Daca udarea se face cu furtunul fara aspersor  exista riscul ca semintele sa fie scoase la suprafata, jetul puternic separand semintele de stratul de sol.

In prima jumatate de ora dupa ce ati semanat udati suprafata insamantata cu 20-30 l/mp. Verificati ca toata suprafata insamantata sa fie udata, sa nu existe portiuni la care nu a ajuns apa deoc sau insuficient.

In primele 2-3 saptamani de la insamantare, respectiv pana la rasarirea totala, udati suprafata insamantata zilnic (daca se poate de 2 ori chiar 3) astfel incat 7-10 cm in adancime acesta sa fie umed, dar evitati baltirea. Pentru ca germinarea semintelor de gazon sa se desfasoare in conditii optime este necesar ca stratul superficial al solului in care se gasesc semintele sa aiba o umiditate constanta si moderata. Pentru aceasta se aplica udari frecvente si cu cantitati mici de apa, evitand  baltirea.

Cantitatea de apa este diferita de aplicarea clasica in cazul gazonului deja format. In cazul unei singure doze mai mari, suprafata este expusa riscului de iesire a semintelor din pamant, odata cu surplusul de apa, deci o singura doza de apa nu este eficienta in aceasta etapa a formarii gazonului.

Dupa rasarirea totala a firelor de gazon se va reduce frecventa udarilor, marind cantitatea de apa pe udare. Astfel, firele de gazon isi vor forma radacinile cat mai adanc in pamant, evitand smulgerea lor la prima tundere. Este important sa stimulam cresterea in adancime a radacinilor gazonului, de acea este foarte daunator udarea superficiala a terenului.

Cantitatea de apa la o singura udare se stabileste functie de sol, speciile de gazon, temperatura maxima zilnica, conditiile meteo, zonele expuse mai mult sau mai putin la soare etc. Se recomanda ca udarea gazonului de seara sa fie mai abundenta de cat cea de dimineata.

Cel mai recomandat este sa stropim cand este mai racoros, minimalizand cantitatea de apa evaporata, deci dimineata devreme sau seara. Un sistem de irigare automat ne usureaza munca, insa costurile acestora pot fi destul de ridicate si pentru o operare economica avem nevoie si de un put.

sursa http://hobbygradina.ro