Udarea

Udarea gazonului

Irigarea de rasarire, care consta intr-o udare prin aspersiune cu jet foarte mic, cu 150-200 mc apa/ha.

Udarile se efectueaza prin aspersiune, cu pulverizatoare care asigura dozarea apei intr-un jet fin.

Pentru ca germinarea semintelor de gazon sa se desfasoare in conditii optime este necesar ca stratul superficial al solului in care se gasesc semintele sa aiba o umiditate constanta si moderata. Pentru aceasta se aplica udari frecventa si cu cantitati mici de apa, evitand baltirea.

Pe masura cresterii firelor de gazon se va reduce frecventa udarilor,marind cantitatea de apa pe udare.In perioada de vara, gazonul se uda obligatoriu de doua ori pe zi, de preferinta dimineata (pana in ora 8:00) si seara (dupa ora 19:00).

Cantitatea de apa la o singura udare se stabileste functie de sol, speciile de gazon, temperatura maxima zilnica, conditiile meteo, zonele expuse maimult sau mai putin la soare, etc.Se recomanda ca udarea de seara sa fie mai abundenta de cat cea de dimineata.

In functie de  momentul semanatului gazonului este posibil sa fie necesar udarea cu  cantitati mici de apade 2-3 ori pe zi  timp de 15-25 zile pina la rasarirea tuturor speciilor din amestecul semanat. Pe masura ce plantele tinere cresc se va uda mai rar dar cu cantitati mai mari de apa astfel incit la a treia tundere udarea sa asigure umectarea solulului pina  la 15-25 cm.

Precipitatiile pe timpul verii in regiunile noastre nu sunt de ajuns pentru un gazon sanatos, deci irigarea gazonului regulata este vitala. Primile semne a lipsei de apa sunt decolorarea usoara din verde inchis in verde deschis, sau in cazuri mai grave galben spre maro. Problema cea mai grava este faptul ca buruienile sunt mult mai rezistente fata de seceta decat gazonul, de aceea preiau incet-incet terenul, daca gazonul nu primeste cantitatea de apa necesara.

Regula de baza este sa stropim gazonul rar dar abundent, decat des si putin!

Este important sa stimulam cresterea in adancime a radacinilor gazonului, de acea este foarte daunator udarea superficiala a terenului. Cel mai recomandat este sa stropim cand este mai racoros, minimalizand cantitatea de apa evaporata, deci dimineata devreme sau seara. Un sistem de irigare automat ne usureaza munca, insa costurile acestora pot fi destul de ridicate si pentru o operare economica avem nevoie si de un put.

Este strict interzisa udarea cu furtunul, pentru ca astfel se separa semintele de stratul de sol si sunt scoase la suprafata.

Udarile se repeta zilnic (timp de 7 zile), astfel incat sa se asigure atat rasarirea, cat si cresterea rapida a plantelor. Necesarul zilnic de apa, in zilele fara ploaie, este de 1 mc la 700 mp.

Udarea de intretinere a gazonului

In practica mondiala semanatul se executa sub asa-zisa "aripa de ploaie". In perioada de vara, cand precipitatiile lipsesc si este seceta, udarile sunt foarte frecvente si in mod obligatoriu dupa fiecare tundere.

In al doilea an, caracteristica udarilor la gazon consta in udari repetate la intervale scurte de timp (2 - 3 zile) si cu norme mici de apa (200-300 mc apa la ha).

Cantitatea de apa este diferita de aplicarea clasica in cazul gazonului deja format. In cazul unei singure doze mai mari, suprafata este expusa riscului de iesire a semintelor din pamant, odata cu surplusul de apa, deci o singura doza de apa nu este eficienta in aceasta etapa a formarii gazonului.

Cantitatea de apa ar trebui sa fie distribuita in trei aplicatii pe saptamana, in doze mai mari. In cazul unei perioade de timp cu temperaturi crescute se recomanda includerea udarii cu cantitate mai mica de apa in orele diminetii si serii, chiar si in zilele in care altfel nu ati uda gazonul.

  
  


  
  

  

Aboneaza-te la newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!