Calendar /
Toamna
/
Gazonul în semestrul doi al toamnei 15.X - 30.XI

Gazonul în semestrul doi al toamnei 15.X - 30.XI

Tunderea, irigarea, fertilizarea gazonului între 15 octombrie și 30 noiembrie

fertilizare gazon
gazon toamna
tundere gazon

După 15 octombrie vom intra în a doua jumătate a toamnei și totuși încă avem temperaturi peste 12-14C, gazonul crește, e într-o perioadă foarte favorabilă lui și încă e de dorit să acordăm atenție operațiilor de întreținere. De ce? 

  • Pentru că acum pregătim gazonul să facă față natural invaziei de buruiană la începutul primăverii. 
  • curtea dvs va rămâne verde peste iarnă, va înfrăți și își va reveni extrem de rapid în cazul în care vor apărea bolile de iarnă


Tunderea gazonului


Vom tunde gazonul cel puțin odată pe săptămână, vom păstra înălțimea de tuns ca și în restul sezonului, atenție: fără a tunde mai scurt pentru un ultim tuns !!!

Continuăm să tundem gazonul atât timp cât el dă semne să crească, în luna octombrie de 1-2 ori pe săptămână, în noiembrie odată cel puțin pe săptămână și probabil 2-3 tunsori în luna decembrie. 

Probabil dupămasa e cel mai bun moment pentru tundere după ce se ridică roua.

Dacă e o perioadă ploioasă puteți trece cu mașina de tuns pe o treaptă înaltă ca să dați apa jos de pe frunză, mai așteptați câteva ore și apoi tundeți la înălțimea normală de tuns.

Pentru cei care tundeți cu mulcire e posibil ca iarba umedă să se acumuleze în carcasa cuțitelor. Faceți o trecere pe o treaptă mai înaltă și apoi la înălțimea normală de tundere. Eventual mai curățați din când în când carcasa.

Suplimentarea cu apă prin irigare


Irigarea - în această perioadă nu e nevoie să irigați decât dacă nu sunt ploi timp de 2 săptămâni. Irigați cu aproximativ 15 L de  apă/ mp, adică echivalentul unei ploi abundente și faceți asta doar când e solul tare de tot la apăsare.

Gazonul e într-o perioadă optimă pentru el, temperaturile între 12-20 C îi sunt foarte favorabile și nu are nevoie să își regleze temperatura prin transpirație în consecință are nevoie de puțină apă.
Grijă la zonele umbrite, acolo se pierde foarte puțină apă prin evaporare și evitați să irigați dacă solul nu e uscat bine de tot la suprafață.  

Golirea sistemului de irigat ar fi de făcut pe când încep să fie temperaturi de sub -2 / -3 C noaptea. Verificați prognoza meteo pe următoarele două săptămâni, de exemplu vremea.ido.ro. 

Fertilizarea de toamnă a gazonului 


A doua jumătate a anului august-decembrie e foarte importantă pentru menținerea gazonului din curtea dvs într-o stare bună. Gazonul hrănit din toamnă va intra în vegetație mai repede la anul și va suprima buruienile care apar începând cu mijlocul lunii martie. Cea mai importantă perioadă din an pentru gazon e perioada de toamnă. E perioada când el îți reface sistemul radicular și trebuie să profitați de asta! O rădăcină puternică, profundă va face ca gazonul din curte să treacă cu bine peste vară.

Pentru fertilizarea a doua de toamnă inclusiv ce îngrășământ utillizăm, luăm în considerare două aspecte: 

  • cât soare mai primește gazonul 
  • când a fost făcută ultima fertilizare cu îngrășământ solid


În intervalul august - începutul lunii septembrie ar fi trebuit să aplicați deja un îngrășământ solid gazonului! Dacă nu ați făcut-o atunci vă recomandăm să utilizați cât de repede un îngrășământ mai concentrat ca Sprint N sau Slow Green la o normă de 3 kg/100 mp. Nu mai e nevoie de o altă aplicare de îngrășământ solid până la început de martie.

Dacă ați distribuit îngrășământ solid în intervalul august-septembrie atunci când sunt aproximativ 5 săptămâni de la fertilizare vă recomandăm să utilizați ca și îngrășământ SOIL LIFE sau Perfect LIFE la o doză de 3 kg/100 mp.

Planul de fertilizare de mai sus e valabil pentru peluzele care primesc pe majoritatea suprafeței cel puțin 4-5 ore de soare atunci când se face fertilizarea în luna octombrie. Ajustați perioada cu 1-2 săptămâni în plus pentru cei cu peluzele încă foarte însorite sau 1-2 săptămâni mai repede la cei care peluza e mai umbrită. 

Ca reguli pentru aplicarea de îngrășăminte solide: 


Lăsați 5-6 săptămâni între aplicările de îngrășământ solid. 
Irigați întotdeauna imediat după aplicarea îngrășămintelor solide.

Aplicați o normă de 3 kg de îngrășământ pe 100 mp, distribuiți o jumătate din cantitate pe o direcție și cealală jumătate de perpendicular pe prima direcție. 
Setați aparatul de distribuit pe o treaptă mai mică, faceți mai bine mai multe treceri decât să distribuți prea mult la o trecere. 

Cu cât e distribuit mai uniform îngrășământul cu atât culoarea și creșterea va fi mai uniformă. 

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Soil Life

Îngrășământ gazon ALL SEASON echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea peluzelor în orice anotimp. Redă vigurozitate, culoare și desime gazonului începând cu primele zile de la aplicare. Cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Când ai nevoie de o recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie/ Aprilie, Mai, August, Septembrie/Octombrie.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

Videoclipuri recomandate

Gazonul din curtea ta la mijlocul toamnei

Trifoiul. Râme. Boli iarna. Scarificarea. Biostimulatori. Îngrășământ de toamna pentru gazon

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...