Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
E vară și gazonul se uscă pe zone e boala sau ... ?

E vară și gazonul se uscă pe zone e boala sau ... ?

În general, sistemele de irigat instalate și reglate corect acoperă uniform cam 80% din peluza - ceea ce e mai mult decât suficient însă de cele mai multe ori ele nu sunt realizate bine.

Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 11:04

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă sistemul de irigat distribuie apa uniform pe întreaga suprafață a gazonului (cel mai util este testul cu caserole). Dacă totul este în regulă la acest capitol, atunci poți ajuta acea zona suferindă cu o irigare cu furtunul, o dată la 1-2 săptămâni pe perioada caniculei.

Testul cu caserole: folosește caserole de înghețată sau din cele folosite pentru depozitarea mâncării. Singurul lucru important e ca ”gura” să fie egala pe cât se poate cu baza. Amplasează caserole prin gazon, 3-4 / 100 mp, dă drumul la sistemul de irigat și cronometrează cât timp e nevoie să irigi ca să ai 12-15 mm de apă în caserolă, asta înseamnă 12-15 L de apă/ mp. Află câti litri de apă trebuie să irigi pe săptămână>>>




 

Ține minte: În general, sistemele de irigat instalate și reglate corect acoperă uniform cam 80% din peluza - ceea ce e mai mult decât suficient însă de cele mai multe ori ele nu sunt realizate bine. 
 
Dacă la semănare nu ai ținut cont să ai un sol uniform pe toată suprafața, atunci este posibil să mai existe zone cu drenaj diferit, la 20-25 cm adâncime - și în acest caz este nevoie de o completare a irigării și să uzi cu furtunul zonele respective, o dată pe săptămână sau la doua săptămâni, pe parcursul perioadelor cu caniculă. 
 
De altfel, dacă peluza ta este mărginită de plante mari sau copaci, atunci rădăcinile lor ajung mai mult ca sigur sub gazon și consumă apă. Pentru ca să nu aibă de suferit, cel mai bine este să irigi acea zonă de mână, cu furtunul, pe parcursul verii, o dată la 1-2 săptămâni, timp de maximum 10 minute.
 
Atenție! NU iriga toată curtea doar pentru a suplimenta cu apă câțiva metri pătrați de gazon care par să sufere. Gazonul irigat excesiv vara își pierde puternic culoarea peste iarnă.

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...