Calendar /
Vara
/
Prevenirea naturală a bolilor în gazon și plante ornamentale

Prevenirea naturală a bolilor în gazon și plante ornamentale

Este posibilă rezolvarea acestor probleme într-un mod simplu și eficient, folosind produse 100% naturale. Eficacitatea este comparabilă cu sistemele chimice, însă fără a avea un efect poluant asupra mediului și fără a fi toxic pentru oameni.

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 18.07.2022 la 06:24

Actualizat în 18.07.2022 la 06:40

Agenții patogeni pot ataca structurile vegetale ale ierbii în toate anotimpurile anului, se dezvoltă în zilele umede fie după 2-3 zile de ploi fie din cauza umidității mari din aer pe timpul verii și sunt capabili să acționeze atât asupra frunzelor, cât și asupra rădăcinilor. Cel mai predispus este gazonul semănat sau montat în primăvară sau plantele ornamentale plantate în primăvară.

Două aspecte legate de aplicarea fungicidelor clasice, chimice:

1- Aplicarea de fungicide pentru prevenție este foarte costisitoare și efectul lor e preventiv pentru 15-20 zile
2- Odată boala apărută fungicidul nu va face decât să stopeze evoluția bolii în zona adiacentă, frunza plantelor deja afectată nu își va mai reveni.   

PREVENIREA NATURALĂ


Este posibilă rezolvarea acestor probleme într-un mod simplu și eficient, folosind produse 100% naturale. Eficacitatea este comparabilă cu sistemele chimice, însă fără a avea un efect poluant asupra mediului și fără a fi toxic pentru oamenii, animalele care utilizează gazonul și nu în ultimul rând efectul antibiotic asupra bacteriilor și fungilor benefici din sol. 
Aceste tehnici agronomice de ultimă generație au ca obiectiv prevenția și sunt implementate prin două planuri de acțiune:

 •  antagonismul microbian
 •  inducția rezistenței


Să intrăm în detaliile acestui sistem revoluționar de combatere a bolilor gazonului, inclusiv câteva sfaturi concrete pentru a-l pune în practică:

ANTAGONISMUL MICROBIAN


Se bazează pe administrarea în sol a unor microorganisme antagoniste (ciuperci și bacterii) care sunt capabile să lupte împotriva microorganismelor patogene în 3 moduri:

 •  ocuparea spațiului - crearea de concurența pentru spațiu și nutrienți 
 •  parazitism - fungii benefici se hrănesc cu bacterii și fungi patogeni
 •  distrugere - bacteriile benefice secretă substanțe antibiotice care atacă bacterii și fungi patogeni


Pentru ca această tehnică să funcționeze, este necesar să vă asigurați că populația de microorganisme benefice este întotdeauna prezentă în cantități adecvate înainte de apariția ciupercilor patogene.

În practică este necesar să se facă un tratament de administrare o dată la 1 sau 2 luni, folosind în sezonul rece și intermediar produse pe bază de trichoderma și micorize (TRYKO PLUS și MYKO POWER), iar în sezonul cald produse pe bază de Bacillus Subtilis (FIGHTER).

Administrarea este foarte simplă. Sunt produse lichide care se diluează în apă și se administrează cu o pompă. Poate fi util să adăugați puțină substanță organică (de exemplu, acizi humici precum FERTALGA).

CREȘTEREA REZISTENȚEI


Această strategie este extrem de interesantă. Uneori uităm că plantele sunt inteligente și sunt capabile să lupte împotriva bolilor fungice pe cont propriu. Problema este că de multe ori se mobilizează prea târziu sau prea puțin.
Reacția plantei poate fi de trei tipuri:

 •  îngroșarea structurilor vegetale astfel încât ele să nu poată fi penetrate de fungi și bacterii 
 •  reacții vitale și de vindecare crescute 
 •  producerea de metaboliți toxici pentru agenții patogeni


S-a descoperit că prin administrarea unor substanţe minerale, plantele reacţionează ca şi cum ar fi atacate de o boală: alertează sistemele de apărare, produc metaboliţi şi măresc grosimea pereților celulelor. Așadar, va fi suficient să se efectueze tratamente simple de tip foliar, alternând o serie de produse specifice, de exemplu FOX NK, FERTALGA.
 

UN EXEMPLU CONCRET ȘI COMPLET


Cu cât gazonul este supus riscului de a contracta boli, cu atât va fi necesară efectuarea cu consecvență și la timp a tratamentelor descrise mai sus.
Trebuie spus că aceste tratamente au un efect secundar pozitiv, deoarece, pe lângă contracararea bolilor fungice, îmbunătățesc forța, vitalitatea și frumusețea gazonului.

IULIE și AUGUST - pericol extrem de mare pentru instalarea bolilor în gazon, mai ales în peluzele tinere sau gazon rulou montat în această vară

Antagonism - utilizați FIGHTER ca tratament foliar pe bază de Bacillus Subtilis 35-50 ml + 10 L apă / 100 mp. 

Inducerea rezistenței - aplicarea foliară de PREGADE 25 ml + 10 L apă / 100 mp. Preferabil se va administra singur în soluție fără alte substanțe.  

Regăsiți aceste produse în partea de jos a paginii. Vă rugăm citiți administrarea lor la ”Aplicare”.

Realizați 1-2 tratamente lunare pe perioada verii.  

Preferabil aplicați pe gazonul tuns, nu irigați cel puțin câteva ore după aplicare.
Puteți administra FIGHTER împreună cu îngrășăminte foliare ca FERTALGA 100-150 ml /100 mp sau FOX NK 100-150 ml /100 mp, amestecate toate în 8-10 L apă/100 mp. Vara administrați fie dimineața după ce se ridică roua fie dupămasa după ora 18.

CONCLUZII


Prevenirea bolilor fără a hrăni gazonul în mod corespunzător este nu este o idee bună. Cele patru fertilizări sezoniere nu trebuie sărite niciodată, pentru că reprezintă ingredientele esențiale pentru forța și vitalitatea gazonului.

Încheiem cu lista cu trei greșeli foarte frecvente, care pot pune în pericol prevenirea naturală a bolilor:

 • modul în care este irigat gazonul 
 • ați lăsat prea mult fetru(tatch eng.) în gazon, adică un strat de mai mult de 1 cm de frunze moarte, rădăcini, stoloni, rizomi pe suprafața solului
 • utilizați produse de protecție a plantelor. Este important să știți că atunci când sunt utilizate antifungice chimice, acestea suprimă și microorganismul prietenos și, prin urmare, prevenirea trebuie reluată de la zero.


GHID complet (timp de citire 5 minute) pentru întreținerea gazonului. LINK

Produse recomandate

Fighter | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fighter

Fighter este un compus antagonist multi-microbian care luptă și previne patologiile și boli fungice ale gazonului. Acțiunea sa antifungică este legată de activitățile antagoniste ale diferitelor specii de Bacillus Subtilis prezente în produs, capabile să funcționeze chiar și în situații de temperaturi ridicate de vară. FIGHTER promovează, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor PGPR.

Pregade | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pregade

Favorizează producerea și acumularea de fitoalexine - substanțe naturale secretate de plante pentru autoapărare împotriva fungilor și bacteriilor dăunătoare.

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...