Calendar /
Toamna
/
Îngrijire gazon toamna octombrie și noiembrie

Îngrijire gazon toamna octombrie și noiembrie

Tunderea, irigarea, fertilizarea gazonului între 15 octombrie și 30 noiembrie

fertilizare gazon
gazon toamna
ingrasamant gazon toamna
tundere gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 24.10.2022 la 16:10

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

După 15 octombrie vom intra în a doua jumătate a toamnei, temperatura la soare, la nivelul coronamentului gazonului va fi de peste 12-14C în majoritatea zilelor fiind cu 3-5 C mai ridicată decât temperatura de pe aplicațiile meteo (stații meteo) ea fiind măsurată la 2 m înălțime la umbră.


Chiar dacă în unele nopți temperatura scade la sub 0C solul e încă cald, el a înmagazinat o cantitate mare de căldură pe perioada verii, cei care ați semănat nu vă faceți griji, gazonului tânăr nu i se va întâmpla nimic rău.


Gazonul crește ceva mai încet însă e într-o perioadă foarte favorabilă lui și încă e de dorit să acordăm atenție operațiilor de întreținere. De ce? 


i) scarificarea cu tamburul cu sârme pentru eliminarea frunzelor și tulpinilor moarte de pe sol reduce considerabil riscul apariției bolilor de iarnă și permite solului (rădăcinii și microorganismelor) să respire


ii) acum pregătim gazonul să facă față natural invaziei de buruiană la începutul primăverii


iii) curtea va rămâne verde peste iarnă, va înfrăți și speciile de iarbă care se înmulțesc și prin rizomi sau stoloni vor forma noi plante. Cu cât gazonul e mai verde iarna cu atât își poate ramifica și adânci rădăcina, iar la vară vei putea iriga mai rar de aici mai puține buruieni și boli care să afecteze gazonul


Tunderea gazonului toamna


Vom tunde gazonul cel puțin odată pe săptămână, vom păstra înălțimea de tuns ca și în restul sezonului, atenție: fără a tunde mai scurte pentru un ultim tuns !!!


Până când tundem gazonul? Continuăm să tundem gazonul atât timp cât el dă semne să crească, în luna octombrie de 1-2 ori pe săptămână, în noiembrie odată cel puțin pe săptămână și probabil 2-3 tunsori în luna decembrie. 


Probabil dupămasa e cel mai bun moment pentru tundere după ce se ridică roua.


Dacă e o perioadă ploioasă puteți trece cu mașina de tuns pe o treaptă înaltă ca să dați apa jos de pe frunză, mai așteptați câteva ore și apoi tundeți la înălțimea normală de tuns.


Pentru cei care tundeți cu mulcire e posibil ca iarba umedă să se acumuleze în carcasa cuțitelor. Faceți o trecere pe o treaptă mai înaltă și apoi la înălțimea normală de tundere. Eventual mai curățați din când în când carcasa.


Suplimentarea cu apă prin irigare a gazonului toamna


Pe cât se poate nu irigați!

În această perioadă nu e nevoie să irigați decât dacă nu sunt ploi timp de 2-3 săptămâni. Irigați cu aproximativ 15 L de  apă/ mp, adică echivalentul unei ploi abundente și faceți asta doar când e solul tare de tot la apăsare. Încercați să urmăriți prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro acolo aveți și informații de cantitatea de precipitații în L/mp prognozată.


Gazonul e într-o perioadă optimă pentru el, temperaturile între 12-18 C îi sunt foarte favorabile și nu are nevoie să își regleze temperatura prin transpirație în consecință are nevoie de puțină apă.


Irigând acum fără să fie nevoie vei rări gazonul, vei facilita apariția mușchiului și a buruienii poa annua și poa trivialis, pe acestea două le vei observa începând cu luna martie. Poa annua fiind foarte deranjantă și foarte greu de combătut.


Grijă la zonele umbrite, acolo se pierde foarte puțină apă prin evaporare și evitați să irigați dacă solul nu e uscat bine de tot la suprafață.  


Golirea sistemului de irigat ar fi de făcut pe când încep să fie regulat temperaturi de sub -2 / -3 C noaptea. Verificați prognoza meteo pe următoarele două săptămâni, de exemplu vremea.ido.ro. Vă reamintim: temperatura solului e mai ridicată decât temperatura aerului în luna noiembrie.


Scarificarea gazonului toamna


Ar fi bine să mai treci cu scarificatorul dacă vremea permite. Gazonul se poate scarifica cu tamburul cu sârme atât timp cât solul nu e înghețat!

Ajută mult la prevenirea bolilor pe parcursul iernii, rădăcina se dezvoltă mai bine și... vei avea mai puțin fân de adunat la scarificarea viitoare. Poți scarifica oricând gazonul cu tamburul cu sârme!

Realizată cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat, poate pe o treaptă intermediară, cu solul bine uscat la suprafață și iarba tunsă la înălțimea normală. Urmăriți prognoza meteo ca să vă organizați din timp. E important ca solul să fie cât de cât zvântat atunci când scarificați.

Vom urmări să îndepărtăm din frunza uscată aflată pe sol, totodată scrificarea va ridica de pe sol și tulpinițe crescute pe orizontală, tijele cu semințe care erau prezente în luna mai/ iunie, iar trecerea cu mașina de tuns pentru a colecta frunza moartă le va scurta. 

Această intervenție va aerisi coronamentul, îndepărtează frunze bătrâne și materia organică de pe sol care e gazda pentru sporii de fungi, care, în perioadele ploioase pot provoca atacuri fungice dăunătoare, fie acum fie pe parcursul iernii.

Prin această scarificare vom mai smulge și buruieni ca poa annua, vom rări trifoiul, în general scarificarea dăunează buruienilor cu frunză lată. 
Fertilizarea de toamnă a gazonului - aici un ghid complet
Cea mai importantă perioadă din an pentru administrarea de îngrășământ e perioada de toamnă. E perioada când el îți reface sistemul radicular și trebuie să profitați de asta! O rădăcină puternică, profundă va face ca gazonul din curte să treacă cu bine peste vară. Gazonul hrănit din toamnă va intra în vegetație mai repede la anul și va suprima buruienile care apar începând cu mijlocul lunii martie. 

Pentru fertilizarea a doua de toamnă inclusiv ce îngrășământ utilizăm, luăm în considerare două aspecte: 

i) când a fost făcută ultima fertilizare cu îngrășământ solid
ii) cât soare mai primește gazonul 

Dacă imediat după vară, de la mijloc de august până la mijloc de octombrie am recomandat SPRINT N 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 3-3.5 kg/100 mp sau SOIL LIFE 3.5 kg/100 mp acum pentru administrarea de îngrășământ gazon toamna după 15 octombrie și până în prima săptămână din noiembrie vă recomandăm:


i) SLOW GREEN 2.5 kg/100 mp, îngrășământ gazon pentru perioada de primăvară și toamnă

Îngrășământ gazon peluze care nu au fost fertilizate în ultimele 3 luni sau cele semănate recent.

Cu un titlu ridicat de azot va remedia desimea și culoarea peluzelor care nu au avut parte de o îngrijire după un calendar adecvat, respectiv aplicarea de îngrășământ gazon solid la sfârșitul verii.


ii) SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, îngrășământ gazon all season

Îngrășământ gazon solid cu inocul de materie organică nobilă, all season, versatil, capabil să restabilească desimea și culoarea peluzelor indiferent de starea lor în funcție de dozajul aplicat.

În cazul în care ați aplicat îngrășământ în ultimele 2 luni o aplicare de 3 kg/100 mp e suficientă pentru a resuplini nutrienții din sol până în martie.

Va reda desimea, culoarea și creșterea aplicat la o doză de 3.5 kg/100 mp la peluzele cărora nu le-a fost administrat îngrășământ solid în ultimele 3-4 luni.


iii) BIOTURBO sau BIOMULTI 3.5 kg/100 mp

Pentru peluze unde se tunde cu mulcire, inclusiv roboți de tuns sau unde bugetul pentru întreținerea gazonului e mic.


Îngrășământ gazon solid dacă distribuirea de îngrășământ are loc după prima săptămână din noiembrie:


i) SLOW K 3-3.5 kg/ 100 mp, 

ii) SOIL LIFE 2.5-3 kg/100 mp, 

iii) Biomulti 3 kg/100 mp


Dacă curtea dvs după 15 octombrie nu mai primește cel puțin 3-4 ore de soare vă recomandăm utilizați îngrășământ gazon solid și dozajul care apar pentru luna noiembrie. 


Dacă curtea dvs e însorită puteți merge pe dozajul maxim, planta având soare e activă și va folosi în totalitate nutrienții. 


Distribuirea de îngrășământ gazon toamna, în luna octombrie sau început de noiembrie poate fi făcută chiar dacă sunt doar 4-5 săptămâni de la ultima distribuire de îngrășământ gazon solid. 


SPRINT N, SLOW GREEN, SOIL LIFE sunt îngrășăminte care sunt foarte potrivite pentru distribuirea de îngrășământ gazon solid din martie până la început de iunie. Vă recomandăm să achiziționați la ambalaje mai mari, economia care o faceți e considerabilă. 


Ca reguli pentru aplicarea de îngrășăminte solide: 


Lăsați 5-6 săptămâni între aplicările de îngrășământ solid. 
Irigați întotdeauna imediat după aplicarea îngrășămintelor solide.

Aplicați o normă de 3 kg de îngrășământ pe 100 mp, distribuiți o jumătate din cantitate pe o direcție și cealală jumătate de perpendicular pe prima direcție. 
Setați aparatul de distribuit pe o treaptă mai mică, faceți mai bine mai multe treceri decât să distribuți prea mult la o trecere. 

Cu cât e distribuit mai uniform îngrășământul cu atât culoarea și creșterea va fi mai uniformă. 

Prevenirea daunelor produse de viermi


Din mai până în septembrie viermii se hrănesc accelerat cu rădăcina gazonului, primele probleme vor apărea lângă trotuarele însorite, garduri de beton. Pe măsură ce ei consumă rădăcinile problema se extinde, gazonul se va îngălben și rări. Ușor de identificat daunele viermilor după forma neregulată pe care o ia gazonul afectat. 

Spre deosebire de boli care apar de cele mai multe ori sub forma de pete circulare, gazonul sub atacul viermilor se îngălbenește sub forme neregulate, în funcție de direcția în care o iau viermii.

Aplicarea de insecticide preventive va înlătura aproape complet riscul.Pe perioada cuprinsă între august și aprilie are loc metamorfoza, transformarea de la stadiul de ou la larvă. Aplicarea de insecticide preventive care odată cu ploile toamnei vor fi conduse în sol iar prin contact vor elimina viermii.

Dacă la mijlocul și la finalul toamnei viermii sunt pe sol, dând la o parte iarba cu mâna în câteva locuri din peluză îi putem observa ușor, la scarificarea de toamnă, scarificatorul de regulă îi va scoate de pe sol și vor fi ușor vizibili. 

Mai ales spre seară după ce se lasă roua, sau dimineața îi putem observa în gazon.

Aplicare de insecticide toamna nu va fi urmată de irigare, tocmai pentru că viermii sunt la suprafață.

Exemplu de substanță activă: chlorantraniliprole, nume comercial de insecticid cu această substanță activă: CORAGEN, doza de 6-7 ml /100 mp cu 10 L apă. Se vor aplica doar de personal autorizat, cu mască de protecție, pesticidul se va mânui strict doar cu mânuși. Nu se va intra pe gazon cel puțin 2-3 ore. Dacă aveți animale de companie irigați și toamna însă foarte ușor.

Ideal e ca solul să fie curățat cât de cât de fracția organică moartă (frunze, tulpini ale gazonului) prin scarificarea cu sârme. Această parte organică reduce semnificativ eficiența insecticidelor precum și a îngrășămintelor.
Mai multe legate de scarificarea gazonului LINK

Prevenirea daunelor produse de boli ale gazonului


Determinant pentru prevenirea apariției bolilor toamna în gazon și pe parcursul iernii e eliminarea materiei organice sub formă de frunze și tulpini moarte ale gazonului prin scarificarea cu tamburul cu sârme și distribuirea de îngrășământ solid toamna în perioada octombrie-noiembrie.

Materia organică moartă de la suprafața solului menține ridicată umezeala și împiedică respirația solului și asta conduce la creșterea semnificativă a riscului apariției atacurilor fungice.

Lipsa unei fertilități corespunzătoare în sol conduce la încetinirea creșterii gazonului. Tunderea gazonului elimină odată cu frunza și fungii prezenți pe ea însă încetinirea creșterii și lipsa tunderii dă timp fungilor să se înmulțească suficient ca mecanismele de apărare a plantei să nu mai facă față. Tunderea cu mulcire de regulă nu crește riscul apariției bolilor.

Rugina gazonuluiPe perioada toamnei în special dar și a primăverii în peluzele al căror sol e sărac în nutrienți mai ales după perioade ploioase și implicit cer noros va exista o încetinire semnificativă a creșterii și asta conduce al apariția ruginii gazonului. Rugina gazonului se manifestă prin apariția unui ”strat” ruginiu/ portocaliu pe suprafața frunzei.

Nu folosiți fungicide pentru a combate sau preveni rugina! Corect e să eliminați cauza, mai exact insuficiența nutrienților din sol și/ sau incapacitatea plantei să îi absoarbă și/ sau lipsa soarelui ca prin fotosinteză să îi transforme mai departe în hrană.

Remediul pentru rugină e administrarea de îngrășăminte foliare care sunt absorbite imediat și necesită prelucrare minimă. Administrați 200 ml IronGreen + biostimulatorul Fertalga 100-150 ml împreună cu 3-5 L apă/100 mp. După aplicare și 2-3 zile de soare problema va fi remediată, ba mai mult gazonul dvs își va îmbunătăți considerabil aspectul, va câștiga desime și culoare.

Dollar spot, firul roșu

Alte boli fungice ale gazonului în perioada de toamnă care au ca si cauză principală la fel ca și rugina lipsa unei fertilități corespunzătoare în sol.
Remediul cel mai facil e administrarea îngrășămintelor lichide mai sus amintite.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Gazonul din curtea ta la mijlocul toamnei

Trifoiul. Râme. Boli iarna. Scarificarea. Biostimulatori. Îngrășământ de toamna pentru gazon

Vezi videoclip

Scarificarea gazonului toamna

Știai că scarificarea gazonului făcută toamna e cea mai importantă?

Vezi videoclip

Îngrășăminte pentru a doua jumătate a toamnei

Ghid pentru alegerea îngrășământului pentru luna octombrie sau noiembrie

Vezi videoclip

Îngrășământ gazon toamna.

Un ghid detaliat referitor la fertilizarea de toamnă

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...