Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
De ce este important să faci rar irigarea gazonului

De ce este important să faci rar irigarea gazonului

Iar irigarea rară a gazonului fix asta face: duce la inducerea rezistenței prin stres, care poate fi comparată cu antrenamentul sportivilor. Motivul?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 13:08

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Reamintim 2 din cele 3 reguli de bază pentru irigarea gazonului: 
 

  • speciile de iarbă din țara noastră nu sunt obișnuite cu ploi dese și zilnice - deci nici noi nu vom proceda așa la irigarea gazonului! 
  • trebuie să stimulăm rădăcina să caute apa la adâncime, deoarece un sistem radicular dezvoltat conduce la o plantă sănătoasă (tehnica se numește inducerea rezistenței prin stres). Irigând rar și abundent vom reduce foarte mult îngălbenirea gazonului pe perioada iernii.

 
Iar irigarea rară a gazonului fix asta face: duce la inducerea rezistenței prin stres, care poate fi comparată cu antrenamentul sportivilor. Motivul? Irigând rar (nu mai mult de 2 ori pe săptămâna vara și o dată pe săptămână primăvară și toamna) vom stimula planta să caute apă la adâncime. Astfel, își va crea un sistem radicular dezvoltat care va penetra solul în adâncime. 

Această explorare a rădăcinii în profunzime mărește considerabil volumul de sol explorat pentru nutrienți și apă. 
Dacă irigăm des și cu puțină apă, rădăcina nu se dezvoltă decât câțiva centimetri și un mare profil de sol nu va fi ”scormonit” pentru nutrienți. 
Pe de altă parte, irigând gazonul rar, cu apă din abundență, rădăcina va pătrunde adânc în sol, în profunzime, la 15-20 cm adâncime, unde solul este mai rece vara și nu se ”topește” de cald când afară sunt 28 de grade Celsius sau mai mult.

În ilustrație avem exemplificate câteva exemple de moduri de a iriga și efectele lor:

  1. Irigare corectă, cu irigări rare și abundente, care permit zvântarea solului la suprafață între irigări și aerul poate pătrunde în sol la rădăcină și microorganismele din sol. Iarba se dezvoltă bine atât partea aeriană cât și cea subterană. În sol avem un echilibru între pori din sol cu aer și pori saturați cu apă. Solul e viu. Gazonul e des, culoarea e verde, uniformă, buruieni cvasiinexistente.
  2. Irigare cu exces de apă, iarba se îngălbenește datorită excesului. Solul fiind suprasaturat de apă nu permite aerului să intre în sol, rădăcina suferă și planta încearcă să salveze rădăcina absorbind apă în frunze, apare diluarea culorii frunzei și colapsul ei, rărirea gazonului, apariția mușchiului. Excesul de apă conduce nutrienți la adâncime unde rădăcina nu îi mai poate prelua. Buruienile, mușchiul iși fac puternic prezența.
  3. Irigarea oarecum corectă, pe perioada verii iarba e frumoasă, verde însă pe perioada iernii se îngălbenește prematur, puternic. Iarna dacă observăm în peluză zone cu iarbă mai verde pe anumite zone e mai verde pentru că a primit mai puțină apă în sezon. Aceste urme verzi cam urmează arcul format de jetul aspersorului. Un indiciu că irigați prea mult e dacă pe lângă suprafețele betonate iarba e mult mai verde iarna; e mai verde pentru că atunci când e cald suprefețele betonate ajută la mărirea evaporării din sol și oarecum contracarează suprairigarea. În aceste situații buruieni ca poa annua, poa trivialis sunt foarte prezente. De asemenea trifoiul poate fi și el prezent din cauza levigării (pierderii de azot la adâncime).
  4. Irigarea este insuficientă, iarba se rărește, buruienile monocotiledonate sunt foarte prezente pe perioada verii. Gazonul arata binisor în lunile aprilie, mai decade pe timpul verii și iși revine ușor prin septembrie.




 

Există și alte avantaje: micile canalele pe care le face rădăcina în profunzime vor face ca pe perioadele ploioase să avem mici fracturi în sol prin care apa în exces să fie condusă la adâncime. 
 
Rădăcina gazonului se află în simbioză cu microorganisme în sol - cu cât avem o rădăcina mai ramificată și mai profundă cu atât vom avea un profil de sol mai plin de microorganisme, care solubilizează nutrienți din sol și îi face disponibili plantei, dar și creează prin mișcarea lor mici fracturi prin care apa în exces se poate drena. 

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...