Calendar /
Primăvara
/
Tunderea și irigarea

Tunderea și irigarea

Tunderea după iarnă și de-a lungul primăverii. Când începem să irigăm și cum continuăm.

Alin Vancea

Alin Vancea

2 minute de citit

Publicat în 19.03.2022 la 10:10

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Tunderea gazonului


Începeți anul cu cuțitele ascuțite, și verificați lunar starea lor. Poate ar fi bine să luați în calcul un upgrade la mașina de tuns, o lățime mai mare ajută enorm la rapiditatea tunderii. De exemplu o mașină de tuns cu lățimea de 32 cm e prea mică pentru o curte de 200 mp. 

Dacă iarba e înaltă după iarnă reduceți din înălțimea ei treptat. Lăsați un interval de câteva zile între tunderi coborând treptat înălțimea până la cea dorită, pe care să o mențineți de-a lungul anului.

Pentru o întreținere redusă și de altfel cea mai potrivită pentru gazon lăsați iarba proaspăt tunsă la 6 cm aproximativ. Această înălțime permite menținerea gazonului într-o stare bună dacă puteți tunde doar odată pe săptămână. Pentru înălțimi mai mici de 5 cm va trebui să tundeți de două ori pe săptămână. 

În luna mai-iunie vă recomandăm să tundeți de două ori pe săptămână, e perioada când gazonul produce tije cu semințe, tunderea de două ori pe săptămână reduce numărul lor și aspectul gazonului va fi mult mai bun când acest tije se vor usca (sfârșit de iunie). 

Când gazonul ajunge la 8-9 cm să îl tundeți, ideal nu mai scurt de 5.5-6 cm. La tunderea a mai mult de o treime din lungime lăsăm gazonul fără frunze, expunem tulpinițele care sunt maro.


Desigur aici s-a tuns mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă:Irigarea gazonului


Dacă solul e uscat bine de tot la suprafață atunci luați în considerare o irigare de 10-12 L/mp, nu ar fi rău să dați o privire pe site-uri cu prognoză meteo (accuweather.com) ca să nu irigați dacă nu e nevoie. 
Reveniți cu irigare doar când e solul bine uscat la suprafață și mențineți acest obicei de a iriga gazonul doar când e solul uscat la suprafață. 

La sfârșit de mai/ început de iunie când avem regulat peste 24C ziua probabil va fi nevoie de doua irigări pe săptămână, irigați cu 12-15 L/mp, urmăriți când solul e uscat bine de tot: atunci e momentul să setați următoarea irigare și păstrați așa până începe următorul anotimp.

În lunile iulie, august nu măriți numărul de irigări ci doar cantitatea de apă administrată cu excepția peluzelor expuse toată ziua la soare cu trafic și în cazul celor cu sol foarte nisipos - aici va fi nevoie poate de irigare la 3 zile. 

Zonele umbrite

Acordați atenție la zonele umbrite, acolo solul se zvântă mai greu, irigarea când solul e încă umed duce la apariția mușchiului, buruienilor ca poa annua și poa trivialis (aceste buruieni se deosebesc relativ ușor de gazon, au frunza de un verde deschis).  

Aspersoare și timpi de irigare

Curățați filtrele aspersoarelor, faceți testul cu caserole, ele se mai dereglează, solul se mai lasă și unghiul aspersorului se mai modifică.


Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-cu-zeolit-action | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Action

Pentru recuperare sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie, mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Eliberarea nutrienților este lentă, folosit la norma de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie, Mai, August, Octombrie.

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

Videoclipuri recomandate

Boli după iarnă, primul tuns, revitalizare ș înverzire

Află mai multe în acest tutorial, cu siguranță te va ajuta.

Vezi videoclip

Primele intervneții în gazon după iarnă

Gazonul îngălbenit după iarnă. Când scarificăm și aplicăm îngrășăminte.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...