Sfaturi tehnice /
Ghid general
/
Operații săptămânale și trimestriale pentru întreținerea corectă a gazonului (timp citire 4 minute 1/2)

Operații săptămânale și trimestriale pentru întreținerea corectă a gazonului (timp citire 4 minute 1/2)

Cum se fac ele corect, asta ca să nu învățați din propriile greșeli!

fertilizare gazon
intretinere gazon
irigare gazon
scarificare gazon
tundere gazon

Ghid general pentru întreținerea gazonului - timp citire 4 minute 1/2



Toate probleme apărute în gazon se vor remedia urmând pașii pentru întreținere din acest ghid, de la corectarea diferențelor de culoare, la eliminarea buruienilor ca în final fără să petreceți mai mult timp curtea dvs să fie mult mai frumoasă, cu un gazon des și verde.


Trebuie înțeles că fiecare plantă necesită anumite condiții pentru a prospera, gazonul necesită total alte condiții decât buruiana, mușchiul și alți infestanți.


Ghidul de aici vă prezintă cum să ”cultivați” gazon în curte, nu buruieni, mușchi, bureți, etc. Odată începută întreținerea corectă schimbări incredibile, în bine, se vor produce, cu siguranță, vizibile de la sâptămână la săptămână. Dacă consideri articolul de ajutor te rugăm să îl trimiți cunoscuților, cu siguranță îți vor mulțumi.


Vom începe cu operațiile cele mai des realizate tunsul și irigarea, apoi cu aplicarea trimestrială de îngrășăminte solide și scarificarea, acestea făcute corect, respectând acest ghid și calendar cu operațiile nu doar că se reduce întreținerea la minim dar și peluza și implicit curtea dvs va arăta minunat.


Vă rugăm ”uitați” ce ați învățat sau auzit legat de întreținerea gazonului și urmați pașii de mai jos.




Tunderea gazonului


Tunderea - produce îndesirea gazonului, suprimă mare parte din buruieni și dă un aspect îngrijit curții. E importantă frecvența și înălțimea la care sunt cuțitele mașinii de tuns.   


Mentineți înălțimea de tundere constantă pe tot parcursul anului și tundeți ori de câte ori e nevoie, doar să nu fie înghețată iarba sau foarte foarte udă. Ascuțiți cuțitul lunar cu o pilă sau schimbați cuțitele robotului de tuns după specificațiile lui.


Înălțimea cea mai potrivită pentru tundere


Are mare legătură cu disponibilitatea ta ca timp pentru tundere. Cu cât sunt mai jos cuțitele mașinii de tuns cu atât va trebui să tunzi mai des.


Setați cuțitele mașinii de tuns la 6-6.5 cm. La această înălțime gazonul produce un foliaj des, care nu doar că dă aspect plăcut dar acoperă bine solul și astfel se reduce necesarul de apă și infestarea cu buruiană. Necesarul mai scăzut de irigare reduce și proliferarea mușchiului, a bureților, și scade semnificativ incidența bolilor în gazon.


Nu tundeți gazonul mai scurt de 5.5-6 cm dacă nu îl puteți tunde săptămânal de două ori.

Cu cât tundeți mai rar cu atât la tundere veți ”recolta” mai multă masă vegetală și coșul mașinii de tuns se va umple repede în plus și gazonul va suferi.



Observi că nu am pomenit de treapta mașinii de tuns ci înălțimea la care sunt cuțitele! Lasă deoparte treptele mașinii de tuns și la proxima tundere pune o riglă sau ruletă și măsoară! Apleacă-te în iarbă ca să măsori corect, încearcă să privești cât mai perpendicular pe riglă. Măsoară în 3-4 locuri, și fă o medie. Scrie cu un marker pe mașina de tuns care e treapta care corespunde cu înălțimea potrivită.




Frecvența tunderii


Cea mai importantă regulă care respectată te scapă de o sumedenie de probleme: tundeți suficient de des cât să nu luați mai mult de 30 % din lungimea firului de iarbă.


De regulă mașinile de tuns cu 3 trepte, treapta maximă de sus corespunde cu 5.5 cm iar la cele care au mai multe trepte corespunde cu 6.5-7 cm, căutați în specificațiile mașinii de tuns sau măsurați dvs iarba după tuns cu o rigla în gazon ca să stabiliți treapta pe care să tundeți.


Tundeți atât de des încât la tundere să nu îndepărtați mai mult de o treime din înălțimea gazonului.

Tundeți gaznoul cel puțin săptămânal gazonul. În luna mai și iunie vă recomandăm să tundeți de 2 ori pe săptămână. 


*** Reduceți timpul pentru tundere: dacă tunsul durează mai mult de 10 minute/100 mp înseamnă că mașina de tuns are o lățimea prea mică pentru suprafața peluzei dvs. Alegeți o mașină de tuns care are capacitate de mulcire, mai ales cei cu curți peste 400 mp.


Aspectul gazonului după tundere. Tunderea la aprox 7.5 cm la 5 cm, adică respectarea regulii de a nu tunde mai mult de o treime păstrează gazonul verde. Tunderea a mai mult de o treime din înălțime scade considerabil aspectul și periclitează gazonul considerabil.




La câteva luni duceți cuțitele la o ascuțitorie profesională. Acasă le puteți ascuți cu o pilă fină de metal, rezultatul e foarte bun și merge rapid. Nu ascuțiți cu polizor unghiular sau alte unelte/ scule periculoase.


În ilustrație e prezentată tunderea gazonului.

  • poziția 2 avem gazonul aflat la momentul tunderii
  • la poziția 1 o iarbă din care s-a tuns prea mult, s-a tuns de la 8-9 cm la 3.5-4 cm, adică nu s-a respectat regula de a nu tunde mai mult de o treime din lungimea firului., am lăsat doar tulpinile, care sunt maro
  • la pozitia 3 avem gazonul tuns corect, de la 8-9 cm s-a tuns la 5.5-6 cm, adică s-a tuns mai puțin de o treime din lungimea lui, după tundere plantei i-au rămas frunze


Pentru mai multe detalii legate de tuns vă rugăm consultați secțiunea TUNDEREA.




Irigarea gazonului


Puncte cheie pentru irigarea gazonului: cantitatea de apă (minute de irigare), fecvența irigării, momentul zilei și zonele umbrite/ zonele însorite ale peluzei.

Cantitatea de apă - Câte minute irigăm gazonul?


Solul e asemănător cu un burete, format din 50% meterie solidă, 25 % aer și 25% apă.

O plantă sănătoasă are nevoie de aer în sol, de aceea la irigare se va iriga abundent ca să umplem aproape în totalitate solul cu apă, asta face ca aerul plin de dioxid de carbon din sol să fie expulzat din sol, urmând ca în zilele următoare planta să consume apa din sol și aer proaspăt va reintra în sol. Plantele să rămână sănătoase au nevoie de o conlucrare cu microorganismele din sol, iar acestea sunt aerobe.


Câte minute irigăm gazonul?


Pentru o irigare corectă e nevoie de 15-20 L apă/mp.

15 L de apă/ mp e echivalentul unui ploi de câteva ore (5-6 ore), ne credeți ca o astfel de irigare e suficientă vara pentru 3-4 zile și o săptămână de primăvară?


Pentru a stabili nr de minute necesar va fi nevoie să faceți testul cu caserole.


Testul te va ajuta să determini nr de minute pe fiecare zonă ca să adminstrezi cei 15-20 L/mp/ irigare și totodată vei afla care zone nu sunt bine acoperite de aspersoare. Faceți testul cu caserole, în partea de jos a paginii aveți un tutorial complet pentru realizarea testului.

 

Faceți testul cu caserole  în fiecare primăvară când dați drumul la sistemul de irigat, curățați filtrele aspersoarelor. 

La irigare tineți cont de zonele umbrite, aici e nevoie de mai puțină apă și respectați recomandarea de a iriga strict atunci când solul e uscat bine de tot la suprafață.


Frecvența irigării


NU irigați mai devreme ce nu e bine de tot uscat solul la suprafață, asta presupune și la o irigare diferita a zonelor însorite și a celor umbrite.


Menținerea unui sol umed permanent la suprafață îmburuienează gazonul, duce la compactare, apariția mușchiului, rărirea gazonului și îngălbenirea lui pe perioada iernii.


Semințele de buruieni sunt viabile pentru răsărire doar în primul cm de sol, dacă îl ținem mai mereu umed le ajutăm, la fel și mușchiul, bureții.


Irigați de maxim 2 ori pe săptămână vara și odată pe săptămână sau mai rar în mai/ septembrie.

Reduceți nr. de irigări pe săptămână dar măriți timpul de irigare. Vă vom da și un ghid cum să aflați câte minute să irigați gazonul.


Setați la începutul verii, odată ce avem regulat peste 25C sistemul de irigat automat să irige la interval de aprox 4-7 zile.


De regulă irigați cât să se adune în caserola 15-20 mm de apă și următoarea irigare când e solul bine uscat la suprafață (e tare la apăsare). 


Irigarea și anotimpurile


Doar între mijlocul lunii iunie și până la începutul lunii august e nevoie de o setare automată a sistemului de irigat, doar atunci când avem peste 28C în restul anului irigați doar când e necesar, adică solul se simte tare de tot la apăsare, cel mai probabil o irigare la 2 săptămâni dacă nu plouă e suficient.


### Rețineți: Irigați strict doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață, când e tare la apăsarea cu degetul. Acesta e cel mai bun indiciu că ar fi cazul să irigați.


Irigarea excesivă fie ca și cantitate, ca frecvență sau sistemul de irigat care nu irigă uniform peluza e intervenția omului în gazon care produce cele mai multe daune.

Trifoiul, bureții, mușchiul, poa annua sunt câțiva din infestanți care indică că irigați prea des sau prea abundent.


Irigați gazonul:


i) la nevoie, atunci când e solul bine de tot uscat la suprafață, e foarte tare la apăsare. Atenție la zonele umbrite, acolo e nevoie de irigarea mult mai puțină.

ii) preferabil dimineața între 3 și 6 am, cei fără sistem de irigare automat irigați dupămasa dar să mai bată soarele să zvinte gazonul înainte de lăsarea serii


Nu irigați din mână gazonul , folosiți cel puțin aspersoare mobile, oscilante. Dacă irigați cu aspersoare portabile irigați dupămasa dar să mai bată soarele 2-3 ore să zvinte iarba înainte de venirea serii.



Testul cu caserole


Amplasați caserole de înghețată prin gazon, dacă curtea e mare faceți și o schiță cu amplasarea lor, dați drumul la sistemul de irigat și cronometrați cât timp e nevoie sa lăsați fiecare zonă ca să se adune în caserolă 12-15 mm de apă. Caserolele folosite să aibe ”gura” pe cât se poate de egală cu baza, nu contează mărimea sau forma lor !





Mai multe despre irigare Sfaturi tehnice / Irigarea gazonului >>>




Fertilizarea gazonului


Mențineți o fertilitate suficient de ridicată a solului: plantele de gazon fiiind foarte aporpiate unele de altele să aibe suficinți nutrienți pentru o dezvoltare bună, altfel apare concurența între ele, gazonul se rărește și apare buruiana.


În primii 4 ani de la instalare/ semănare se vor face minim 3 aplicări de îngrășământ solid, una primăvara (aprilie) și două toamna (august, sfârșit de septembrie). 


Toamna, după 1 octombire la porțiunile care urmează să nu mai primească soare cel puțin 2-3 ore de soare nu aplicați îngrășământ solid. Dacă vedeți că îi pălește culoarea puteți interveni cu îngrășământ lichid. Prea mult îngrășământ solid aplicat toamna tarziu (după 15 oct) la o peluză foarte umbrită conduce la apariția bolilor în sezonul rece.


În cazul în care există trafic ridicat se va adăuga o fertilizare in plus/ an față de recomandarea de mai jos:


Completarea cu îngrășăminte pentru o curte cu gazon decent înseamnă: 

i) Peluzele mai tinere de 3-4 ani necesita 3-4 aplicări de îngrășământ pe an. 

ii) Peluzele cu vârsta între 4-7 ani au nevoie de 3-4  aplicări de îngrășământ pe an. 

iii) Peste 7-8 ani probabil 2-3 aplicări de îngrășământ solid sunt suficiente. 


Îngrășămintele solide conțin de regulă doar macronutrienți, ei suplinesc nutrienții principali și oferă o eliberare lentă, constantă. 

Îngrășămintele lichide conțin pe lângă macronutrienți și microelemente, biostimulatori, aminoacizi care sunt foarte benefici, intervin cu efecte pozitive asupra metabolismului plantelor, remedieri rapide însă cu efect de 2-4 săptămâni.


Îngrășăminte solide all season cu eliberare graduală a nutrienților, care uniformizează culoarea fără creșteri accelerate:

  • Action la ambalaj de 4 kg pt 100-120 mp
  • Zeotech mini Spring and Summer, ambalaj de 20 kg, doza de aplicare 2.5-3.5 kg/100 mp
  • Soil Life, ambalaj de 4 si 25 kg, doza de aplicare 2.5-3 kg/100 mp
  • Perfect Life, ambalaj de 20 kg, doza de aplicare 2.5-3 kg/ 100 mp

# în partea de jos a paginii regăsiți îngrășămintele pentru a le adăuga în coș ușor.

Îngrășămintele solide le puteți aplica după calendarul de mai jos inclusiv în luna iunie dacă nu ați făcut aplicare de îngrășământ solid in luna mai.


Îngrășăminte lichide

  • Fertalga, biostimulator, uniformizarea culorii, capacitatea de a rezista mai bine la căldura și frig
  • Fox NK, înverzește, întărește frunza, mai bună toleranță la trafic, umbră, canicula și frig
  • IronGreen, înverzește, stimulează planta să formeze noi frunze, îndesire, intensificarea culorii verzi


Îngrășămintele lichide le puteți folosi pentru corecții rapide, suplinirea cu micronutrienți pentru îmbunătățirea metabolismului, culorii, prevenirea bolilor. Sunt suficiente aplicări la 3-5 săptămâni, însă doar ca și completare la îngrășămintele solide!


Urmați sfaturile pentru aplicare pentru fiecare îngrășământ prezentate la butonul APLICARE. Aveți acolo toate detaliile necesare pentru efect maxim.


Aplicarea îngrășămintelor


Măsurați suprafața peluzei ca să dozați corespunzător îngrășământul. Prea puțin îngrășământ și gazonul va fi pestriț cu culori mai deschise și zone mai închise la culoare. Cântăriți necesarul de îngrășământ și împărțiți-l în 2-4 părți egale, cu fiecare parte faceți o trecere completă și prefrabil încrucișate (pe lung și apoi pe lat) așa veți avea o distribuire uniformă a îngrășământului și o culoare uniformă a peluzei.



*) nu aplicați îngrășământ solid toamna, după 1 octombrie peluzelor care nu mai primesc cel puțin 2-3 ore de soare.

Scarificarea gazonului


Scarificarea de întreținere e, de fapt o greblare, o scormonire a coronamentului gazonului și a suprafeței solului. O putem considera o ”pieptănare” care are numeroase beneficii, strict necesară cel puțin de 1-2 ori pe an însă pentru cei care va doriți un gazon des, sănătos și culoare verde uniformă vă recomandăm scarificarea de 3-4 ori pe an. Vom folosi tamburul cu sârme pentru această operație.


Cînd putem scarifica gazonul cu tamburul cu sârme? În orice perioadă a anului cât timp iarba crește (e în creștere activă) mai puțin când e înghețată. Mai jos aveți un calendar orientativ. Se poate scarifica în luna iunie și iulie? Da, dacă nu ați făcut-o la momentul oportun sfârșit de mai / început de iunie.








Ghidul de aici vă prezintă cum să ”cultivați” gazon în curte, nu buruieni, mușchi, bureți, etc. Odată începută întreținerea corectă schimbări incredibile, în bine, se vor produce, cu siguranță. Dacă consideri articolul de ajutor te rugăm să îl trimiți cunoscuților, cu siguranță îți vor mulțumi.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Soil Life

Îngrășământ gazon ALL SEASON echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea peluzelor în orice anotimp. Redă vigurozitate, culoare și desime gazonului începând cu primele zile de la aplicare. Cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ pentru 10 săptămâni cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 12-14C. Pentru recuperarea după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îl recomandăm la utilizarea ca și îngrășământ după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicarea corectă de îngrășăminte foliare

Beneficiile utilizării de îngrășăminte foliare, cum le putem combina pentru maxim de efect?

Vezi videoclip

Câte minute irigăm gazonul?

Tutorialul care îți va salva gazonul. Testul cu caserole pentru determinarea corectă a timpului și a frecvenței irigatului.

Vezi videoclip

Ghid întreținere gazon

Întreținerea gazonului pe parcursul anului. Sau cum să fie verde 12 luni pe an!

Vezi videoclip

Identificarea câtorva probleme din gazon

De cele mai multe ori prezența unor pete și decolorări in gazon nu sunt boli ci efecte ale întreținerii defectuoase.

Vezi videoclip

Remedierea peluzelor aflate în stare foarte slabă

Pas cu pas ce ai de făcut pentru îmbunătățirea și celor mai afectate peluze

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...