Udarea


UDAREA DUPA SEMANAREA GAZONULUI

Irigarea de rasarire consta intr-o udare prin aspersiune cu jet foarte fin. Udarile se efectueaza prin aspersiune, cu pulverizatoare care asigura dozarea apei intr-un jet fin. Daca udarea se face cu furtunul fara aspersor  exista riscul ca semintele sa fie scoase la suprafata, jetul puternic separand semintele de stratul de sol.

In prima jumatate de ora dupa ce ati semanat udati suprafata insamantata cu 20-30 l/mp. Verificati ca toata suprafata insamantata sa fie udata, sa nu existe portiuni la care nu a ajuns apa deoc sau insuficient.

In primele 2-3 saptamani de la insamantare, respectiv pana la rasarirea totala, udati suprafata insamantata zilnic astfel incat 7-10 cm in adancime acesta sa fie umed, dar evitati baltirea. Pentru ca germinarea semintelor de gazon sa se desfasoare in conditii optime este necesar ca stratul superficial al solului in care se gasesc semintele sa aiba o umiditate constanta si moderata. Pentru aceasta se aplica udari frecvente si cu cantitati mici de apa, evitand  baltirea.

Cantitatea de apa este diferita de aplicarea clasica in cazul gazonului deja format. In cazul unei singure doze mai mari, suprafata este expusa riscului de iesire a semintelor din pamant, odata cu surplusul de apa, deci o singura doza de apa nu este eficienta in aceasta etapa a formarii gazonului.

Dupa rasarirea totala a firelor de gazon se va reduce frecventa udarilor, marind cantitatea de apa pe udare. Astfel, firele de gazon isi vor forma radacinile cat mai adanc in pamant, evitand smulgerea lor la prima tundere. Este important sa stimulam cresterea in adancime a radacinilor gazonului, de acea este foarte daunator udarea superficiala a terenului.

Cantitatea de apa la o singura udare se stabileste functie de sol, speciile de gazon, temperatura maxima zilnica, conditiile meteo, zonele expuse mai mult sau mai putin la soare etc. Se recomanda ca udarea gazonului de seara sa fie mai abundenta de cat cea de dimineata.

Cel mai recomandat este sa stropim cand este mai racoros, minimalizand cantitatea de apa evaporata, deci dimineata devreme sau seara. Un sistem de irigare automat ne usureaza munca, insa costurile acestora pot fi destul de ridicate si pentru o operare economica avem nevoie si de un put.

 

UDAREA DE INTRETINERE A GAZONULUI

Regula de baza pentru gazonul matur este sa-l stropim rar dar abundent, decat des si putin.

Gazonul este matur cand ajunge la 7-8 cm inaltime, moment in care nevoie de 25 l/mp de apa pe saptamana (poaie plus udare).

In perioada de vara, cand precipitatiile lipsesc si este seceta, udarile sunt foarte frecvente si in mod obligatoriu dupa fiecare tundere.

Cantitatea de apa ar trebui sa fie distribuita in trei aplicatii pe saptamana, in doze mai mari. Insa, in cazul unei perioade de timp cu temperaturi crescute (peste 37 grade Celsius), se recomanda includerea udarii cu cantitate mai mica de apa in orele diminetii si serii, inclusiv in zilele in care altfel nu ati uda gazonul.

sursa: http://hobbygradina.ro