Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Irigarea gazonului și necesarul de îngrășământ

Irigarea gazonului și necesarul de îngrășământ

Există legătură irigarea gazonului și necesarul de îngrășământ?

boli gazon
buruieni gazon
ingrasamant gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 18.01.2024 la 16:21

Actualizat în 19.01.2024 la 13:38

Cu toate că la prima vedere nu ar exista o legătură între irigarea gazonului, cât de des și câtă apă administrezi cu necesarul de îngrășământ care trebuie să îl aplici gazonului să știi că legătura e foarte strânsă. Se poate ușor dubla necesarul de îngrășământ în funcție de cât irigi! 


Apa administrată la irigare va dilua nutrienții din sol care mai departe sub acțiunea gravitației levigă, se duc la adâncime și rădăcina nu mai ajunge să îi preia. Deci cu cât irigi mai mult, mai des cu atât mai mult se vor pierde nutrienți din sol, și acesta nu e răul cel mai mare! 


Bun dar gazonul trebuie irigat, nu? Desigur! Doar că necesarul de apă se poate reduce considerabil dacă utilizezi îngrășăminte care prin natura lor au impact și asupra dezvoltării în profunzime și pe orizontală a rădăcinii. 


Practic folosind îngrășăminte pentru gazon profesionale ajungi să poți menține în stare perfectă gazonul din curtea ta vara, pe caniculă, cu doar o irigare pe săptămână! Și vorbim de cazul în care gazonul e expus toată ziua la soare


Reducând numărul irigărilor nu vei face decât să dai mai puține șanse semințelor de buruiană să încolțească!

Fungii care produc boli și daune în gazon au nevoie de un mediu umed! Irigând mai rar incomensurabil mai puține șanse să apară boli în gazon!


Exemple de îngrășăminte solide pentru gazon profesionale, all-season care au impact pozitiv asupra augmentării rădăcinii și scăderea necesarului de apă: îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, Zeotech mini Spring and Summer


De cât îngrășământ are nevoie gazonul într-un an? 


Gazonul, care are mai puțin de 5 ani de la înființare are nevoie de 12-15 kg de îngrășământ solid pe an ca să rămână des, verde în toate cele patru anotimpuri, inclusiv iarna. Această cantitate ar trebui împărțită în 4-5 aplicări de îngrășământ a câte 3 kg/100 mp la finalul fiecărui anotimp. 


Sigur nu știai însă după cam trei-cinci ani de îngrijire corectă a peluzei, odată ce flora microbiană din sol ajunge la o masă importantă ea va fixa azot din aer în sol. Acestea vor aduce în sol echivalentul cel puțin al unei fertilizari cu 3 kg îngrășământ solid pentru gazon/ 100 mp. 


În primi ani de viață ai peluzei atunci când administrezi îngrășământ de fapt hrănești și microorganismele benefice din sol! 


Îngrășământul pentru gazon SOIL LIFE de exemplu conține microorganisme benefice, Zeotech mini Spring and Summer conține zeolit și alți biostimulatori pentru flora microbiană. 


Ba mai mult, necesarul redus de a iriga gazonul pe care îl obții dacă alegi îngrășăminte pentru gazon profesionale stimulează și dezvoltarea microorganismelor! 


Acestea sunt aerobe, necesită oxigen, însă atunci când ești nevoit să irigi gazonul des, poate zilnic nu faci decât să creezi o perdea impermeabilă la aer la suprafața solului, solul fiind saturat cu apă. Nu doar microorganismele au de suferit ci și rădăcina, și ea are nevoie de oxigen în sol!  


În concluzie, utilizarea de îngrășăminte solide pentru gazon, profesionale, cu ingrediente de calitate reduc imediat necesarul de irigări iar în timp putem scădea numărul de aplicări de îngrășământ solid pe an gazonului. 


Exemplu aplicare îngrășământ SOIL LIFE: 3-3.5 kg/100 mp în martie, mai, august, început de octombrie. Pentru cele mai bune rezultate utilizați îngrășământul pentru gazon SOIL LIFE tot la 2-2.5 luni începând cu 10-15 martie. 


Puteți alătura și îngrășăminte lichide pentru gazon biostimulatoare ca FERTALGA sau îngrășăminte foliare pentru gazon corectoare cu efect rapid FOX NK și IRONGREEN


Alte articole utile

Care sunt perioadele optime pentru fertilizarea gazonului?

Irigarea corectă a gazonului

Ghid complet pentru îngrijirea gazonului


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...