Sfaturi tehnice /
Supraînsămânțarea gazonului
/
Irigarea după supraînsămânțare

Irigarea după supraînsămânțare

Cateva sfaturi cum să irigați după supraînsămânțare

Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 06:38

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Verificați uniformitatea distribuirii apei! E cea mai frecventă problemă întâlnită în peluze. Faceti testul cu caserole.


Făcând testul cu caserole, vom ști cât timp e nevoie sa lăsăm fiecare zonă a sistemului de irigat ca să avem 10mm de apă /mp (10 L de apă/ mp), cantitatea medie necesară pentru . Atenție, pe cât se poate, la umbră deasă trebuie să irigăm mai puțin decât gazonul aflat la soare.


Germinarea noilor semințe, valabil și pentru supraînsămânțare, e extrem de dependentă de umiditate. Semințele trebuie să rămână umede cel puțin 80% din timp ca să avem o germinare corespunzătoare. 


La gazonul supraînsămânțat avem atât semințe, cât și iarbă matură:


 • Sămânța trebuie menținută umedă timp de 10-15 zile (cam acesta e timpul necesar pentru germinare), cu irigări scurte, repetate.
 • Gazonul matur are nevoie de irigări rare și abundente (la 24C cam 1-2 irigări pe săptămână) cu un total de 24mm de apă/mp/săptămână. Vom face această irigare si zilnic vom mai suplimenta cu 1-2 irigări scurte. Mai jos aveți un exemplu.
 • Aplicarea de top dressing la supraînsămânțare ajută la menținerea unei umidități corespunzătoare, sămânța nu mai e în bătaia soarelui. 


Nevoia de apă la supraînsămânțare e mai mică decât la însămânțare pentru ca avem gazonul matur care ține o oarecare umbră solulului și semințelor, evaporarea fiind mai redusă. 


 • În prima săptămână de la supraînsămânțare, cât timp gazonul existent e încă scalpat, probabil  va fi nevoie sa irigam de 2-3 ori pe zi: dimineața, la prânz și după masă, în jurul orei 15-16C.
 • ATENȚIE! Treceți cu mâna prin gazon, apăsați cu degetul pe sol: e umezeală în primii 2-3 cm? Dacă da, atunci mai bine nu irigați. 
 • ATENȚIE! Nu irigați seara. 
 • În a doua săptămână de la supraînsămânțare, probabil vom putea reduce cantitatea și/sau nr. de irigări, pentru că iarba existentă deja va umbri parțial semințele și cantiatea de apă necesară nu mai e atât de mare, o irigare cu 10m3 de apă la 2 zile poate fi suficientă. 
 • Urmăriți dacă sămânța a început să încolțească, după ce apar primele plăntuțe tinere, mai irigați mai des încă 4-5 zile, apoi puteți reduce frecvența și mări cantitatea. 


Un exemplu: 

Temperatura în timpul zilei de aprox. 22-24C, la supraînsămânțare am acoperit cu 1m3 de pământ/ nisip + substrat de grădină:


 • În prima săptămână de la supraînsămânțare voi iriga gazonul de 1-2 ori cu 6-8L L de apă/mp/irigare și zilnic dimineața și la amiaza voi iriga cu cate 2-3L de apă ca să mentina umed substratul pus peste semințe. 
 • Voi verifica după masă solul, dacă nu e umed, atunci voi iriga și după masă (ora 15-17) cu 2-3 L de apă. 
 • În cazul în care nu am folosit suficient substrat 1 cm / semințe, voi iriga mai des, probabil de 2-3 ori pe zi, fără a depăși 5-6L de apă/zi. 
 • Odată apărute primele plăntuțe tinere, voi mai iriga încă 4-5 zile la fel, iar apoi voi reduce nr. de irigatie si mări cantitatea, fără a depăși 30L de apă/mp/săptămână. 
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...