Sfaturi tehnice /
Scarificarea gazonului (de întreținere)
/
Scarificarea de întreținere a gazonului

Scarificarea de întreținere a gazonului

Scarificarea este una dintre operațiunile de întreținere care contribuie la dezvoltarea armonioasă a gazonului, cu numeroase efecte benefice

Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 04:39

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Resturi vegetale, buruieni, fungi, mușchi și râme - aceștia sunt „dușmanii” naturali ai gazonului. Din fericire, nu este nevoie să recurgi la soluții radicale pentru a avea o peluză frumoasă și sănătoasă - tot ce trebuie să faci este să-l îngrijești. Tocmai de aceea scarificarea gazonului este una dintre operațiile de întreținere pe care este musai să le faci. Iar noi îți vom arăta cum s-o faci corect.

Simplu spus, prin scarificare scormonești coronamentul și îndepărtezi din materia organică depusă la baza plantelor și pe sol, pentru a permite apei, nutrienților și oxigenului să pătrundă în sol. Privește-o ca pe o greblare (un pic) mai profesionistă. 

Scarificarea este una dintre operațiunile de întreținere care contribuie la dezvoltarea armonioasă a gazonului, cu numeroase efecte benefice precum:

  • Elimină frunzele de iarbă uscate care stau pe verticală care nu doar că dau aspect urât dar și țin umbră și umezeală degeaba, sunt ”casa” potrivită pentru dezvoltarea bolilor care ulterior se împrăștie și la frunzele sănătoase. Elimând aceste frunze regulat de 3-4 ori pe an ele nu mai cad pe sol unde contribuie la formarea feltrului, care nu se observă în primii ani însă e foarte greu de îndepărtat ulterior.
  • Elimină mușchiul și buruienile și previne infecțiile cu fungi;
  • Elimină riscul formării de rădăcini superficiale la suprafața solului, rădăcini care pe perioada verii nu ajută cu nimic, doar au consumat nutrienți să fie formate;
  • Elimină feltrul de pe sol și asigură un contact bun sămânță-sol în cazul supraînsămânțării;


Sfatul nostru este ca după scarificare să aplici un îngrășământ solid de sezon, care ajută gazonul să devină mai verde și mai des.  Link îngrășăminte ALL SEASON>>>



Scarificarea de întreținere (cu arborele cu sârme) păstrează gazonul tânăr, proaspăt, viguros și încurajează dezvoltarea armonioasă. Este o operație extrem de benefică și ar fi indicat să o faci înainte de debutul fiecărui anotimp - sau măcar de două ori pe an. Asta dacă vrei să ai un gazon mai verde, în care aerul circulă mai ușor, solul respiră corespunzător și planta este mai sănătoasă. 

În continuare îți vom arăta pas cu pas ce presupune scarificarea gazonului


Cât de des este recomandat să faci scarificarea gazonului? 

  • Peluzele cu trafic: de 2-3 ori pe an;
  • Peluzele ornamentale: 2-3 ori pe an;
  • Pentru o curte verde 12 luni pe an, înaintea debutului fiecărui anotimp.



 
După iarnă - îndepărtăm frunzele îngălbenite, îmbunătățim rapid aspectul, lasăm loc pentru frunze noi.
În luna mai/ început de iunie - scrificarea va ridica tijele cu inflorescențe (semințe) pe care le produce gazonul și prin tundere le scurtăm. Acestea lăsate în gazon se vor usca la sfârșitul lunii iunie și vor da un aspect gălbui gazonului, bățos la călcare. De regulă iunie e o lună ploioasă, eliminarea frunzelor uscate care stau pe verticală zvântă mai repede gazonul și solul, ajutăm la eliminarea riscului apariției bolilor în gazonul des.
După vară - nu atât de importantă ca restul, dar va da un refresh gazonului
Înainte de toamnă - eliminăm frunzele care au murit natural pe parcursul anului, ajutăm frunzele verzi să primească mai mult soare, aerisirea coronamentului e mai bună și solul se zvântă mai repede după perioade ploioase.

Scarificarea ușoară cu arborele cu sârme e puțin invazivă, făcută regulat, e o operație care decurge rapid și previne formarea feltrului.

Când se face scarificarea gazonului pentru prima dată? 

Gazonul se va scarifica pentru prima dată când are 5-6 luni de la semănare dacă a fost semănat primăvara sau prin luna mai dacă a fsot semănat în toamnă. Gazonul rulou se va scarifica pentru prima dată după cam 2-3 luni de la instalare.
 
Îți recomandăm să verifici la începutul fiecărui anotimp starea gazonului:

  • dacă sunt multe frunze uscate pe verticală, atunci este de ajuns să faci o scarificare ușoară, de suprafață, cu arborele cu sârme cu iarba tunsă la 4-5 cm
  • dacă la apăsare solul se simte ca un burete și există multă vegetație moartă, atunci este nevoie de o scarificare mai profundă cu arborele cu lame, iarba tunsă la 2.5-3 cm. Puteți lua în calcul și o supraînsămânțare și ușoară nivelare cu top dressing cu această ocazie.


Verificarea stratului de feltru/ fetru o poți face cu un plantator, sau cu un hârleț.



Ce alegi pentru scarificarea gazonului: grebla manuală de scarificat sau mașina de scarificat?

Pentru un gazon cu suprafața mai mică de 30 mp, o greblă specială de scarificat este de ajuns. 
 
Recomandarea noastră este totuși să folosești mașini de scarificat electrice - acestea fac o treabă bună atât la suprafețe mici, cât și la cele mai extinse, de până la 300 mp. 
 
Pentru suprafețe mai mari este nevoie de scarificatoare cu motoare termice. Ca alternativă, le poți folosi și pe cele electrice, dar nu mai mult de 300 mp pe zi. 
 
Pro tip: Atunci când cumperi mașina de scarificat, trebuie să fii atent să fie dotată cu doi arbori: cu sârme flexibile și cu lame. 
 
Folosim arborele cu sârme sau cu lame la scarificarea gazonului? 

Arborele cu sârme se folosește de 2-4 ori pe sezon pentru „greblarea”  frunzelor de iarbă îngălbenite și moarte care stau pe verticală, precum și parțial a celor de pe sol.  

În cazul în care ai gazonul de mai mulți ani și iarba pare să aibă deja rădăcinile în stratul de feltru, este extrem de îmburuienat, iar mușchii sau buruienile începe să dezvolte, atunci este nevoie de scarificare agresivă cu arborele cu lame, urmată de supraînsămânțare. 

La scarificarea cu lame, tunde mai întâi gazonul la 2,5 cm, pentru ca lamele să ajungă în sol și semințele să facă contact bun cu pământul. Ce urmează este acoperirea cu top-dressing, care va grăbi germinația și, în câteva săptămâni, gazonul va fi ”ca nou”. 


Pro tip: La peluzele îmburuienate, cel mai bine este să aplici un erbicid cu 2-3 săptămâni înainte de scarificarea cu lame, pentru a te asigura că toate buruienile vor fi smulse și îndepărtate, iar solul va fi suficient de afânat astfel încât semințele să aibă un contact bun. 


Planifică din timp scarificarea gazonului 


Pentru ca scarificarea gazonului să fie eficientă, solul trebuie să fie cât mai zvântat - dacă este prea umed, atunci riști să scoți plantele cu tot cu rădăcină! De asemenea, coronamentul să fie și el zvântat - așa, paiele uscate vor ieși mult mai ușor. Sfatul nostru este să urmărești prognoza meteo și să alegi o perioadă fără (prea multe) precipitații.

Cât de agresivă trebuie să fie scarificarea? 

În cazul întreținerii regulate, cu scarificari de 2-3 ori pe an, probabil va fi nevoie doar de o „pieptănare” a ierbii. NU trebuie să lași perfect curat solul după scarificare.

Videoclipuri recomandate

Arborii cu sârme și lame. Cum îi folosim corect și când?

Află mai multe despre cum procedezi cu scarificarea. Ce arbori, când îi foloseși în funcție de starea gazonului.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...