Sfaturi tehnice /
Supraînsămânțarea gazonului
/
Tunderea după supraînsămânțare

Tunderea după supraînsămânțare

Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 07:02

Actualizat în 20.02.2023 la 06:25

Supraînsămânțarea de regulă e precedată de scarificare cu lame, care la rândul ei e precedată de o scurtare mai agresivă a gazonului, cam la 2-2.5 cm. 


În primele 10-15 zile de la această scurtare agresivă, gazonul existent nu va crește foarte mult, însă odată ce plantele vor da noi frunze, gazonul va începe sa crească accelerat. Vom tunde când iarba veche are 10cm și o vom lăsa după tuns la 5.5–6 cm. 

Preferabil, faceți o ultimă tunsoare când observați primele plăntuțe tinere (în special în zonele însorite vor germina primele semințe). Apoi, pe cât se poate, nu tundeți până ce nu e imperativ necesar să tundeți gazonul existent. 

Ce înseamnă imperativ? Momentul când gazonul a ajuns la o înălțime la care cu mașina noastră de tuns pe treapta cea mai înaltă tundem mai mult de 50% din lungimea lui. În general, când ajunge la 8-10 cm, să tundeți la 5.5-6 cm. 

Nu lăsați vechiul gazon să crească mai mult de 8 cm! 


Tundeți pe cea mai înaltă treaptă (6-7 cm) pentru ultima dată gazonul existent atunci când observați primele semințe noi care germinează.

  

Puteți călca gazonul când tundeți, însă preferabil nu până ce nu sunt 5-6 săptămâni de la supraînsămânțare.

 

În zonele însorite vor germina noile semințe pentru prima dată. Ca exemplu, de regulă Safari Play va germina în 3-5 zile, Sport Premium în 6-7 zile. Faceți următoarea tundere când gazonul vechi ajunge la 8-10 cm și tundeți cât mai înalt vă permite mașina de tuns. 


După tunderea de 2-3 ori a gazonului tânăr

Cand iarba tânără e tunsă de 2-3 ori, dar nu mai devreme de 4 săptămâni de la împrăștierea semințelor, puteți aplica unul dintre următoarele îngrășăminte solide: 

  • Action 4 kg/100 mp 
  • Zeotech Mini Ready 3-4 kg/100 mp 
  • Zeotech mini Spring and Summer 3-4 kg/100 mp 

Această aplicare de îngrășământ va susține în continuare dezvoltarea accelerată a gazonului, îndesirea lui, și suprimarea pe cale naturală a buruienilor. La câteva zile de la aplicarea îngrășământului solid, puteți aplica și îngrășăminte lichide: 

  • Fertalga 
  • Fox NK 
  • IronGreen 
  • Micropack 

La 7-8 săptămâni de la aplicarea îngrășământului lichid, reaplicați îngrășământ solid. 

  • Dacă aceasta perioada coincide cu temperaturi ridicate >27C ziua sau scăzute sub 14C tot ziua, utilizați îngrășăminte ca Vigor+, Zeotech mini Autumn/ Spring and Summer.  
  • Dacă sunt negative, aplicații ceva mai des îngrășămintele lichide Fox NK+ Fertalga. La 7-10 zile, 2-3 aplicări ca să pregătiți gazonul pentru iarnă.
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...