Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Beneficiile utilizării de îngrășăminte lichide pentru gazon 2

Beneficiile utilizării de îngrășăminte lichide pentru gazon 2

10 beneficii în favoarea utilizării îngrășămintelor lichide (foliare) la gazon

foliar gazon
ingrasamant foliar gazon
ingrasamant lichid gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 07:31

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Beneficiile îngrășămintelor foliare pentru gazon


1 . Cea mai  eficientă metodă de a furniza hrană plantelor, practic nimic nu se pierde și au cel mai rapid efect dintre îngrășăminte. Distribuirea în peluză e mult mai uniformă decât în cazul îngrășămintelor solide, totuși nu uitați de aplicarea de îngrășăminte solide peluzei dvs.
2 . Remediază probleme datorate absorbției deficitare de nutrienți din cauza solului, mai ales la peluzele tinere 1-5 ani : 

 1. pH nepotrivit
 2. proprietățile fizico-chimice ale solului, textura solului, gradul de compactare
 3. balansul mutual între macro și microelementelor
 4. condiții meteo, ploi abundente
 5. lipsa materiei organice în sol, activitate microbiană benefică scăzută

3 . Stimulează dezvoltarea sistemului radicular, suplimentul de nutrienți este stocat în rădăcină urmând să fie utilizat pe perioadele de nevoie.  
4 . Compensează pentru activitatea redusă a rădăcinilor: 

 1. rădăcini asfixiate cu apă fie din cauza precipitațiilor fie suprairigare 
 2. sol compactat
 3. boli ale rădăcinii, infecții ale solului, nematode
 4. sol dezechilibrat, sărac în materie organică
 5. pe perioadele foarte calde sau foarte reci rădăcina are dificultăți la absorbirea nutrienților 

5 . Elimină deficiențe des întâlnite (fier, magneziu) des întâlnite la peluzele cu soluri alcaline. Corectarea deficienței prin aplicarea de îngrășăminte solide nu doar că va avea efect după câteva zile dar o parte din microelemente vor fi sechestrate în sol, devin insolubile datorită solului alcalin. 
6 . Remediază rapid deficiențe de azot și microelemente acestea fiind absorbite prin frunză intră imediat în procesele metabolice. Îngrășămintele solide au nevoie de temperaturi peste 8C și de câteva zile pentru a produce efecte. 
7 .Se poate obține o înverzire și îndesire rapidă fără creșteri accelerate, cantitatea de azot furnizată prin aplicarea foliară nu produce creșteri accelerate pe înălțime
8 . Mărim rezistența plantei prin furnizarea de microelemente, biostimulatori care duc la producerea de metaboliți secundari, substanțe nutraceutice care ajută planta să se apere de atacul fungilor sau insectelor. O plantă hrănită bine se poate proteja singură. 
9 . Ajută la revenirea după aplicarea de erbicide, boli, scarificări, aerări, trafic intens    
10 . Stimulează respirația și transpirația, plantele rămân active pe perioadele foarte calde când în mod normal intră în dormanță.

Exemple de îngrășăminte foliare pentru gazon și plante ornamentale


Fertalga - îngrășământ foliar biostimulator


Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

 • Îngrășământ gazon foliar Fertalga cu efect nutraceutic, restaurează aspectul, sănătatea plantei în orice perioadă a anului 
 • Excelent adjuvant aplicat împreună cu alți foliari
 • Redă uniformitate culorii și creșterii gazonului aflat pe sol cu fertilitate scăzută
 • Acționează în principal asupra capacității de asimilare de nutrienți și asupra metabolismului general al plantei
 • Are efect asupra creșterii cantității de rezerve de hrană în plantă: acumulare de vitamine și hormoni naturali, carbohidrați și întărește sistemul imunitar al plantei
 • Îngrășământ foliar gazon care mărește capacitatea plantei de a reține apa reducând efectul de desicare (deshidratare) atât vara cât și iarna


Pentru remedieri: 3 aplicari de îngrășământ foliar gazon Fertalga la interval de 7-10 zile, 100-150 ml/ 100 mp cu 5 L apa. 
Pentru întreținere (spoon-feeding): 100-150 ml cu 5 L apa/ 100 mp la 3-5 săptămâni.
 
Ideal aplicați îngrășământ foliar gazon FERTALGA împreună cu FOX NK sau IronGeen (100-150 ml)/ 100 mp + Fertalga 100-150 ml cu 5 L apa/100 mp. 

FOX NK - îngrășământ foliar pentru remedierea peluzelor, revenirea după iarnă, vară


Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

 • Rapid asimilabil în orice perioadă a anului pentru înverzire, îndesire, corecții de culoare și creștere neuniformă.
 • Nu pătează, putând fi folosit în curțile cu pietriș ornamental, marmură, granit
 • Întărește pereții celulari și protejează planta de stress termic (cald, îngheț)
 • Mărește considerabil cantitatea de clorofilă și planta poate produce carbohidrați mai complecși. Un foliaj mai rezistent la călcare și boli
 • Potasiul ajută la reglarea presiunii osmotice, iarba fiind mai rezistentă la călcare, temperaturi ridicate sau ger. Aplicarea primăvara devreme (sfârșit de februarie) anticipează înverzirea
 • Ameliorează performanța suprafețelor gazonate supuse traficului și a celor aflate la umbră


Recuperarea peluzelor în stare slabă: 3 aplicări la interval de 7-10 zile, câte 100-150 ml/100 mp cu 5 L apă.
Întreținere (spoon-feeding): 100-150 ml/ 100 mp cu 5 L apă, la interval 3-5 săptămâni.
Recomandare de aplicare pentru efect maxim: aplicați FOX NK 100 ml + FERTALGA 100 ml cu 5 L apa/ 100 mp, lașați 4-5 ore că frunza să absoarbă și irigați 2-3 minute (irigarea este necesara doar când sunt temp peste 28C).

IRONGREEN - îngrășământ foliar pentru remedierea culorii și a desimii în orice anotimp


Îngrășământ foliar pentru gazon cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

 • Perfect dacă dorim revitalizarea rapidă a gazonului sau menținerea lui în forma excelentă. Supliment de azot pentru peluzele supuse traficului ridicat
 • Ideal pentru recuperarea peluzelor după iarnă, trafic intens; remediază cloroza datorată lipsei fierului în special după perioadele ploioase sau soluri nisipoase, cu pH ridicat
 • Intensifică culoarea verde care se păstrează câteva săptămâni
 • Recomandat de aplicat împreună cu Fertalga pentru spoon-feeding pe toată perioada anului. Repetarea la 20 zile asigură un gazon de excepție
 • Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN ușor acidifiant pentru sol, ajuta la eliberarea altor microelemente din sol (Mg, Zn,Cu,Mn,Mo)
 • Reduce riscul apariției bolilor datorate fungilor prin efectul fungicizant al sulfatului de fier
 • Atenție: pătează suprafețele de marmură, beton, granit, pietriș ornamental.


Recuperarea peluzelor în stare slabă, după perioade de stress: 3 aplicări la interval de 7-10 zile, câte 100-150 ml/100 mp cu 5 L apă.
Întreținere (spoon-feeding): 100-150 ml/ 100 mp cu 5 L apă, la interval de 3-5 săptămâni.
Recomandare de aplicare pentru efect maxim: aplicați IronGREEN 100-150 ml + FERTALGA 100-150 ml cu 5 L apă/ 100 mp.

Putem întreține doar cu îngrășăminte lichide gazonul? 


Nu vă recomandăm. Întreținerea peluzelor doar cu îngrășăminte lichide necesită cunoștințe. Folosiți îngrășăminte solide de 4 ori pe an pentru a furniza macronutrienți. 
Aplicarea nutrienților sub formă de îngrășăminte granulare asigură niveluri adecvate, constante de nutriție plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetație. Un plan de bază pentru fertilizarea gazonului constă în aplicarea regulată de îngrășăminte solide (3-6 pe sezon). 
Nutriția foliară (lichidă) se aplică pentru completarea nutriției granulare de bază cu microelemente, biostimulatori, bacterii și fungi benefici (PGPR), coloranți, diverși compuși pentru prevenirea stresului termic și hidric sau prevenirea bolilor. Vă recomandăm utilizarea îngrășămintelor lichide la 3-5 săptămâni, de 8-10 ori pe sezon. 

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

Active Green pigment și microelemente | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Active Green pigment și microelemente

Îngrășământ foliar cu pigmenți verzi pentru efect cosmetic instant, cu efect de durată. Se poate folosi ca marker pentru aplicarea fungicidelor, erbicidelor sau oricărui îngrășământ lichid. Conține microelemente care sunt absorbite rapid pe cale foliară. Îmbunătățește procesul fotosintetic, sinteza de carbohidrați, aminoacizi/ proteine, lipide, substanțe nutraceutice cu impact major asupra sistemului de apărare al plantei.

119.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășăminte foliare

Află beneficiile îngrășămintelor foliare pentru gazon și cum le aplici corect.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...