Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Cum irigăm corect gazonul după semănare?

Cum irigăm corect gazonul după semănare?

Toată munca se va duce de râpă dacă nu vei iriga corect. Începem cu irigări dese până ce are iarba 4-5 cm, apoi începem să rărim irigarea pe măsură ce avem o plantă cu rădăcină dezvoltată.

Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 22.04.2022 la 10:35

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Irigarea gazonului dupa semanare 


PRO TIP: TESTEAZA functionarea corecta a sistemului de irigat inainte de semanare sau asezarea gazonului-rulou, dar si in fiecare primavara. Asta inseamna sa imprastii prin peluza cateva caserole de inghetata, dai drumul la sistemul de irigat si cronometrezi cat timp trebuie sa lasi sa mearga fiecare zona ca in caserola sa se adune o cantitate cat de cat egala in ele.

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade

  1. irigarea pana samanta germineaza - in primele 15-20 zile dupa insamantare. Nu avem radacina deci e important sa facem irigari dese si scurte, pentru a mentine intre irigari solul umed.
  2. irigarea cand iarba e deja rasarita, adica are 5-6 cm, radacina este proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime, vom rari irigarea si vom creste timpul/ irigare
  3. udarea gazonului cand ne apropiem de primul tuns, are 8-10 cm– are deja o radacina pe care dorim sa o formam cat mai adanc in sol cu udari rare si abundente.


Uniformitatea udarii e foarte importanta, de aceea inainte de a face insamantarea sau suprainsamantarea ar fi bine sa verificati sistemul de irigat. Asta pentru ca cea mai mare problema care apare la semanare / rasarire este legata de apa si modul cum a fost administrata. 


Testul caserolei

Testul caserolei este cel mai simplu si eficient mod pentru a verifica uniformitatea udarii unui gazon. 

Asezati caserole de plastic prin gazon, dati drumul la sistemul de irigat. Masurati cat timp e nevoie sa mearga sistemul de irigat ca in caserole sa se adune 10 mm (milimetrii NU mililitrii) de apa. Fiecare milimetru pe inaltime inseamna 1 L/mp.

Nu conteaza marimea caserolei (ovala, patrata sau dreptunghiulara). Ce conteaza este ca gaura sa fie la fel de mare ca baza, adica peretii sa fie perpendiculari pe baza, pe cat posibil.


In poza e un exemplu cum am masurat 15 mm, adica 15 L apa/mp.



Fa ajustari la aspersoare, in functie de rezultatele testului cu caserole: verifica si modifica unghiul, dispersia jetului (mai fin sau sa fie sub forma de picatura), timpul pe diferite zone sau duza. Curata filtrele, e posibil ca la prelucrarea solului sa fi patruns pamant la filtre, de asemenea in fiecare primavara sa cureti filtrele, mai ales daca folosesti apa din foraj propriu. 

Aceste verificari sunt foarte importante, deoarece semintele sau gazonul viitor trebuie sa primeasca apa suficienta - nici prea multa, nici prea putina. 

Daca stim in cat timp se aduna, de exemplu, 10 L de apa/mp, atunci lucrurile sunt simple.


Irigarea dupa insamantarea gazonului, pentru germinare


Insamantarea gazonului consta in: distribuire de seminte si a fertilizant, tavalugire, imprastiere a unui substrat peste seminte, tavalugire din nou si aplicare de erbicid preemergent.

Imediat dupa aceea este nevoie de o udare adundenta. Adica de aproximativ 15-20 L apa/mp, pentru ca apa sa patrunda adanc in sol. Apoi, prin capilaritate, va urca in sus catre seminte. 


In urmatoarele zile pana cand iarba are 4-5 cm (2-3 degete), stabilim un nr de irigari cat la irigare sa nu balteasca apa si intre irigai solul sa nu se zvinte, sa isi pastreze acea culoarea inchisa de sol umed.


Daca temperaturile sunt in intervalul:

  • 25-28 de grade Celsius: vor fi nevoie de 4-5 irigari zilnice la orele 8.00,11.00,13.00,15.00 si eventual 17.00. Nu udati dupa ora 17.00! 
  • 22-25 de grade Celsius: probabil 3 irigari sunt suficiente la orele 8.00,12.00, respectiv 15.00. 
  • 17-22 de grade Celsius: cel mai probabil e nevoie doar de 2 udari, la 8.00 si 13.00. 


Ce cantitate de apa este recomandata pentru o irigare?


Aici depinde foarte mult de tipul de sol. Solul nisipos nu retine apa, deci va avea nevoie de irigari mai dese. Pe de alta parte, solul argilos retine mai bine apa si va avea nevoie de mai putine irigari. In orice caz pe zi nu e nevoie sa irigati cu mai mult de 3-5 L/mp, adica in caserola 3-5 mm de apa.


La umbra va fi nevoie de mai putina apa decat la soare. Iriga pe cat posibil la umbra mai putin, altfel odata cu gazonul va aparea si muschiul.


Uda la o irigare atat cat solul sa se mentina umed pana la irigarea urmatoare.

Evita baltirea apei! Mai bine udari mai dese si de durata mai scurta, decat udari rare si prelungi. 

In general, in primele 15 zile de la insamantare este nevoie de: 

  • 6-7 L apa/mp/zi la temperaturi de peste 27 de grade Celsius
  • 4-6 L apa/mp/zi la temperaturi intre 22-25 de grade Celsius
  • 4 L apa/mp/zi la temperaturi intre 15-22 de grade Celsius


Irigarea dupa rasarire (iarba are 4-5 cm si radacina este deja formata) 


Odata germinate semintele si iarba a crescut pana la 4-5 cm, poti incepe să reduci numarul de irigari zilnice. Treaba este sa uzi mai rar, dar cu o cantitate mai mare de apa.

Cel mai probabil, toamna si primavara este de ajuns să faci o singura irigare pe zi, insa vara va fi nevoie de doua (la 8.00 si 17.00). 

Cand iarba are 10 cm, o tundem pentru prima data - atunci gazonul are radacina formata si poate extrage apa de la adancime. Inainte de toate, ascute cutitele masinii de tuns, mai ales daca e noua. Regleaz-o pe treapta cea mai inalta si masoara firul de iarba cu un liniar sau cu ruleta - inaltimea ideala pentru un gazon dupa tuns este de 6-7 cm. 

Scoate cateva fire de iarba si vedeti cat de mare e radacina! Pana acolo trebuie sa ajunga apa la irigare. 


Dupa prima tundere, poti uda mai rar, la 2-3 zile, dupa a doua tundere - la 3 zile, iar de maxim 2 ori pe saptamana (dimineata, niciodata seara). 

Irigand rar si abundent invatam iarba sa isi impinga radacinile in sol in cautarea apei, asa vom avea un gazon mult mai frumos in orice anotimp si prevenim aparitia bolilor. 


Irigarea gazonului dupa tunsul 3-4 (dupa fertilizare)


Uda gazonul cu aproximativ atatia litri de apa/mp/saptamana cate grade sunt in medie la mijlocul zilei. Adica: daca temperatura medie e de 25 C, uda cu 25 L apa/mp/sapt in maxim 2 udari. De preferat este sa nu irigi cu o cantitate mai mica de 10-12 L de apa/mp. 

Intre irigari, solul trebuie sa fie uscat la suprafata. 


Ce facem in legatura cu ploaia?

Recomandarea noastra este sa pui o caserola undeva in gradina si să verifici cata apa s-a adunat in urma ploilor. Apoi să ajustezi irigarea, in functie de cantitatea respectiva. 

Sfatul specialistului: In prognozele de pe aplicatiile meteo (AccuWeather sau Vremea.ido) sunt si informatii despre cantitatea de apa (L/mp) care va ploua.


Sistemul de irigat automat sau cu aspersoare mobile 


Ai nevoie de un sistem de irigat automat pentru a obtine un gazon frumos? NU. Pentru curtile de pana in 200 mp, care au latimi de peste 3 m, un aspersor mobil este suficient. Irigarea gazonului matur se va face de maxim 2 ori pe saptamana pe perioada verii si o data pe saptamana primavara si toamna.



In cazul in care vrei un sistem de irigat, ia legatura fie cu o firma specializata care comercializeaza accesorii pentru sisteme de irigatii, fie cu o firma specializata care poate face toata instalatia. De asemenea, recomandarea noastra este sa instalezi sistemul de irigat subteran dupa prelucrarea solului. 

Atentie! Cand vine vorba de sistemul de irigat, recomandat este sa il faci bine din prima. Modificarile ulterioare sunt costisitoare ca timp si ca bani, presupunand totodata si sapararea din nou a unor portiuni din curte. Asadar, este nevoie sa lucrezi doar cu firme care presteaza servicii de calitate, pe care să le contactezi din timp. Nu uita ca cei buni sunt ocupati. 

De asemenea, calculul tau poate fi diferit fata de cel facut de o firma specializata, in sensul ca ei vad mai bine situatia din teren si stiu ce trebuie sa faca pentru ca la final sa ai un sistem de irigat functional, automatizat, care iriga uniform intreaga suprafata. 

La realizarea sistemului de irigat trebuie sa iei in calcul si ca la umbra gazonul se iriga mult mai putin decat la soare - altfel, din cauza excesului de umiditate, iarba se va rari si muschiul va aparea din abundenta. 
In cazul in care bugetul nu iti permite, potii folosi cu succes sisteme de irigat precum Gardena Aquazoom.

TESTEAZA intotdeauna functionarea corecta a sistemului de irigat inainte de semanare sau asezarea gazonului-rulou, dar si in fiecare primavara. 

!!! Fa acest test ca sa verificati daca toata peluza este irigata uniform, altfel rasarirea va avea de suferit !!!

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...