Mușchi în gazon după iarnă. Ce trebuie să faci ca să scapi de el?
Cauzele apariției mușchiului și eliminarea lui odată pentru totdeauna!
Cauzele apariției mușchiului și eliminarea lui odată pentru totdeauna!
Mușchiul care invadează gazonul este o problemă des întălnită. Proliferarea mușchiul în peluză semnalează că există condițiile propice pentru dezvoltatrea mușchiului și nu a gazonului. Peluza noastră, planta de gazon are nevoie de total alte condiții favorabile de creștere față de mușchi sau buruiană și de multe ori dăm vina pe umbră, însă nu de puține ori e vina proprietarului.
Mușchiul arată un gazon slab, care s-a rărit din anumite motive, permițând mușchiului să preia controlul. Există multe cauze potențiale, inclusiv umbra excesivă, soluri compacte, soluri slab drenate, fertilitate scăzută a solului, pH ridicat sau scăzut al solului și circulație slabă a aerului ÎNSĂ practicile greșite de îngrijire a gazonului sunt cea mai mare sursă de probleme, mușchiul în gazon fiind unda din ele, dar de regulă îmbunătățiri miraculoase se petrec după ce alocăm un pic de timp să cunoaștem cum se întreține gazonul.
Mușchiul apărut tomna-iarna apare ca și consecință a irigării incorecte pe parcursul anului, făcută prea des, nelăsând solul să se usuce bine de tot la suprafață înainte de a iriga. Meniu / Staturi Tehnice / Irigarea
Mușchiul nu are rădăcină, el prosperă pe solul umed. Absoarbe apă care e la suprafața solului și cea condensată sub formă de rouă. Irigarea făcută mai rar întrerupe ciclul dezvoltării mușchiului. Citind unul din articolele care apar la Irigare vei ști cum se irigă corect gazonul.
Lipsa generală de îngrijire, inclusiv tunderea neregulată și aplicarea redusă sau deloc de îngrășăminte, irigarea ”cu minute” sau din mână cu furtunul sunt probleme comune care duc la creșterea slabă a gazonului și proliferarea mușchiului, buruienilor sau bureților.
Sulfatul de fier poate fi folosit pentru a controla mușchiul într-o oarecare măsură. Un exemplu e IRONGREEN 9.9.9 + 11 Fier sau Dark Green 11.0.0 cu fier și magneziu apliate la o doză de 3-3.5 kg/100 mp. Aceste două îngrășăminte vor înverzi și da desime gazonului dar vor și ”arde” temporar mușchiul, însă acesta va tinde să revină destul de repede dacă noi nu intervenim cu scarificarea mușchiului mort și supraînsămânțarea gazonului pentru îndesirea lui.
Odată ce sunt peste 10C regulat, solul e zvântat deja poți scarifica gazonul ca să îndepărtezi mușchiul. Atenție dacă dorești să supraînsămânțezi, doar după ce zona are câteva ore de soare și sunt cât de cât regulat peste 14C, atunci e deja mai călduț solul, altfel semințele vor germina foarte greu. Poți verifica temperatura solului cu un termometru de friptură, ar trebui să fie 7-8 C în sol ca să ai germinare în 10-14 zile.
Totodată modificarea obiceiurilor de întreținere a gazonului pentru a favoriza iarba de gazon și a descuraja mușchiul sunt modalitatea corectă de a gestiona problema.
Am scris aici un ghid scurt, dar complet, care se poate parcurge în câteva minute și acoperă toate aspectele legate de întreținere. Toți cei care au respectat ghidul au avut rezultate mult peste așteptări. Ghid pentru întreținerea gazonului
Prea multă umbră pentru creșterea acceptabilă a gazonului este o cauză comună de bază pentru invazia mușchilor. În general gazonul dacă are 4-5 ore de soare o va duce bine, dacă sunt între 2-3 ore de soare ar trebui ca în zonele respective să utilizați specii de iarbă de gazon care au o creștere mai lentă și suportă umbra, de exemplu ELEGANT.
În orice caz început și întreținut corect gazonul, acesta îți va îmbunătăți aspectul, sistemul radicular va merge mai la adâncime și va îmbunătăți drenajul.
Dacă zona e foarte umbrită și solul e foarte argilos ar fi bine sa interveniți și asupra solului. Iarba poate supraviețui la umbra destul de pronunțată dacă solul se drenează bine. Câteva aliniate mai jos am îți dăm un exemplu de intervenție, însă prima care trebuie să o faci neapărat să remediezi modul de a iriga gazonul.
Mușchiul se îndepărtează lăsând solul să se usuce bine la suprafață și intervenim cu o scarificare agresivă cu 2-3 treceri cu mașina de scarificat sau grebla dacă suprafața e mică urmată de supraînsămânțare pentru îndesirea gazonului.
Dacă vrei să cunoști toți pașii corect de urmat pentru o supraînsămânțare bine realizată aici e un ghid complet și ușor de urmat: LINK
Substanțele care conțin sulfat de fier aplicate pe mușchi în 1-2 săptămâni îl vor omorî însă nu îl îndepărtează, eliminarea lui se face prin scarificare deci pentru remediere puteți trece direct la scarificare. Exemple SuperIron 9.9.9 + 11 Fier sau Dark Green 11.0.0 + 3 MgO + 4.5 Fier. Aceste îngrășăminte le poți aplica oricând gazonului doar urmează indicațiile care apar la butonul ”Aplicare” la îngrășământul ales.
Distribuirea de semințe după scarificare va îndesi gazonul, va îmbunăți asepectul gazonului dar și suprimă în mod natural buruiana și mușchiul:
i) gazonul consumă apa din sol și mușchiul neavând rădăcină va rămâne fără apă
ii) roua se va forma pe frunza de iarba și nu pe partea vegetativă a mușchiului cu care el absoarbe apa
În primul rând vom începe să corectăm irigarea odată ce va fi nevoie să irigăm, asta va duce la o dezvoltare în adâncime a rădăcinii, microfisurile care le creează rădăcina vor conduce apa la adâncime și îmbunătățim considerabil drenajul. Cum irigăm corect gazonul? Meniu / Staturi Tehnice / Irigarea
Putem îmbunătăți drenajul aplicând acizi humici, ca de exemplu Ferthumic, acesta e un biostimulatori pentru gazon, și va grăbi refacerea structurii solului aplicat concomitent cu Water Plus.
Poți lua în considerare utilizarea de surfactanți care ”despart” particulele de argilă și apa se drenează mai facil.
*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. LINK ghid general
Ghid pentru întreținerea gazonului, te rugăm alocă 4-5 minute să îl parcurgi, mai departe dacă dorești să îl respecți e alegerea ta, cu siguranță respectând-ul rezultatele vor apărea rapid, cu îmbunătățire a gazonului de la săptămână la săptămână.
Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.
Stimulează aparatul radicular și mărește activitatea biologică din rizosferă, se creează microfisuri și solul se afânează. Deblochează nutrienți din sol. Cu acizi humici, extract concentrat de alge brune, aminoacizi, fitohormoni și microelemente.
Water Plus surfactant/ umectant de ultimă generație care favorizează absorbția apei în sol. Menține o umezeală adecvată în jurul rădăcinii. Vara ajută la reținerea unei mai mari cantități de apă iar pe timpul perioadelor ploioase favorizează drenarea apei în exces.
Pentru curți mici umbrite dar cu minim de 2-3 ore de soare pe zi, gazonul Elegant conține speciile de iarbă cele mai rezistente la umbră însă de dorit minim de 2-3 ore de soare pe zi. Ca orice gazon care primește puțin soare nu e rezistent la trafic zilnic.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...