Calendar /
Iarna
/
Îngrășămintele potasice pentru gazon

Îngrășămintele potasice pentru gazon

Află ce rol au îngrășămintele de toamnă și vară pentru gazon. Când sunt bine de folosit?

În lunile de vară și la sfârșitul toamnei se recomandă a fi utilizate îngrășăminte mai bogate în potasiu.
De ce ? 


Această fertilizare la final de toamnă cu îngrășăminte cu mult potasiu e o fertilizare ”pansament”, adică o mână de ajutor peluzelor care nu au fost fertilizate în perioadele optime. 

Care sunt perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte solide gazonului?


Cele mai bune luni pentru aplicarea de îngrășăminte solide sunt: 

  • martie (10-25 martie) - aka început de primăvară 
  • sfârșit de mai/ început de iunie  (15 mai -15 iunie) - aka început de vară  
  • august  (15-30 august)  - aka început de toamnă 
  • început de octombrie (20 sept - 15 oct)  - aka toamna 


În aceste perioade putem folosi îngrășăminte mai cost-eficiente, de exemplu Sprint N, Soil Life, Zeotech mini Spring and Summer.

Te rugăm urmează ghidul pentru întreținerea gazonului, cuprinde toate operațiile de întreținere, calendare, ilustrații, pe care îl poți parcurge în maxim 5 minute LINK

Rolul potasiului K în plante


Foarte pe scurt potasiul K în plante nu are rol ca și cărămidă de construcție ci doar un rol de facilitare a tuturor proceselor: de la mișcarea apei în plantă, mișcarea stomatelor pentru respirație, absorbția nutrienților din sol, adică o plantă sănătoasă, viguroasă, aspectuoasă. 

Creșterea concentrației de potasiu în sol prin aplicarea de îngrășăminte bogate în potasiu se face strict în perioadele când temperaturile sunt către extreme fie cald fie rece pentru că eficientizează metabolismul DAR doar dacă nu s-a intervenit cu îngrășăminte în perioadele potrivite (mai/iunie sau sept/oct), face ca lucrurile să meargă mai bine, ”mai unse”. Vara aduce în multe plante o încetinire a metabolismului datorită căldurii, iarna aduce o încetinire datorită nr mic de ore de soare, nebulozitate, ciclul îngheț-dezgheț (lipsa apei sub formă lichidă în sol din care rădăcina să extragă nutrienții. 

RECLAME cu îndemnul ”folosiți îngrășăminte cu potasiu vara și toamna” ! De ce? E chiar nevoie? 


Nu neapărat că potasiul ar face minuni, are și el rolul lui, e totuși un macroelement, apare pe sacul de îngrășământ, e acel K din NPK. Se regăsește în sol în cantități destul de mari, în mod natural (atenție în soluri mai argiloase) adică solul nativ, agricol unde a fost amplasată casa dvs. 

  • tunderea gazonului cu colectarea ierbii tunse sărăcește în timp solul de potasiu 
  • irigarea zilnică a gazonului pe parcursul verii duce la pierderea potasiului prin levigare


Dacă ați folosit îngrășăminte solide în luna iunie nu mai e nevoie și în iulie, dacă ați fertilizat în octombrie/sfârșit de septembrie nu mai e nevoie și în noiembrie!

Îngrășămintele solide cu mult potasiu aplicate la peluze umbrite după 15 octombrie cresc riscul de apariție al bolilor pe parcursul iernii. Nu mai aplicați îngrășăminte solide după 1-10 octombrie peluzelor care nu vor mai primi soare! Intervenții cu îngrășăminte lichide pot fi făcute, de exemplu Irongreen sau Fox NK.

Bun, și dacă e în sol potasiu, mai are rost să dăm bani pe el? 


Vă lămuriți în următorul minut. 

În sol o fi potasiu, dar are gazonul dvs rădăcina suficient de mare (lungă, ramificată)  să poată explora după potasiu în sol? Hmm, bună întrebare… din experiență vă spun că media lungimii rădăcinii unui gazon ”casnic” are cam 4 cm, foarte scurtă la cei care irigă vara zilnic ! Luați o probă de sol și vă convingeți singur, cu un cuțit decupați un pătrațel de 5x5 cm și examinați. În mod normal un gazon corect întreținut va avea o rădăcină de peste 10-12 cm, asta înseamnă cam un volum dublu, triplu de sol posibil de explorat după nutrienți. 

Din cauza acestei rădăcini scurte, a irigării prea abundente care nu doar că nu stimulează gazonul să caute apa la adâncime (să își alungească rădăcina) dar o mare cantitate de apă în sol duce la pierderea nutrienților prin levigare ar fi bine să aplicați îngrășământ gazonului în luna noiembrie asta DACĂ nu ați aplicat deja în octombrie/sfârșit de septembrie! 

Mai jos aveți exemple de îngrășăminte potasice:

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow K

Îngrășământ gazon toamnă -vară, bogat in potasiu K, pentru fertilizarea în perioadele caniculare sau la final de toamnă (noiembrie). Pe langă potasiu conține azot cu eliberare lentă care redă sau menține culoarea, desimea gazonului din curtea dvs fără să provoace o creștere accelerată a foliajului. Fosfor pentru stimularea formării de noi plante prin rizomi. Magneziu pentru o mai mare cantitate de clorofilă, planta va utiliza mai bine puținele ore de soare care le avem toamna.

369.00 RON

Zeotech K | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech K

Îngrășământ gazon toamnă - vară, cu zeolit foarte bogat în potasiu solubil. Ajută la păstrarea culorii și creșterii pe perioada de stress. Fortifică planta împotriva bolilor Pythium (vara) si Michrodochium (iarna). Cu zeolit, acizi humici și biostimulatori. Fier pentru extraculoare și fosfor pentru stimularea formării de rădăcină.

319.90 RON

Zeotech mini Autumn | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech mini Autumn

Îngrășământ gazon toamnă- vară, pentru peluze ”manichiurate”. Ajută la păstrarea culorii și creșterii pe perioada de stress termic fie caniculă fie îngheț. Cu zeolit, acizi humici și biostimulatori. Asigură nutrienți pt 2 luni de vară sau 3-4 luni de iarnă. Aplicarea înainte de vară și iarna previne sau scade mult riscul îngălbenirii gazonului.

349.00 RON

ingrasamant-gazon-vara-iarna-biomulti | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Biomulti

Îngrășământ gazon toamnă-vară, dar și all-season pentru corectarea diferențelor de culoare și creștere a peluzelor construite pe soluri sărace de umplutură, soluri nisipoase. Pe lângă azot, fosfor și potasiu conține Biochar - cărbune activat care are un efect biostimulator pentru flora microbiană benefică din sol. Perfect pentru gazon și plante ornamentale.

257.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...