Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Alegerea mix-ului de semințe de gazon: gazon sport, umbră, mixt.

Alegerea mix-ului de semințe de gazon: gazon sport, umbră, mixt.

Semănarea gazonului pentru rezultate peste așteptări. Alegerea semințelor potrivite pentru curtea ta.

ce seminte alegi?
gazon soare
gazon sport
gazon trafic
gazon umbra
seminte gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 09:02

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44


Ghid pentru alegerea gazonului potrivit pentru curtea


În cazul în care dorești să te documetezi puțin legat de cel mai potrivit gazon pentru curtea ta ai ajuns la locul potrivit.
Mulți ajung să aleagă mix-ul de semințe de gazon pentru curtea lor în funcție de numele produsului sau anumite mesaje de marketing care apar pe ambalaj, însă e oare suficient? Rămăi cu noi, în acest articol îți vom descrie principalele specii de iarbă de gazon și unde e cel mai bine să le utilizezi pentru curtea ta și disponibilitatea ta pentru întreținere pe care o poți aloca.

Două aspecte importante: specie de iarbă de gazon vs soi


În țara noastră 99% din mix-urile de semințe de gazon vor conține una sau mai multe din următoarele specii de iarbă:
1 . Festuca arundinacea
2 . Lolium perenne
3 . Poa pratensis
4 . Festuca rubra

În cadrul acestor specii avem soiuri, la fel cum la măr avem soirui de mere timpurii, tărzii, mai dulci sau mai amărui, mai potrivite pentru depozitare sau pentru consum imediat după recoltare. La fel, în mix-urile de semințe de gazon dacă de exemplu dorești să le compari nu e suficient să compari speciile ci și soiurile.
De exemplu noi comercializăm Safari Play LS și Royal Blue.
Ambele conțin: 90% festuca arundinacea și 10 % poa pratensis, însă soiurile sunt diferite. Safari Play LS conține soiuri de festuca arundinacea cu foliaj mai fin și dă un gazon extrem de des, puțin pretențios la îngrijire.
Royal Blue conține soiuri mai rustice, cu foliaj ceva mai lat, de culoare închisă, desime foarte bună, care suprimă natural din buruiană, necesită ceva mai puțină irigare decât Safari Play LS - o irigare pe săptămâna vara dar abundentă.

Între diferitele specii avem diferențe între:
i) rezistența la călcare, caniculă, boli, umbră
ii) viteza de creștere - nr de tunderi, cantitatea de masă vegetală adunată la tundere- cât de repede se umple coșul de tuns
iii) necesarul de apă pe timpul verii pentru a rămâne verde, practic diferența poate fi de 1-2 mc apă/ 100 mp/ săptămână.
iv) necesarul de fertilitate a solului - nr de fertilizări pe an 2-3 vs 4-5

Când vinde vorba de soiuri din cadrul unei specii avantajele care o anumita specie le are pot fi extrem de mult accentuate sau diminuate.
De exemplu festuca arundinacea este o specie de iarbă de gazon care are un foliaj mai lat, de 4-5 mm lățime, la unele soirui slabe chiar 1 cm! Safari Play LS spre exemplu conține soiuri cu foliaj mai fin de 2-3 mm, care nu doar că conferă un aspect mai plăcut ochiului dar și la călcare.

Dacă ne referim la lolium perene, care e o specie de iarbă de gazon pentru peluze cu trafic mai ridicat, zilnic, copii și căței, aici putem avea soiuri slabe care necesită 5-6 aplicări de îngrășământ pe an ca să mențină o desime și culoare bună față de soiuri de generație mai nouă care au o culoare închisă genetică și necesită mai puține fertilizări 3-4 pe an.

Când alegem mix-ul de semințe condițiile din curte primează și apoi disponibilitatea noastră pentru a îngriji gazonul

În final va trebui să alegem în funcție de condițiile din curtea noastră, adică nu putem alege un gazon cu specia festuca rubra preponderentă pentru că ne place ce citim în descrierea produsului... că necesită un nr mic de fertilizări, puțină apă, crește încet, etc dacă curtea e puternic însorită, solul greu luto-argilos, trafic de la căței, pur și simplu nu va face față.

Ca să simplificăm alegerea mix-ului de semințe, în portofoliul nostru am ales în primul rând ca soiurile să fie de generație nouă, selecționate pentru un aport cât mai mic de apă, îngrășământ, creștere mai înceată, incidență mai mică de boli dar cu o mare rezistență la trafic, soluri slabe, grele, condiții de caniculă, ger sau peluze mai umbrite.


Toate tipurile de gazon comercializate de noi necesită:

 • o tundere pe săptămână, preferabil 2 în lunile mai și iunie
 • o irigare sau maxim 2 irigări pe săptămână vara
 • 3-4 aplicări de îngrășământ solid pe an
 • 2-3 treceri pe an cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat


Dacă va e greu sa alegeti un tip de gazon noi vă recomandăm:

 • SPORT PREMIUM pentru curți până în 200 mp
 • Safari Play LS pentru curți peste 200 mp


Citiți descrierea produselor fie semințe fie îngrășăminte, toate informațiile necesare le regăsiți acolo, toții pașii.


Pentru peluze ornamentale sau la cele cu un trafic zilnic de 1-2 copii și / sau câini de talie mare și o suprafață sub 200 mp vă recomandăm mix-urile noastre Sport Premium sau Royal Sport.  

Atunci când curtea are peste 200-250 mp, vă recomandăm Safari Play LS sau Royal Blue, acestea sunt mai iertătoare față de întreținerea cu sincope și suportul bine traficul, irigare se poate face și cu aspersoare mobile odată pe săptămână vara.


La curțile mici, foarte umbrite, cu 2-3 ore de soare pe zi, fără trafic sau doar ocazional vă recomandăm semințe de gazon umbră Elegant.


Suprafețe mari, livezi, spații comerciale - gazonul Royal Park.


La semănare folosiți strict doza recomandată la fiecare mix de semințe, nu mai mult, împreună cu fertilizant Pro Start sau Biostart P 2.5-3 kg/100 mp.


Dacă vrei să afli mai multe despre umbră, trafic, ce înseamnă întreținerea gazonului mai rămâi un pic cu noi:


Alegerea semințelor de gazon se face în funcție de condițiile din curte (umbra/ soare, trafic, sistem de irigat sau nu) și nu în funcție de gradul de întreținere scăzut/ ridicat!


Atunci când vine vorba de alegerea corectă a gazonului în funcție de solul din curte, numărul de ore de soare, trafic și mai apoi de îngrijirea lui, informațiile de pe internet nu rodesc în curtea tuturor.


Este important de înțeles că alegerea tipului de gazon o vom face întotdeauna pornind de la situația actuală a curții: 


 • Majoritar însorită sau umbrită? (umbră înseamnă sub 3 ore de soare direct pe gazon pe zi) 
 • Traficul, gradul zilnic de utilizare (traficul uman și al animalelor) ?
 • Exista sau nu sistem de irigat automat


Înainte de toate, vom menționa regula universal valabilă: cu cât are mai mult soare gazonul, cu atât e mai des, mai sănătos și mai rezistent la trafic.


Putem înțelege că 2-3 copii care se joacă zilnic pe un gazon de 100 mp clar vor avea un efect de stres mai mare asupra gazonului decât dacă joaca acestora are loc pe un teren de 250 mp deci vom alege un gazon care rezistă mai bine la trafic: deci pentru 100-150 mp cu copii activi semănăm gazon Sport Premium, Royal Sport dar dacă curtea e de peste 200-250 mp alegem Safari Play sau Royal Blue.


Referitor la soare și umbră: 


Un gazon fără cel puțin 4-5 ore de soare direct pe zi nu va tolera bine traficul al 2 copii și / sau câini de talie mare. Pe perioada iernii peluzele care vara primesc doar 4-5 ore de soare mai mult ca sigur că sunt foarte umbrite, traficul va degrada mai repede gazonul decât se poate el reface, în consecință gazonul se va rări însă doar foliajul e distrus nu și rădăcina, acesta, odată ce se încălzește împreună cu o aplicare de îngrășământ solid se va îndesa la loc. Probabil va trebui să aruncați anual primăvara semințe ici colo în zonele unde drenajul e foarte slab, pămantul e moale și cățeii cu ”derapajele” lor au smuls și rădăcina.

Pentru peluze mici până în 100 mp, umbrite, cu 2-4 ore de soare pe zi, trafic ocazional, vă recomandăm gazonul ELEGANT.


Cu privință la trafic:


Alegerea semințelor de gazon depinde de raportul dintre dimensiunea curții și trafic.

Spre exemplu, niciodată nu veți alege un gazon de tip ”întreținere redusă” pentru o curte de sub 200 mp cu 2-3 copii activi - pur și simplu nu va face față, își va pierde rapid densitatea. Acest tip de gazon "cu întreținere redusă” este bun, ca idee, pentru curți mari (peste 400 mp) cu trafic mic sau pentru livezi. 


În consecință, la un trafic zilnic de 1-2 copii și / sau câini de talie mare și o suprafață sub 200-250 mp vă recomandăm mix-urile noastre Sport Premium sau Royal Sport.  

Atunci când curtea are peste 250 mp, vă recomandăm Safari Play LS sau Royal Blue, acestea sunt mai iertatoare la întreținerea cu sincope și suportă bine traficul.


Referitor la prezenta sau nu a sistemului de irigat automat:


Curți până în 200 mp un gazon foarte frumos se poate ușor întreține fără sistem de irigat, folosiți aspersoare de tip Gardena Aquazoom, va fi nevoie să irigați de 2 ori pe săptămână vara. Oricare din mix-urile de semințe comercializate de noi se pot utiliza: Sport Premium, Royal Sport, Safari Play, Royal Blue.


Curți peste 200 mp fără sistem de irigare automat, vă recomandăm un gazon care se desurcă mai bine la carența de apă, gazonul Safari Play LS sau Elephant, o irigare abundentă pe săptămână cu aspersoare mobile e suficientă pentru un gazon perfect verde la 33C.


Referitor la necesarul de întreținere al gazonului


Va rugăm ca înainte de a achiziționa un anumit tip de semințe să vă familiarizați cu ce presupune întreținerea gazonului și să eliminați misconcepții. Dacă alegeti să formați gazonul cu unul dintre mix-urile noastre de semințe, întreținerea necesară pentru ca acesta să rămână verde, des, fără buruieni presupune 3 etape: întreținere săptămânală, trimestrială și alte intervenții opționale, dar recomandate.

 

Ce presupune întreținerea săptămânală a gazonului


Tunderea gazonului

Gazonul trebuie tuns cel puțin o dată pe săptămână. Cel mai recomandat este de 2 ori pe săptămână însă cel puțin în lunile mai și iunie să tundeți de 2 ori pe săptămână. 

Cam 15-20 minute sunt necesare pentru tunderea unei peluze de 120 mp cu o mașină de tuns electrică cu cablu.

Aproximativ 25-30 minute la o curte de 280 mp cu o mașină de tuns cu lățimea de lucru mai mare de 45 cm.


Irigarea gazonului

Irigarea se va face maxim de 2 ori pe săptămână vara și doar o dată pe săptămână primăvara și toamna. Peluzele sub 200 mp se pot iriga cu aspersoare mobile de tip Gardena Aquzoom fără sa fie necesară instalarea unui sistem de irigat automat.


Ce presupune întreținerea trimestrială a unui gazon: 


Fertilizarea gazonului

Presupune menținerea unei fertilități suficiente fără pauze de-a lungul anului prin aplicarea de îngrășământ solid de 3-4 ori pe an în primii 3 ani de la înființarea gazonului, apoi aplicarile de îngrășământ se pot reduce, dar nu mai puțin de minim 2 pe an la peluzele fară trafic si 3 aplicări pe an la cele cu trafic.

  

Scarificarea gazonului

Se referă la îndepărtarea frunzelor de gazon bătrâne sau moarte și la prevenirea apariției bolilor prin greblarea mecanică a gazonului de 2-4 ori pe an; în regie proprie, ca timp necesită 1-2 ore /100 mp. Pentru un aspect bun, scarificarea se va face de minim 2 ori pe an: primăvara și toamna. 


Opțional, însă foarte recomandat: 


 • Suplimentarea cu îngrășăminte lichide care coțin biostimulatori, fitohormoni naturali pentru înrădăcinare cu efect rapid (la 3-5 săptămâni)  
 • Aplicarea de 5-8 mm de nisip spălat de la balastieră (500-800 L/mp/an) anual sau bianual, pentru îmbunătățirea planeității, a drenajului, și pentru menținerea unui coronament sănătos și bogat  
 • Împrăștierea de semințe noi pentru îndesire și menținere în stare bună la 12-18 luni după plantarea inițială a acestuia, deoarece plantele de gazon trăiesc în medie 2-4 ani

 

La semănare folosiți doza de semințe recomandată pentru fiecare mix de semințe, nu mai mult, împreună cu fertilizant Pro Start, Seed Start, Biostart P 2.5-3 kg/100 mp.


În consecință, la un trafic zilnic de 1-2 copii și / sau câini de talie mare și o suprafață sub 200 mp vă recomandăm mix-urile noastre Sport Premium sau Royal Sport.  

Atunci când curtea are peste 200-250 mp, vă recomandăm Safari Play LS sau Royal Blue, acestea sunt mai iertatoare față de întreținerea cu sincope și suportul bine traficul.

La curțile mici, foarte umbrite, cu 2-3 ore de soare pe zi, fără trafic sau doar ocazional vă recomandăm semințe de gazon umbră Elegant.
Dacă ai ajuns aici, știm exact ce îți dorești: un gazon răsărit uniform, des, bogat, fără buruieni cel puțin 5-7 săptămâni de la semănare. Pentru asta, te rugăm să consulți ghidul complet pentru pregătirea solului și semănarea gazonului Sfaturi tehnice / Însămânțarea gazonului. Găsești acolo toate detaliile legate de semănarea corectă a gazonului.

Ghidul pentru semănarea gazonului te va ajuta să ai în câteva săptămâni un gazon superb - Sfaturi tehnice / Însămânțarea gazonului
Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon Sport Premium

Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!

49.00 RON

239.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

Videoclipuri recomandate

Ce gazon alegi pentru curtea ta? Câteva mituri.

Gazon soare. Gazon sport. Gazon secetă. Gazon umbră.

Vezi videoclip

Gazon Safari Play LS

Cum arată gazonul Safari Play LS și detalii cum a fost întreținut

Vezi videoclip

Gazon Sport Premium sau Safari Play LS?

Diferența la întreținere între speciile lolium perenne (Sport Premium) si festuca arundinacea (Safari Play LS)

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...