Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte gazonului

Perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte gazonului

Ajută gazonul atunci când are nevoie! Vei reduce infestarea cu buruiană, riscul apariției bolilor și vei avea o curte verde pe tot parcursul anului.

fertilizarea gazonului
ingrasamant gazon
perioade optime
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 18.01.2024 la 16:09

Actualizat în 25.01.2024 la 14:02

Distribuirea de îngrășământ gazonului dacă e făcută în perioadele optime te ajută să combați natural infestarea cu buruiană, să reduci riscul apariției bolilor sau dacă acestea apar daunele sunt minore și în scurt timp gazonul se repară singur. Administrând îngrășământ în perioadele optime vei putea reduce considerabil necesarul de apă de irigat care mai departe are foarte multe avantaje.


Distribuind îngrășământ solid gazonului în perioadele optime vei putea utiliza un singur tip de îngrășământ, fără să fie nevoie de îngrășăminte de vară, toamnă, iarnă, etc. Vei economisi mult achiziționând la sac de 25 kg comparativ cu ambalaje mici.


Perioadele din an considerate cele mai propice perioade pentru suplinirea solului cu nutrienți prin distribuirea de îngrășământ gazon granule sunt: 


1- Prima fertilizare cu îngrășământ gazon solid: început/ mijloc de martie odată ce avem cât de cât regulat pe timpul zilei peste 8-C : anticipează înverzirea timpurie a gazonului, stimulează formarea de foliaj tânăr, înfrățirea și dezvoltarea rădăcinii. 


Va îndesi gazonul înaintea răsăririi buruienilor timpurii ca: păpădie, trifoi și buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă).


Exemple de îngrășăminte solide în această perioadă: SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 3 kg/100 mp, SPRINT N 3 kg/100 mp. Utilizați dozajul mai ridicat dacă gazonul e în stare mai slăbită.


Mai multe detalii despre prima fertilizare din an a gazonului găsești aici.

 

2- A doua fertilizare cu îngrășământ solid pentru gazon: la 8 săptămâni de la prima distribuire de îngrășământ care a avut loc prin luna martie. Ideal această a doua fertilizare să aibe loc la mijlocul lunii mai


Distribuirea de îngrășământ solid gazonului va menține în sol o concentrație suficientă de nutrienți pentru îndesirea foliajului înaintea perioadei în care marea majoritate a speciilor de buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă) răsar sau pirul târâtor iese din repaosul vegetativ. 


Odată cu această distribuire de îngrășământ gazonului urmărim să furnizăm resurse suficiente ca rădăcina gazonului la finalul primăveriil începutul verii să fie suficient de profundă ca planta să facă față presiunii bolilor și temperaturilor ridicate din vară. 


Exemple de îngrășăminte solide în această perioadă: SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 3 kg/100 mp, SPRINT N 3 kg/100 mp. Utilizați dozajul mai ridicat dacă gazonul e în stare mai slăbită.


Rădăcina profundă ne va permite să irigăm mai rar și abundent, menținând cât mai puțin timp umed solul la suprafață (nu favorizăm germinarea semințelor de buruiană) și a foliajului (nu favorizăm dezvoltarea fungilor dăunători). Această aplicare de îngrășământ reduce formarea de tije cu semințe și grăbește revenirea plantei din această etapă de formare de tije cu semințe. 


Mai multe detalii despre a doua fertilizare din an a gazonului găsești aici.

Pregătirea gazonului pentru vară aici.

 

3- A treia fertilizare din an cu îngrășământ solid: la mijloc, sfârșit de august ideal sau până la început de septembrie cel târziu, odată ce scad temperaturile ziua sub 27C, planta de gazon devine iar foarte activă, solul începe să se răcească și e perioada favorabilă stocării de nutrienți în rădăcină pentru iarnă. Această aplicare de îngrășământ solid va da desime gazonului și reduce considerabil proliferarea trifoiului și a poa annua. 


Odată cu scăderea zilei gazonul își reduce creșterea pe înălțime, pe care mulți o confundă cu o intrare în repaos a gazonului, care nicidecum nu e așa. În această perioadă are loc înfrățirea accelerată a gazoului, formarea de lăstari, formarea de plantei noi prin înmulțire vegetativă. 


Exemple de îngrășăminte solide în această perioadă: SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 2.5-3 kg/100 mp, SPRINT N 3 kg/100 mp. Utilizați dozajul mai ridicat dacă gazonul e în stare mai slăbită.4-  A patra fertilizare din an cu îngrășământ gazon solid: la 6-8 săptămâni de la ultima distribuire de îngrășământ solid, probabil la început-mijloc de octombrie


Această suplinire a solului cu nutrienți va furniza cele necesare pentru următoarele 4 luni. Creșterea foliajului încetinește însă acum rădăcina e cea care își mărește volumul prin stocarea de nutrienți pentru iarnă.


Combinând o scarificare lejeră cu arborele cu sârme și apoi distribuirea de  îngrășământ gazon vei obține rezultate excelente, vei menține gazonul tânăr, reduci semnificativ incidența bolilor sau dacă ele apar au un impact redus și gazonul în foarte scurt timp se va reface singur. 


Exemple de îngrășăminte solide în această perioadă: SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 3 kg/100 mp, SPRINT N 3-3.5 kg/100 mp. Utilizați dozajul mai ridicat dacă gazonul e în stare mai slăbită.


Ce îngrășăminte să utilizezi în funcție de anotimp?


Pentru fertilizarea peluzei poți simplifica mult lucrurile! De exemplu îngrășământul SOIL LIFE, îl poți folosi oricând pentru fertilizarea peluzei de la final de februarie până la început de decembrie, totuși cel mai bine e să îl administrezi în perioadele optime descrise în acest articol.

SOIL LIFE conține azot cu eliberare lentă în proporție de 48%, find printre puținele îngrășăminte cu un procent atât de ridicat de azot cu eliberare lentă de pe piață! Azotul se prezintă sub mai multe forme, cu un pattern de eliberare constant care nu produce daune sau creșteri accelerate gazonului. Din februarie și până în decembrie vei obține rezultate excelente doar utilizând îngrășământul solid SOIL LIFE.

Dacă peluza ta este extrem de suferindă după iarnă sau vară poți folosi SOIL LIFE la un dozaj mai mare, 3.5 kg/100 mp. Acest dozaj mai mare are suficient kick cât să readucă extrem de rapid gazonul într-o stare bună și apoi să îl mențină așa cel puțin 2-2.5 luni. Alte îngrășăminte mai specializate pentru peluze în stare mai slabă sunt SLOW GREEN sau SPRINT N însă SOIL LIFE aplicat la 3.5 kg/100 mp este echivalent cu SLOW GREEN 3 kg/100 mp sau Sprint N 2.5 kg/100 mp.

Alte articole utile:

Irigarea și necesarul de îngrășăminte. Cum poți face economie la apă și îngrășământ iar gazonul tău va arăta mai bine ca niciodată.
Ghid pentru îngrijirea gazonului. Calendar pentru aplicarea de îngrășăminte, înălțimea de tundere care să o alegi în funcție de frecvența cu care tunzi, când scarifici gazonul, cum irigi corect.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...