Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Greșeli frecvente la însămânțarea gazonului sau montarea de gazon rulou

Greșeli frecvente la însămânțarea gazonului sau montarea de gazon rulou

Am văzut multe peluze semănate incorect sau gazon rulou distrus în câteva săptămâni, evită și tu aceste greșeli!

greseli la semanare
hai sa semanam corect gazonul
semanarea gazonului
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 09:41

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Semanarea gazonului (si montarea gazonului rulou)- care sunt cele mai comune greseli?


Multi fac greseala să nu se informeze corect inainte sa se apuce de treaba. Pentru ca semanarea gazonului fie montarea de gazon rulou inseamna trecere cu motosapa, greblare, imprastierea de seminte sau asezarea gazonului rulat si apoi irigat o perioada de timp pana ce rasar plantutele sau ”se prinde ruloul”, nu-i asa? Gresit! 

Daca nu urmezi pasii necesari pentru semanarea gazonului sau montare gazon rulou, atunci vei avea parte de efecte nedorite, precum:

- gazon rar in unele parti (sau care lipseste cu desavarsire);
- buruieni care acapareaza zona insamantata;
- diferente mari de culoare de la o zona la alta, dupa 2-3 luni de la semanare; 
- un gazon slab dezvoltat inaintea verii sau iernii, foarte predispus la aparitia bolilor;
- solul se lasa neuniform, avand denivelari neplacute dupa doar cateva luni de la insamantare;
- iarba extrem de suferinda la umbra din cauza solului care se dreneaza greu;
- probleme cu baltirea apei in unele zone, dupa o ploaie abundenta;
- aparitia bolilor si a muschiului. 

Daca nu vrei ca munca ta să fie in zadar si sa nu ai mai apoi decat de intretinut gazonul, atunci parcurge in continuare acest ghid. Vei afla ce trebuie să faci bine de la inceput ca sa te bucuri tot timpul de o curte frumoasa!

Greseli frecvente la montarea gazonului rulou sau insamantarea gazonului:


  • asezarea de umplutura peste vegetatia existenta sau pe un sol tasat:
    • stratul vegetal se va descompune anaerob, se vor elimina substante toxice care influenteazs negativ microfauna din sol si radacina.
    • descompunerea masei vegetale va duce la deformari ale solului.
    • solul tasat la adancime nu va permite radacinilor sa il patrunda, sa exploreze dupa apa si nutrienti.


  • stratificatii ale solului in curte:
    • soluri diferite sau de grosimi diferite influenteaza capacitatea de a retine sau drena apa si nutrientii; este foarte posibil ca un aspersor sa irige o zona care cuprinde soluri diferite: intr-o portiune vom avea baltire in alta portiune solul nu va retine suficienta apa. 
    • vor aparea diferente de culoare in iarba extrem de pronuntate si greu de corectat, timpul necesar pentru corectie e de la cateva luni la un an sau chiar mai mult.


  • folosirea unei umpluturi ca pamant negru sau pamant negru de padure :
    • pamantul negru: culoarea neagra e data fie de fertilitatea ridicata (continut mare de humus si materie organica), fie este un sol din sapaturi de fundatii, caz in care culoarea neagra e data de procesul de descompunere anaeroba, rezultand un sol extrem de slab ca nutrineti si foarte predispus la compactare. 
    • pamant negru de padure: solul care apare in paduri este un sol brun-roscat, de regula cu pH nefavorabil gazonului, nicidecum negru sau fertil.


  • neutilizarea de ingrasaminte la semanare si ulterior dupa primele 2-3 tunderi
    • solul are o fertilitate finita, care se reduce saptamanal, accelerat in perioada de dezvoltare a plantelor de la stadiul de samanta la gazon des, compact. 
    • retine: pornim de la 3 kg seminte/100 mp ca in 6-7 saptamani sa avem cateva sute de kg de materie vegetala sub forma de gazon, pentru asta e nevoie de ingrasamant atat la semanare cat si la 5-6 saptamani de la semanare


  • semintele nu sunt acoperite cu 1 cm de sol
    • samanta are nevoie de apa ca sa poata germina, trebuie sa aiba un contact bun cu solul, sa poata sa absoarba apa din sol.
    • semintele de gazon prefera lipsa luminii pentru germinare
    • acoperite cu 1-1.5 cm de sol, ele vor avea conditiile propice pentru germinare: intuneric, umiditate constanta.
    • scade considerabil riscul sa fie spalate de ploi.
    • solul va inmagazina caldura pe timpul zilei oferind o temperatura mai ridicata si ceva mai constanta pe timpul noptii. 
    • inradacinarea se produce mai rapid, rasarirea e mult mai uniforma, numarul de seminte germinate - peste 90%. 
    • nu folosi o cantitate mai mare de seminte decat cea specificata pe ambalaj, altfel vei avea zone unde vor rasari foarte multe plante, densitatea va fi mare, va aparea concurenta pentru hrana si riscul de aparitie a bolilor este ridicat


  • sistem de irigat automat instalat incorect:
    • sistemul de irigat ar trebui sa fie conceput cu zone diferite pentru portiunile insorite si cele umbrite, sa nu avem pe aceeasi coloana aspersoare care merg la 90 cu aspersoare care merg la 180/360 de grade.
    • sistemul de irigat se va verifica intotdeauna facand un test cu caserole sau pluviometre, ca sa avem certitudinea ca irigarea e uniforma pe intreaga suprafata; facand testul, vom stabili si numarul de minute care va fi necesar pentru fiecare zona ca sa mearga sa avem 12-15L de apa/mp/ irigare (vara 2 pe sapt, toamna/primavara 1 pe sapt).


Asa verifici sitemul de irigat, la articolul legat de irigarea dupa semanare ai mai multe detalii


Daca e nevoie sa aduceti umplutura, indepartati vegetatia, prelucrati solul, datii un nivel, aduceti umplutura ca sa fie asternuta cu o grosime uniforma pe toata suprafata si apoi frezati cu motosapa ca sa amestecati solul nativ, existent cu umplutura.



Pasii corecti pentru insamantarea gazonului sau montarea gazonului rulou:


Iata cele mai importante aspecte de care trebuie să tii cont la semanarea gazonului:      

  • sa ai un sol omogen in primii 20-25 cm, relativ tasat, in care sa incorporezi nisip (sau macar un pamant foarte nisipos);
  • sa folosesti seminte de iarba de gazon de calitate (sau gazon rulat provenit din ferme cu renume bun): verifica sa nu fie infestate cu buruieni si sa provina din soiuri selectionate, cu rezistenta buna la temperaturi extreme si boli;
  • sa creezi conditii propice rasaririi si dezvoltarii rapide si uniforme: semintele sa fie acoperite cu 1-1,5 cm de pamant sau nisip + compost si sa folosesti ingrasamant la semanarea gazonului;
  • sa te asiguri ca poti mentine umed solul pe intreaga suprafata cel putin 80% din timpul zilei, in primele 3-4 saptamani: pentru asta ai nevoie de un sistem de irigat automat sau de aspersoare mobile (nu e recomandata irigarea de mana, cu furtunul).
  • temperatura:
    • Primavara :dupa 1 aprilie se poate semana, pe atunci temperatura solului e de 8C si e propice rasariri rapide.
    • Vara: urmariti sa nu aveti peste 28C timp de 4 saptamani de la semanare, altfel va fi nevoie sa aplicati fungicide
    • Toamna: urmariti prognoza sa aveti cel putin 4 saptamani cu temperaturi noaptea peste -1 / -2 si peluza sa primeasca cel putin 3-4 ore de soare pe majoritatea suprafetei


In continuare poti parcurge rapid toate etapele pentru semanarea gazonului, astfel ca vei afla pas cu pas ce ai de facut, de ce e nevoie de fiecare operatiune in parte si cum te ajuta efectiv toate acestea. Daca ai ales sa montezi gazon rulou urmareste totii pasi pana la operatia de semanare.

Asadar, vei gasi aici la noi pe site raspunsul la o multime de intrebari legate de semanarea gazonului, precum si solutii la situatii particulare pe care este posibil să le intalnesti. 

Totul este bazat pe experienta noastra si pe ajutorul pe care l-am dat clientilor nostri, care au fost foarte multumiti de rezultate.

Articole recomandate:
Ce presupune ingrijirea unui gazon LINK >>>
Semanarea gazonului - Ghid complet LINK >>>

Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon Sport Premium

Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!

49.00 RON

239.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

Videoclipuri recomandate

Gazon soare, gazon secetă, gazon sport

Adevărul despre gazon și alegerea gazonului

Vezi videoclip

Semănarea gazonului

Îndepărtarea vegetației, prelucrarea solului, împrăștierea semințelor, îngrășământului și top dressing peste semințe

Vezi videoclip

Tipuri de gazon

Ce semințe de gazon să alegi?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...