Calendar /
Iarna
/
Îngrășămintele potasice pentru gazon

Îngrășămintele potasice pentru gazon

Află ce rol au îngrășămintele de toamnă și vară pentru gazon. Când sunt bine de folosit?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 03.11.2022 la 14:42

Actualizat în 25.02.2023 la 12:22

În lunile de vară și la sfârșitul toamnei se recomandă a fi utilizate îngrășăminte mai bogate în potasiu.
De ce ? 


Această fertilizare la final de toamnă cu îngrășăminte cu mult potasiu e o fertilizare ”pansament”, adică o mână de ajutor peluzelor care nu au fost fertilizate în perioadele optime. 

Care sunt perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte solide gazonului?


Cele mai bune luni pentru aplicarea de îngrășăminte solide sunt: 

  • martie (10-25 martie) - aka început de primăvară 
  • sfârșit de mai/ început de iunie  (15 mai -15 iunie) - aka început de vară  
  • august  (15-30 august)  - aka început de toamnă 
  • început de octombrie (20 sept - 15 oct)  - aka toamna 


În aceste perioade putem folosi îngrășăminte mai cost-eficiente, de exemplu Sprint N, Soil Life, Zeotech mini Spring and Summer.

Te rugăm urmează ghidul pentru întreținerea gazonului, cuprinde toate operațiile de întreținere, calendare, ilustrații, pe care îl poți parcurge în maxim 5 minute LINK

Rolul potasiului K în plante


Foarte pe scurt potasiul K în plante nu are rol ca și cărămidă de construcție ci doar un rol de facilitare a tuturor proceselor: de la mișcarea apei în plantă, mișcarea stomatelor pentru respirație, absorbția nutrienților din sol, adică o plantă sănătoasă, viguroasă, aspectuoasă. 

Creșterea concentrației de potasiu în sol prin aplicarea de îngrășăminte bogate în potasiu se face strict în perioadele când temperaturile sunt către extreme fie cald fie rece pentru că eficientizează metabolismul DAR doar dacă nu s-a intervenit cu îngrășăminte în perioadele potrivite (mai/iunie sau sept/oct), face ca lucrurile să meargă mai bine, ”mai unse”. Vara aduce în multe plante o încetinire a metabolismului datorită căldurii, iarna aduce o încetinire datorită nr mic de ore de soare, nebulozitate, ciclul îngheț-dezgheț (lipsa apei sub formă lichidă în sol din care rădăcina să extragă nutrienții. 

RECLAME cu îndemnul ”folosiți îngrășăminte cu potasiu vara și toamna” ! De ce? E chiar nevoie? 


Nu neapărat că potasiul ar face minuni, are și el rolul lui, e totuși un macroelement, apare pe sacul de îngrășământ, e acel K din NPK. Se regăsește în sol în cantități destul de mari, în mod natural (atenție în soluri mai argiloase) adică solul nativ, agricol unde a fost amplasată casa dvs. 

  • tunderea gazonului cu colectarea ierbii tunse sărăcește în timp solul de potasiu 
  • irigarea zilnică a gazonului pe parcursul verii duce la pierderea potasiului prin levigare


Dacă ați folosit îngrășăminte solide în luna iunie nu mai e nevoie și în iulie, dacă ați fertilizat în octombrie/sfârșit de septembrie nu mai e nevoie și în noiembrie!

Îngrășămintele solide cu mult potasiu aplicate la peluze umbrite după 15 octombrie cresc riscul de apariție al bolilor pe parcursul iernii. Nu mai aplicați îngrășăminte solide după 1-10 octombrie peluzelor care nu vor mai primi soare! Intervenții cu îngrășăminte lichide pot fi făcute, de exemplu Irongreen sau Fox NK.

Bun, și dacă e în sol potasiu, mai are rost să dăm bani pe el? 


Vă lămuriți în următorul minut. 

În sol o fi potasiu, dar are gazonul dvs rădăcina suficient de mare (lungă, ramificată)  să poată explora după potasiu în sol? Hmm, bună întrebare… din experiență vă spun că media lungimii rădăcinii unui gazon ”casnic” are cam 4 cm, foarte scurtă la cei care irigă vara zilnic ! Luați o probă de sol și vă convingeți singur, cu un cuțit decupați un pătrațel de 5x5 cm și examinați. În mod normal un gazon corect întreținut va avea o rădăcină de peste 10-12 cm, asta înseamnă cam un volum dublu, triplu de sol posibil de explorat după nutrienți. 

Din cauza acestei rădăcini scurte, a irigării prea abundente care nu doar că nu stimulează gazonul să caute apa la adâncime (să își alungească rădăcina) dar o mare cantitate de apă în sol duce la pierderea nutrienților prin levigare ar fi bine să aplicați îngrășământ gazonului în luna noiembrie asta DACĂ nu ați aplicat deja în octombrie/sfârșit de septembrie! 

Mai jos aveți exemple de îngrășăminte potasice:

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Slow K

Îngrășământ gazon toamna SLOW K fortifică gazonul și rădăcina. Administrează îngrășământ gazonului toamna la final (noiembrie) dacă nu ai administrat îngrășământ solid în ultimele 2 luni ca el să rămână verde peste iarna. SLOW K îngrășământ gazon toamna pentru înverzire rapidă sau de întreținere gazon pe perioada rece. Aplică 3 kg/100 mp de îngrășământ gazonului toamna și el va trece mult mai bine peste iarnă.

369.00 RON

ingrasamant-gazon-toamna-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech K

Îngrășământ gazon toamna -iarna Zeotech K cu zeolit și fier care redă sau păstrează culoarea gazonului pe perioada cu temperaturi extreme. Aplică îngrășământ gazon toamna ca peluza ta să rămână verde în sezonul rece. Zeotech K îngrășământ gazon toamna-iarna profesional. Aplicare îngrășământ gazon iarna Zeotech K 3 kg/100 mp.

319.90 RON

Zeotech mini Autumn | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech mini Autumn

Îngrășământ gazon toamnă- vară, pentru peluze ”manichiurate”. Ajută la păstrarea culorii și creșterii pe perioada de stress termic fie caniculă fie îngheț. Cu zeolit, acizi humici și biostimulatori. Asigură nutrienți pt 2 luni de vară sau 3-4 luni de iarnă. Aplicarea înainte de vară și iarna previne sau scade mult riscul îngălbenirii gazonului.

ingrasamant-gazon-vara-iarna-biomulti | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Biomulti

Îngrășământ gazon toamnă-vară, dar și all-season pentru corectarea diferențelor de culoare și creștere a peluzelor construite pe soluri sărace de umplutură, soluri nisipoase. Pe lângă azot, fosfor și potasiu conține Biochar - cărbune activat care are un efect biostimulator pentru flora microbiană benefică din sol. Perfect pentru gazon și plante ornamentale.

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...