Sfaturi tehnice /
Tunderea gazonului
/
Mașini de tuns gazon, ce alegem ?

Mașini de tuns gazon, ce alegem ?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 04:30

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

În general, mașinile de tuns au 3-5 trepte pentru reglarea înălțimii de tundere.  

Treapta cea mai de jos corespunde cu o înălțime de 3-3.5 cm, iar cea mai înaltă cu 6.5 -7.5 cm. 


 • Dacă tundeți pe treapta cea mai de jos, ar trebui să tundeți cel puțin de 2 ori pe săptămână ca să nu provocați daune majore gazonului. 
 • Dacă tundeți pe cea mai înaltă treaptă, e suficient să tundeți săptămânal ca să nu provocați un șoc prin îndepărtarea unei suprafețe prea mari de frunză. 


ATENȚIE: Când plecați în concediu și rugați pe cineva să tundă gazonul, să-i atrageți atenția să nu modifice înălțimea de tuns! 


Mașina de tuns potrivită raportat la mărimea curții 


Cu cât lățimea de tundere e mai mare, cu atât tunderea e mai rapidă. În general, mașinile de tuns cu lățime superioară prezintă și o serie de multe alte avantaje importante:


 • Au cuțitele din oțel mai de calitate (tăișul rezistă mai mult și sunt mai puțin predispuse să fie ciobite de pietricele sau crenguțe) 
 • Au motorul mai puternic și o viteza a cuțitului mai mare, care duce la o tăiere mai curată a firului (astfel gazonul tuns se vindeca mai repede și devine mai puțin predispus la infecții cu fungi și alte boli de gazon) 
 • De regula, au și avans (adică nu trebuie sa le împingem noi) 
 • Au mânere mai ergonomice
 • Coș colector mai mare


Având coșul colector mai mare, rezultă și mai puține drumuri pentru a-l goli!Mașini de tuns cu cuțit orizontal sau elicoidal? 


Masinile de tuns cu cuțit clasic orizontal sunt cele mai comune. 


Acestea permit tunderea gazonului între 3.5 cm și 7 cm (cele mai performante merg și la 10 cm). 

Dacă doriți un gazon tuns scurt la 2.5-3 cm aveți nevoie de mașini de tuns cu o putere mare,  vom exclude mașinile de tuns cu cablu electric. De ce? Deoarece cu cât iarba e tunsă mai scurt, cu atât ea devine mai deasă și necesită o turație mai mare, și o putere mai mare a motorului. 


Mașinile de tuns cu cuțit elicoidal cu motor termic sau electric permit tunderea de la 3mm la aproximativ 38mm. Ele pot avea de la 6 la 10 cuțite; cu cât au mai multe, cu atât tunderea e mai precisă. 


Mașinile de tuns cu cuțite elicoidale manuale - există foarte multe modele, însă cele convenționale destinate peluzelor rezidențiale au limitări: 


 • Mașinile de tuns manuale cu înălțimi mici de tundere găsite în comerț au un număr mic de cuțite, astfel, aspectul după tuns e foarte neplăcut (văluros și inegal)
 • Acestea pot tunde cam la maxim 40mm înălțime, așadar, pentru respectarea regulii de ⅓ e nevoie de tunsori dese, la maxim 2 zile, ceea ce e obositor și ineficient
 • Dacă iarba e mai înaltă, mașina se blochează; în general nu poate tunde mai mult de 1.5 cm dacă iarba tunsă are sub 3.5-4 cm, din cauza numărului mic de rotații și cuțite și forța pe care gazonul des o necesită. 


Recomandări pentru achiziția mașinii de tuns: 


Pentru suprafețe de până în 150mp puteți folosi mașinii de tuns cu cablu electric cu lățime de lucru de aprox 34cm, însă peste 150mp e nevoie de o lățime de lucru mai mare pentru a reduce numărul de “ture” pentru o tundere completă. 

La curți peste 200-350mp ar fi recomandate fie mașini cu acumulator electric, fie pe benzină, cu lățime de lucru de min 40cm, iar la curți de peste 350mp mașini de tuns cu lățime de lucru de peste 40-45 cm.


Optați pentru mașini cu acumulator electric, scăpați de fum, zgomot și de schimburi de ulei! 


Diferenta de preț la achiziția unei mașini de tuns:


În condițiile în care ne referim la aceeași lățime de lucru și la același tip de motor (termic, electric) , diferența de preț e justificată prin:


 • Puterea motorului, unde IMPORTANT DE VERIFICAT e și turația la care se atinge acea putere! 
 • Intervalul înălțimii de tundere și pașii între diferitele setări (pas din 1 in 1 cm din 1.5 in 1.5 etc), precum și ușurința reglării pașilor
 • Ar fi bine să permită tunderea la 6-7 cm înălțime
 • Robustețea construcției: mașinile de tuns produse de branduri renumite sunt construite “dintr-o bucată”, pe când celelalte făcute pe bandă rulantă pot pierde din șuruburi la tuns. De asemenea, verificați roțile, reglajul de înălțime, finisajul caroseriei, toți aceștia sunt indicatori majori ai calității mașinii! 
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...