Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Îngrășăminte foliare pentru gazon, aplicare, beneficii

Îngrășăminte foliare pentru gazon, aplicare, beneficii

Îngrășămintele lichide de regulă conțin microelemente importante ca fier, magneziu, zinc, mangan, aceste microelemente există în sol însă de foarte multe ori solul e alcalin și planta de gazon are dificultăți în absorbirea lor.

aplicare foliar gazon
foliar gazon
îngrășământ gazon lichid
Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 07:26

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

De ce ar fi nevoie de îngrășăminte lichide? Nu sunt suficiente cele solide ?


Îngrășămintele lichide de regulă conțin microelemente importante ca fier, magneziu, zinc, mangan, aceste microelemente există în sol însă de foarte multe ori solul e alcalin și planta de gazon are dificultăți în absorbirea lor. Aplicate direct pe frunză, sunt absorbite imediat și introduse în procesele fiziologice, fie că îmbunătățesc culoarea și desimea rapid fie ajută planta să sintetizeze substanțe metabolice secundare care îi conferă o mai bună rezistență la boli, trafic, umbră. 


Îngrășămintele lichide de origine organică ca Fertalga conțin pe lângă microelemente și o serie de substanțe care fie măresc masa radiculară conferind plantei o suprafață mai mare de absorbție și o rezistență mai bună la smulgere cât si o regenerare mai rapidă după trafic, toleranță mai bună față de temperaturile extreme vară/ iarnă. 


În perioadele când solul e fie foarte cald fie foarte rece rădăcina are dificultăți în a absorbi nutrienți din sol, aplicarea de îngrășăminte foliare aduc rapid un aport de nutrienți, va apărea o îndesire și uniformizare a culorii gazonului, îl vor ajută să facă față mai ușor presiunii bolilor.
În cazul peluzelor întreținute precar, cu sol compactat și rădăcina e foarte mică, aportul de nutrienți pe cale foliară dau un boost plantei care va utiliza resursele pentru reconstrucție, rădăcina se va mări și astfel se va reduce compactarea. Interveniți ulterior după 2-3 aplicări de îngrășământ lichid la interval de 7-10 zile între aplicări cu îngrășăminte solide când condițiile permit (e posibilă irigarea sau va ploua). 

Imediat după perioade lungi ploioase solul e îmbibat cu apă, în această situație rădăcina are mari dificultăți în a absorbi nutrienții, soluția din sol apă/ nutrienți numită soluție coloidală - e foarte diluată, aplicarea de micro și macroelemente pe foliaj atenuează efectele perioadelor ploioase.  


De multe ori e greu să determinăm momentul când e timpul să aplicăm îngrășăminte solide ca să resuplinim azotul și potasiul din sol. Putem folosi îngrășămintele lichide ca supliment pe termen scurt până avem condițiile necesare ca să aplicăm îngrășămintele solide. De exemplu primăvara imediat după iarnă dorim să aplicăm îngrășământ solid, după aplicarea lor trebuie imediat fie să irigăm fie să plouă, dacă nu plouă trebuie să irigăm însă e total nerecomandat ca unui sol îmbibat cu apă să îl mai irigăm,  de aceea putem interveni cu îngrășăminte lichide până când avem condițiile propice să aplicăm îngrășământul solid. 


Putem aplica îngrășăminte lichide imediat după cele solide?


Îngrășămintele solide se distribuie pe foliajul zvântat, preferabil după tuns și apoi se irigă. A doua zi puteți aplica îngrășăminte lichide, după acestea nu se irigă de aceea le vom distribui a doua zi după cele solide.

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

acizi-humici-ferthumic-amendament-sol | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Ferthumic

Stimulează aparatul radicular și mărește activitatea biologică din rizosferă, se creează microfisuri și solul se afânează. Deblochează nutrienți din sol. Cu acizi humici, extract concentrat de alge brune, aminoacizi, fitohormoni și microelemente.

54.90 RON

230.90 RON

Videoclipuri recomandate

Gazonul după iarnă, care sunt primele intervenții ?

Situații în peluze după iarnă. Un plan de îngrijire a gazonului pentru începutul primăverii.

Vezi videoclip

Îngrășăminte gazon lichide și aplicarea lor

Tot ce trebuie să știi legat de îngrășăminte gazon lichide

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...