Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Cea mai economică modalitate pentru fertilizarea gazonului

Cea mai economică modalitate pentru fertilizarea gazonului

Cum poți reduce costurile cu îngrășămintele, un ghid care te va ajuta să faci economii

Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 12.02.2023 la 08:53

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Îngrășământ gazon: Care e cea mai economică modalitate de a furniza nutrienți solului? 


Factori importanți când luăm decizia de aplicare a unui îngrășământ gazon sau altul sunt: tipul gazonului, starea lui, condițiile climatice și expunerea la soare, traficul la care este supus, dacă tundem cu mulcire sau nu, dacă apa e calcaroasă- acestea fiind aspectele cele mai importante dar cel mai bine poți urma calendarul e mai jos, în funcție de aspectul dorit și traficul existent pe gazon . 

Speciile de iarbă care sunt în țara noastră necesită un aport mai mare de nutrienți în perioada de primăvară și toamnă și mai puțin vara dar asta nu înseamnă că dacă ai sărit peste fertilizarea de primăvară să lași gazonul fără hrană, există îngrășăminte care le poți distribui și vara. 

Pe cât posibil achiziționați un îngrășământ gazon granule, all-season, cu eliberare lentă, la sac de 10-25 kg care să fie suficient pentru 2 sau mai multe aplicări. Nu e nevoie să utilizați îngrășăminte de vară, iarnă, pre-stress sau alte denumiri fancy. 


Din îngrășămintele comercializate de noi ca all-season vă recomandăm: Soil Life, Perfect Life, Polygreen sau cele cu zeolit: Zeotech mini Spring and Summer, Action.   



Aplicarea de îngrășământ gazon are patru perioade propice, când planta folosește în cel mai eficient mod nutrienții și le-am descris mai în deltaliu pentru tine mai jos.


Evitați utilizarea de îngrășământ gazon generice, de la magazine nespecializate. Acestea au un preț mic pe kg însă efectele lor sunt mai mici decât prețul plătit chiar dacă în primă fază după distribuire gazonul prinde viață miraculos, asta dacă nu cumva ”se mai arde” pe ici pe colo. Ca să fim ”economi”, achiziția de îngrășăminte cu destinație agricolă cu descompunere rapidă, care, fie vor da o creștere accelerată a gazonului urmată apoi de un ”leșin” al gazonului după acea revenire miraculoasă, fie încurajați bolile sau de foarte multe ori cauzați daune, ”arderea” gazonului dvs sau un gazon cu mari diferențe de culoare. 


Utilizarea de îngrășământ gazon low-cost presupun intervenții dese, cunoștințe avansate, multă precauție și de multe ori mult mai mult timp necesar pentru tundere și întreținere, sunt puternic caustice, cu index de salinitate foarte mare, unii nutrienți fiind sub formă de clorură, exemplu clorură de potasiu, adică o substanță mai ”sărată” decât sarea de bucătărie. Ceea ce părea o economie la final e bătaie de cap și timp pierdut. 


În ce perioadă e cel mai bine de distribuit îngrășământ gazon? 


Alegerea timpului potrivit pentru resuplinirea solului cu nutrienți prin distribuirea de îngrășământ gazon sub formă de granule e legată de sezonalitatea de creștere a gazonului,  perioada când își reface rădăcina și epoca când răsar buruienile. 

Refacerea rădăcinilor are loc primăvara devreme și toamna,  planta stochează nutrienți în rădăcină care vor fi utilizați pe perioadele puțin propice pentru producerea de hrană: vara și iarna, în aceste perioade planta consumând mai mult decât produce. 

Epoca când răsar buruienile: în peluza noastră mereu există o luptă între plantele de gazon și buruieni. În sol există un număr foarte mare de semințe de buruiană numită ”rezervă de semințe” care germineză în diferite epoci ale anului în funcție de specia de buruiană. Distribuirea de îngrășământ gazon granule pentru a întrema (îndesi) gazonul trebuie făcută înaintea epocilor de răsărire a buruienilor: mai-iulie, octombrie. 

Perioadele din an considerate cele mai propice perioade pentru suplinirea solului cu nutrienți prin distribuirea de îngrășământ gazon granule sunt: 


1- Prima fertilizare cu îngrășământ gazon: început de martie, sau odată ce avem zilnic, pe timpul zilei,  peste 8-10C : anticipează înverzirea timpurie a gazonului, stimulează formarea de foliaj tânăr și rădăcină. Va îndesi gazonul înaintea răsăririi buruienilor timpurii ca: păpădie, trifoi și buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă).

 

2- A doua fertilizare cu îngrășământ gazon: La 6-8 săptămâni de la prima fertilizare, pe la sfârșitul lunii aprilie sau început de mai: continuăm furnizarea de nutrienți pentru îndesirea foliajului înaintea perioadei în care marea majoritate a speciilor de buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă) răsar sau pirul târâtor iese din repaosul vegetativ. Urmărim ca rădăcina să fie suficient de profundă ca planta să facă față presiunii bolilor și temperaturilor ridicate din vară. Rădăcina profundă ne va permite să irigăm mai rar și abundent, menținând cât mai puțin timp umed solul la suprafață (nu favorizăm germinarea semințelor de buruiană) și a foliajului (nu favorizăm dezvoltarea fungilor dăunători). Această aplicare de îngrășământ reduce formarea de tije cu semințe și grăbește revenirea plantei din această etapă de formare de tije cu semințe. 

 

3 -A treia fertilizare din an cu îngrășământ gazon: la sfârșit de august-început de septembrie, odată ce scad temperaturile ziua sub 25C, planta de gazon devine iar foarte activă, solul începe să se răcească și e perioada favorabilă stocării de nutrienți în rădăcină pentru iarnă. Această aplicare de îngrășământ va da desime gazonului și reduce considerabil proliferarea trifoiului și a poa annua. 


4- A patra fertilizare din an cu îngrășământ gazon: la 6-7 săptămâni de la ultima distribuire de îngrășământ solid, probabil la început-mijloc de octombrie. Această suplinire a solului cu nutrienți va furniza cele necesare pentru următoarele 4 luni. Creșterea foliajului încetinește însă acum rădăcina e cea care își mărește volumul prin stocarea de nutrienți pentru iarnă. 


Combinând o scarificare lejeră cu arborele cu sârme și apoi distribuirea de  îngrășământ gazon vom obține rezultate excelente. 


Chiar dacă noi vedem doar partea aeriană a gazonului -foliajul- cea mai importantă parte a plantei e rădăcina, întotdeauna o rădăcină ramificată, profundă va putea susține o plantă viguroasă, verde 12 luni pe an fără prea multe intervenții de remediere ca eliminarea buruienilor sau daunele provocate de boli. 
 

Distribuirea îngrășământului pentru gazon pentru cele mai bune rezultate

Ce rezultate ne dorim după distribuirea unui îngrășământ gazon ? 

În primul rând culoarea gazonului să fie verde, uniformă, fără să producem daune și să nu folosim îngrășământ gazon low cost, preț care îl vom înlocui cu un număr mare de tunsori. 


Pentru asta va trebui să ne luăm măsurile de precauție care ar fi: 

  • să cunoaștem suprafața peluzei ca să nu distribuim prea mult sau prea puțin îngrășământ gazonului
  • să distribuim uniform îngrășământul în peluză, asta presupune utilizarea a 3-3.5 kg îngrășământ pe 100 mp, dacă îngrășământul care îl aveți recomandă o doză mai mică atunci acela e un îngrășământ gazon cu eliberare rapidă, va da creșteri accelerate gazonului, vor rezulta zone cu creșteri foarte abundente și diferite nuanțe de verde în gazon
  • să folosim un îngrășământ gazon care are un procent de peste 30-35% azot N cu eliberare lentă, utilizarea de îngrășăminte solide cu eliberare rapidă, generice, agricole sau de la magazine nespecializate vor conduce la probleme: vom rămâne în urmă cu tunsul, risc foarte mare de apariție a bolilor datorită alungirii rapide a frunzei și pereți celulari subțiri


Pasul 1 - precizie


Măsurați suprafața de gazon care o aveți, cu pasul, ruleta ca să aveți certitudinea suprafeței de gazon. Nu calculați suprafața gazonului prin scăderea suprafeței casei din total teren… 

Dacă sunt zone distincte ar fi bine să le măsurați în parte și să faceți o mica schiță, apoi salvați-o ca poză în telefon. 


Pasul 2 - uniformitate


Cântăriți necesarul de îngrășământ gazon cu un cântar și nu din ochi prin aproximare, de exemplu pt 200 mp aveți nevoie de 6-7 kg îngrășământ. Împărțiți această cantitate în două jumătăți, una o distribuiți pe lungime și cealaltă pe lățime. 


Pasul 3 - treapta care o folosim la distribuitorul de îngrășământ gazon


Utilizați pentru distribuirea de îngrășământ gazon fie a unor aparate mici, manuale sau a cărucioarelor de distribuit îngrășământ gazon granule. De cele mai multe ori pentru curți de până la 600 mp un distribuitor cu manivelă e suficient. 


Pe ce treatpă setăm distribuitorul de îngrășământ gazon? Nimeni nu știe cu ce viteză vă deplasați dvs în gazon atunci când distribuiți îngrășământul, deci cel mai precaut e să umpleti rezervorul aparatului, setați pe o treaptă mică, treceți prin toată curtea și apoi măriți treapta dacă e cazul. Cel mai bine e dacă faceți mai multe treceri decât să nu vă ajungă îngrășământul cântărit pentru toată suprafața. 


Pasul 4 - protejarea suprafețelor adiacente


Măturați trotuarele, unele îngrășăminte pot conține fier și acestea pătează suprafețele de beton, marmură. 


Pasul 5 - irigarea gazonului 


Pentru a facilita deplasarea granulelor printre frunze până pe sol ideal ar fi să fie tuns gazonul, la treapta normală de tundere înainte de a utiliza un îngrășământ gazon. 


După distribuirea de îngrășământ gazon vom iriga. 


Nu încercați să dizolvați granulele! Un îngrășământ gazon cu eliberare lentă nu se dizolvă prin irigare, ele o vor face-o în timp sub acțiunea temperaturii, umezelii și a microorganismelor din sol. 


Irigați cu 10-15 L/mp. Dacă nu știți câtă apă adimistrați gazonului e o problemă! Vă rugăm parcurgeți ghidul pentru irigarea gazonului, faceți acel test cu caserole și urmați sfaturile de acolo pentru irigarea gazonului. Gazonul se irigă cu litri de apă/mp nu cu minute… 


Pro tip: 


Luați în considerare o ușoară scarificare cu tamburul cu sârme al scarificatorului înainte de distribuirea îngrășământului solid. 


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...