Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Curtea ta are soare și umbră - este nevoie să faci diferit irigarea gazonului?

Curtea ta are soare și umbră - este nevoie să faci diferit irigarea gazonului?

De exemplu, dacă o porțiune este însorită mai toată ziua, în timp ce altă zonă are parte doar de 2-3 ore de lumină. Ideea este că sistemul de irigat ar trebui să fie conceput să irige diferit aceste zone

Alin Vancea

Alin Vancea

1 minut de citit

Publicat în 23.02.2022 la 11:00

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Este necesar să irigăm diferit doar dacă diferența de ore de soare primită e considerabilă. De exemplu, dacă o porțiune este însorită mai toată ziua, în timp ce altă zonă are parte doar de 2-3 ore de lumină. Ideea este că sistemul de irigat ar trebui să fie conceput să irige diferit aceste zone.
 
Nu uita că trebuie să uzi peluza abia după ce solul este bine uscat. Dar dacă grădina a suferit modificări pe parcurs, care nu au fost luate în vedere la instalarea sistemului pentru irigarea gazonului, atunci poți face câteva lucruri pentru a nu te abate de la regulă:  
 

  • poți să oprești aspersoarele în zona umbrită sau să reduci debitul, să ajustezi duza (debitul, unghiul) ori să o schimbi cu o duză mai mică. 
  • refă sistemul de irigat după noile nevoi. 
  • dacă faci irigarea gazonului cu aspersoare mobile, încearcă să-l plasezi în așa fel încât să nu ude foarte mult în zona umbrită.

 
Ține minte: Dacă în apropiere ai plante mature, atunci este posibil ca acestea să concureze cu iarba din gazon pentru apă și nutrienți. Așa că, pe timpul verii, dacă porțiunea respectivă este expusă prea mult la soare, atunci va trebui să o uzi suplimentar cu furtunul sau să irigi acolo puțin mai mult. Altfel, dacă gazonul adiacent plantelor este umbrit, cel mai probabil este OK să uzi la fel ca în celelalte zone.

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...