Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Cu ce cantitate de apă este nevoie să irigăm?

Cu ce cantitate de apă este nevoie să irigăm?

Scopul principal al irigării este ca apa să ajungă la rădăcinile gazonului, ceea ce înseamnă că va trebui să te concentrezi pe adâncime (10-15 cm în sol).

cum irigam gazonul
irigare gazon
irigarea gazonului
Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 10:48

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Scopul principal al irigării este ca apa să ajungă la rădăcinile gazonului, ceea ce înseamnă că va trebui să te concentrezi pe adâncime (10-15 cm în sol).

 

Cantitatea de apă necesară unui gazon aflat în mare parte la soare este aproximativ egală cu temperatura medie din timpul zilei în acea săptămână. De exemplu: dacă sunt 24 de grade, gazonul are nevoie de aproximativ 24 L de apă/mp/săptămână adică 24 mm de apă adunată într-o caserolă de înghețată. 


Regulă de bază este să irigăm gazonul cu 12-15 L de apă/mp/irigare, iar completarea să o facem când solul e uscat bine de tot la suprafață. Cu siguranță gazonul care are o expunere mai lungă la soare, vara va avea nevoie de două irigări pe săptămână, iar gazonul care are mai puțin de 4-5 ore de soare îi merge bine vara doar cu o irigare pe săptămână. 


Folosiți caserole care au ”gura” cât mai egalp cu baza. Caserole de înghețată sunt foarte bune, sau cele pentru depozitarea mâncării.În mod normal, primăvara începem irigarea gazonului pe la începutul lunii aprilie. Dar dacă iarna a fost fără ploi și fără zăpadă, atunci probabil este nevoie de o irigare și în februarie sau martie. Cum îți dai seama de acest lucru? Apasă cu degetul pe sol - dacă e tare, atunci trebuie udat; dacă e moale - atunci nu e nevoie. 


Vara trecem la 2 irigări săptămânale ale gazonului când temperatura trece de 24 de grade Celsius, în cazul peluzelor cu lolium perenne și poa pratensis. În cazul soiului festuca arundinacea, o irigare săptămânală ar trebui să fie de-ajuns (respectând cantitatea de apă menționată mai sus).

Toamna revenim la o irigare pe săptămâna atunci când temperaturile scad sub 24 de grade și udăm gazonul cu un număr de L/mp egali cu media temperaturilor din acea săptămână. 


Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul? Testul cu ”caserole”

Determinarea tipilor de irigare pentru fiecre zonă din gazon

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...