Calendar /
Primăvara
/
Fertilizarea de primăvară a gazonului

Fertilizarea de primăvară a gazonului

Cu ce îngrășământ începem, când e momentul potrivit, exemple de îngrășământ gazon de primăvară

fertilizarea gazonului primăvara
îngrășământ gazon primăvara
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 19.03.2022 la 10:21

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Când putem distribui îngrășământ gazon după iarnă? 


Contrar multor păreri și ”mituri urbane”, atât timp cât solul nu e înghețat permanent și iarba are acces la apă lichidă el ”lucrează”.  Metabolismul plantei e ”reglat” după temperatura solului nu după temperatura aerului! Temperatura care o vedem noi pe telefon de la stațiile meteo e măsurată la umbră, la 2 metrii deasupra solului și cu toții știm că la nivelul solului e mai cald, solul stochează căldură pe timpul zilei și clar la soare e mai cald decât la umbră. 

După parcurgerea acestui ghid vei ști ce e de făcut ca să te organizezi mai bine, când e bine să începi administrarea de îngrășăminte, exemple de îngrășămât gazon și câteva alte sfaturi mici pentru începutul primăverii. Pentru mai multe detalii legate de tot ceea ce ține de intervențiile în gazon primăvara am pregătit câteva articole care îți vor fi de ajutor. E alegerea ta dacă o faci, însă dacă ești pregătit cu partea ”teoretică”, practica va fi mult mai simplă, vei elimina erori care poate îți vor zădărnici munca depusă. Meniu / Calendar / Primăvara.

În partea de jos a acestei paginii găsești și tutoriale video cu primele intervenții după iarnă. Urmărind cu atenție tutorialele, cu siguranță vei obține rezultate excelente la fel ca alții care le-au urmat.

Temperatura, îngrășăminte și scarificarea de primăvară


Odată ce temperatura aerului e oarecum regulat peste 10 C ziua putem aplica îngrășământ gazon granule, e temperatura la care azotul se eliberează din îngrășăminte, solul e suficient de cald (aproximativ 5-7C) și rădăcina e activă. 

Nu vă faceți griji dacă vor mai fi temperaturi negative după distribuirea de îngrășământ gazon. Solul, după începutul lunii martie arareori e înghețat pe tot parcursul zilei astfel planta are acces la apă lichidă și zilele se lungesc. Metabolismul plantei e reglat după temperatura solului nu temperatura aerului, și, nu uitați că ceea ce vedem noi la meteo e temperatura măsurată la umbră.

Ideal ar fi ca înainte de aplicarea de îngrășământ gazon primăvara (granule) să faceți și o mică pieptănare cu arborele cu sârme al mașinii de scarificat pentru curățarea gazonului de foliaj îngălbenit și foarte ușor a materiei vegetale de pe sol care va permite încălzirea mai rapidă a solului și schimbul de aer între sol și atmosferă.

Cu cât gazonul nostru o ”ia mai repede din loc” cu atât are un avataj mai mare în fața buruienilor care răsar în perioada următoare, gazonul folosește mult mai rapid nutrienții din sol decât buruiana și de aceea trebuie să anticipăm cu îngrășământ perioada când buruienile apar, un gazon des suprimă natural buruiana! Curățând puțin coronamentul, lăsând loc pentru foliaj tânăr și un pic de îngrășământ cu siguranță gazonul tău va fi pregătit de start!

Dacă solul e umed atunci amână scarificarea dar totuși nu lăsa gazonul fără hrană, pentru asta, poți administra îngrășământ gazon lichid, 2 aplicări de îngrășământ gazon lichid vor fi suficiente pentru o lună de zile, mai jos îți dăm câteva exemple.

Dacă doriți să scarificați doar să urmăriți ca solul să fie cât de cât zvântat altfel riscați să smulgeți iarba cu rădăcină, dar nu amânați prea mult, scarificarea ușoară cu arborele cu sârme e o intervenție foarte importantă pentru a menține tânăr gazonul și cel târziu în aprilie ar fi bine să o faceți. Aici găsești tot ce trebuie să știi legat de îngrijirea gazonului primăvara Meniu / Celendar / Primăvara.

Pro tip: Dacă ai un termometru de friptură îl poți înfige în sol în timpul zilei, dacă sunt peste 6-7C (adică nu e înghețat) poți distribui liniștit îngrășământ gazon granule sau lichid. 

Cu ce începem? Planul pentru primăvară 


Cel mai devreme poți începe cu aplicarea de îngrășământ gazon lichid, acestea se pot aplica când avem peste 7-8 C cât de cât regulat pe timpul zilei și solul să nu fie înghețat. 
Avantajul lor e că nu e nevoie să irigi dupa ele ca și după îngrășămintele solide mai ales că doar de apă nu ar nevoie solul și gazonul în luna martie. Mai multe despre avantajele folosiri de îngrășământ lichid gazon  

Îngrășămintele lichide se absorb rapid prin frunză, totuși e posibil ca să nu vedem efecte imediate în una-două zile asupra părții aeriene, în această perioadă,  rădăcina e organul cel mai activ la începutul primăverii, va stoca nutrienți și îi va pune la dispoziția plantei imediat ce are temperaturile sunt potrivite și gazonul își va reveni foarte rapid urmând ca în a doua epocă a lunii martie să fie ”prezentabil”. 

Utilizarea de îngrășământ gazon foliar la începutul primăverii oferă flexibilitate: îngrășămintele solide trebuie irigate după aplicare și poate fi inoportun și nepotrivit să administrați apă poate unui sol deja plin de apă, sau să fiți nevoiți să porniți sistemul de irigat când mai există risc de îngheț.

Exemplu de aplicare de îngrășământ gazon lichid (foliar)


O aplicare de îngrășământ gazon lichid, de exemplu IronGreen sau Fox NK la o doză de 100-150 ml/ 100 mp oferă suficientă hrană pentru 2 săptămâni. Poți adăuga și un îngrășământ cu extract de alge marine și aminoacizi ca Fertalga 100-150 ml/100 mp, acesta va accelera metabolismul și facilitează absorbția altor îngrășăminte, e bogat în substanțe care favorizează refacerea foliajului fără accelerarea creșterii și  stimulează formarea de rădăcină.

Folosește aproximativ 5 L de apă/100 mp la distribuirea îngrășămintelor lichide indiferent de cât îngrășământ lichid adaugi. Poți alterna Fertalga + Irongreen apoi după două săptămâni Fertalga + Fox NK iar atunci când condițiile și timpul tău permite după o ușoară scarificare cu arborele cu sârme ca să cureți gazonul de uscătura e cazul să intervii cu îngrășământ solid.

Un maxim de 3 aplicări de îngrășământ gazon lichid la interval de 7-10 zile între ele și deja gazonul ar trebui să fie în formă maximă, după aceste 3 aplicări va fi deja început de aprilie și îți reamintim încă odată de importanța scarificării gazonului la începutul primăverii odată ce temperaturile sunt mai ridicate, peste 12C ziua și solul e cât de cât zvântat iar după această scarificare să intervii cu îngrășământ solid. În partea de jos a paginii găsești îngrășământ gazon lichid din cele enumerate mai sus și nu uita că le poți folosi și la orice alte plante.

Acest îngrășăminte gazon lichid le poți folosi oricând pe perioada anului, la gazon e de ajuns la 4-5 săptămâni câte o aplicare. Le poți folosi și la plante ornamentale. Doar să citești ce apare la ”Aplicare” la fiecare din ele pentru un maxim de efect. 

Un alt avantaj al îngrășămintelor lichide


Îngrășământul granule ar fi bine de distribuit după o scarificare ușoară, odată ce vremea permite (peste 12C ziua și solul cât de cât zvântat), această scarificare cu arborele cu sârme curăță gazonul de foliajul mort, îngălbenit așa facem loc pentru noile frunze.    

De asemenea puteți folosi îngrășămintele lichide la peluzele care în perioada următoare doriți să supraînsămânțați, operație care ar trebui făcută nu mai repede de începutul lunii aprilie și veți aplica atunci îngrășământul solid potrivit pentru supraînsămânțare.

Îngrășământ gazon primăvara (granule), ce îngrășământ vă recomandăm


Pentru a menține o fertilitate rezonabilă a solului e nevoie de cel puțin o aplicare de îngrășământ solid în perioada martie-mai.  Alegerea îngrășământului de primăvară ar trebui să o faceți în principal în funcție de starea gazonului: 

Dacă gazonul e mai slăbit putem folosi Sprint N, Slow Green la o doză de 3 kg/100 mp - acestea sunt îngrășăminte gazon bogate în azot N potrivite pentru fertilizarea de primăvară timpurie care se pot refolosi la doza de 2.5-3 kg/100 mp și la sfârșit de mai/ început de iunie și perfecte pentru fertilizarea din septembrie și octombrie.   

Pentru peluze în stare destul de bună un îngrășământ potrivit la doza de 3 kg/100 mp ar fi Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea conțin nu doar macronutrienți ci și fier, magneziu, bacterii și fungi benefici sau zeolit. Acestea se pot folosi chiar și vara în iunie, iulie la doze de 3 kg/100 mp și toamna în septembrie, octombrie la 3-3.5 kg/100 mp. 

Același efect îl obțineți cu  fertilizanții pentru gazon Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer la o doză de 3.5 kg/100 mp ca și cu îngrășământ gazon Sprint N sau Slow Green la o doză de 2.5 kg/100 mp, însă nu uitați că primele amintite conțin și o multitudine de beneficii pentru sol.

Îngrășămintele amintite mai sus, toate conțin azot cu eliberare lentă cu precent între 37 și 52%, nu produc arsuri în gazon, au o granulație mică și se distribuie foarte uniform în gazon fie cu distribuitoare fie cu mâna, conțin pe lângă macronutrienți și zeolit, biostimulatori, bacterii benefice, materie organică , acizi humici. 


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 

LINK magazin online Îngrășământ gazon Primăvara - SPRINT N, SOIL LIFE, PERFECT LIFE

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășăminte lichide la gazon după iarnă

Cea mai rapidă modalitate să aducem gazonul în stare bună e să aplicăm foliari cu azot, microelemente și biostimulatori. Iarba va răspunde destul de repede, după câteva zile se vor observa îmbunătățiri.

Vezi videoclip

Aplicare îngrășământ gazon primăvara

Greșeli frecvente la distribuirea de îngrășăminte gazon primăvara și cum le evităm

Vezi videoclip

Gazonul după iarnă și primele intevenții

Care sunt primele intervenții în gazon după iarnă. La ce să fim atenți?

Vezi videoclip

Îngrășământ gazon primăvara

O comparație între aplicarea de îngrășământ la stadion sau la tine acasă

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...