Sfaturi tehnice /
Supraînsămânțarea gazonului
/
Semințe și îngrășăminte la supraînsămânțare

Semințe și îngrășăminte la supraînsămânțare

Ce îngrășăminte folosim la supraînsămânțare, când trebuie să revenim cu îngrășăminte

Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 07:10

Actualizat în 20.02.2023 la 06:24

Semințele, cantitatea necesara și ce mix de semințe alegem? 

Se va folosi la supraînsămânțare doza recomandată pentru însămânțare - în general 2.5-3.5 kg - în funcție de specia predominantă din mix. Doza apare pe sac și poate fi găsită și online pe site-ul nostru, la descrierea produsului. 

ATENȚIE! La supraînsămânțare nu avem acel contact samânță-sol la fel de bun ca la semănarea de la zero, așadar multe semințe vor cădea în smocurile de iarbă existente și nu vor ajunge propriu-zis pe sol ca să germineze. 


Fertilizarea la supraînsămânțare. Ce îngrășământ alegem? 

La supraînsămânțare, îngrășământul se va aplica peste semințe, în doză de 2.5 – 4  kg/100 mp (citiți pe sac sau citiți online pe site-ul nostru descrierea/recomandările pentru acel îngrășământ). Nu măriți sau micsorați cantitatea, folosiți cantitatea din intervalul recomandat! 


De regulă, îngrășămintele folosite la însămânțare / supraînsămânțare au un conținut scăzut de azot și un conținut mare de fosfor. Azotul, în procent/concentrație mai mică, va ajuta plăntuțele tinere în primele 4-5 săptamâni de viață, însă nu va da un boost foarte mare gazonului existent. 

Măsurați așadar fiecare zonă de gazon, cântăriți sămânța necesară pentru fiecare zonă, iar apoi împărțiți acea cantitate în două. Prima jumătate, distribuiți pe o direcție, și cea de a doua jumătate, perpendicular pe prima direcție.


Îngrășămintele pentru însămânțare sau supraînsămânțare recomandate din portofoliul nostru: 

  • SeedStart 4 kg/100 mp 
  • ProStart 2.5-3 kg/100 mp 
  • Biostart P 2.5-3.5 kg/100 mp 
  • Zeotech mini Rooter 


Recomandare îngrășăminte după tunsul 2-3 al gazonului supraînsămânțat 

Pentru a menține o cantitate suficientă de nutrienți în sol, aplicați de 3-4 ori pe an, unul dintre următoarele îngrășăminte solide, în funcție de suprafață: 


Suprafețe de până în 120mp, (ambalaje de 4 kg):

Action 3-4 kg/100 mp 

Slow Green 2.5-3 kg/100 mp

Soil Life 2.5-3 kg/100mp


Suprafețe de 200mp sau mai mult (îngrășământ la sac de 20-25 kg/ 600-800 mp): 

Zeotech mini Ready 3-4 kg/100 mp 

Zeotech mini Spring and Summer 3-4 kg/100mp 

Soil Life 2.5-3.5 kg/100 mp

Perfect Life 2.5-3 kg/100 mp


Aceste îngrășăminte le puteți replica atât toamna, în octombrie sau noiembrie, cât și primăvara devreme. Irigați local cu stropitoarea sau cu furtunul (cu atenție să nu spălați semințele) de 2 ori pe zi timp de 10-15 zile. 

Nutriția de bază ajută planta de gazon să reziste presiunilor bolilor, insectelor, traficului și condițiilor meteorologice stresante. Aplicarea nutrienților sub formă de îngrășăminte granulare asigură niveluri adecvate și constante de nutriție plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetație. 


Un plan de bază pentru fertilizarea gazonului constă în aplicarea regulată de îngrășăminte solide (3-6 pe sezon). Nutriția foliară (lichidă) se aplică pentru completarea nutriției granulare de bază cu microelemente, biostimulatori, bacterii și fungi benefici (PGPR), coloranți, diverși compuși pentru prevenirea stresului termic și hidric sau prevenirea bolilor.

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...