Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
La ce oră irigăm si cât de des în funcție de sol

La ce oră irigăm si cât de des în funcție de sol

Irigarea gazonului trebuie făcută rar și abundent, astfel încât rădăcina să se ducă la adâncime, ca să exploreze nutrienții dintr-un volum cât mai mare de sol.

cum irigam gazonul
irigarea gazonului
irigarea in functie de sol
Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 10:53

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Irigarea în funcție de solul existent


Acum știm (GHID ÎNTREȚINERE GAZON) câți L de apă/mp/săptămână trebuie irigat în funcție de sezon, însă această cantitate totală de apă se va administra diferit în funcție de solul pe care îl avem argilos sau nisipos, real, nu exista o mare diferență la irigarea solurilor nisipoase sau argiloase la peluzele rezidențiale.


  1. Solul foarte nisipos (grunjos) reține mai puțină apă pe termen lung (zile) și cantitatea săptămânală necesară se va împărți în serii de câte 15 L de apă/mp/irigare. De exemplu vara dacă sunt 30 C în medie ziua irigați 15 L/mp/ irigare la 3 zile.
  2. Solul argilos reține mai bine apă și trebuie irigat mai rar și abundent - aproximativ 15-20-25 L de apă/irigare. 


De regulă solul din curtea noastră arareori e foarte nisipos sau foarte argilos. Cel mai bun, profesionist sfat pe care îl putem da e să irigați cu 18-20 L/ mp/ irigare, să urmăriți câte zile e nevoie ca solul să se usuce bine la suprafață și doar atunci să irigați iar, acela să fie intervalul între irigări în acel anotimp.




În ilustrația de mai jos avem reprezentate 3 tipuri de soluri și capacitatea lor să rețină apa:

  • primul e un sol foarte nisipos, care se va iriga de regulă cu 15 L/mp/ irigare.
  • al doilea e un sol mediu, compus din argilă și nisip, se va iriga cu 18-20 L/mp/ irigare - e cel mai comun sol în curțile rezidențiale.
  • al treilea e un sol greu, argilos, acesta se va iriga cu 20-25 L/mp/ irigare.


Un aspect important: mai ales în cazul solurilor mai grele dacă pentru 18-20 L/mp sunt necesare de exemplu 60 minute de irigare, ar fi bine să setați ca zona să meargă 20 minute, apoi să treacă irigarea la altă zonă ca să dați timp solului să absoarbă apa și apoi revenii din nou la prima zonă.

Aspersoarele de timp spray administrează în scurt timp o cantitate mare de apă, mult mai mare decât poate absorbi solul, vă recomandăm ca acestea să funcționeze maxim 5 minute și sa reveniți dupa 30 minute, chiar o oră.




Ce se întâmplă dacă uzi gazonul cu o cantitate mai mică de 10 L de apă/ mp/ irigare? Atunci apa nu va ajunge în zona adâncă a solului (adică la 15-20 cm adâncime), rădăcina firelor de iarbă se va ramifica în primii centimetri de sol, așa că va săraci extrem de rapid solul de nutrienți și nu va fi puternică. Așadar, irigarea gazonului trebuie făcută rar și abundent, astfel încât rădăcina să se ducă la adâncime, ca să exploreze nutrienții dintr-un volum cât mai mare de sol.  


Pe de altă parte, irigarea deasă și cu mai puțin de 10-12 L de apă/mp a solurilor argiloase duce la o compactare severă


PRO TIP: De regulă, aspersoarele administrează mai multă apă decât poate absorbi solul în unitatea de timp. Așadar, dacă o zonă are nevoie de 40 minute pentru a obține cei 15-18 L de apă/mp, atunci irigăm acolo timp de 20 minute, trecem la altă zonă și apoi revenim la cea inițială. Acest aspect legat de irigarea gazonului este important mai ales pentru curțile aflate în pantă, precum și în cazul aspersoarelor de tip spray (umbrelă).

Seara sau dimineața ? Când e cel mai bine să irigăm gazonul? 


Cel mai bun interval orar pentru irigarea gazonului este dimineața, între 3:00 și 6:00, înainte ca roua să se ridice - acest lucru favorizează ”spălarea” frunzei de fungii dăunători care s-au dezvoltat pe parcursul nopții. 

Dacă peluza are o suprafață foarte mare și sunteți limitați de cantitatea de apă din puț, atunci poți împărți irigarea pe mai multe zile. 


Dacă folosești aspersoare manuale, este indicat ca măcar în weekend să uzi gazonul până în ora 7:00. Apoi, dacă e cazul, poți suplimenta irigarea în timpul săptămânii - dar cel mai bine este să o faci după-amiaza, astfel încât să mai bată soarele o vreme și să zvânte frunza înainte de lăsarea serii.




Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

59.00 RON

245.00 RON

Zeotech mini Ready | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech mini Ready

Pentru recuperare rapidă după iarnă/ vară sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie-aprilie, mai, august, sfârșit de septembrie. După efectul inițial rapid de îndesire și înverzire, eliberarea nutrienților este lentă, folosit la normă de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni la doza de 3 kg/100 mp. NU aplicați îngrășământ solid dupa 15 oct peluzelor care nu vor mai primi soare.

349.00 RON

Videoclipuri recomandate

Cum irigăm solul argilos vs solul nispos?

Caz concret după o vară toridă fără precipitații.

Vezi videoclip

Irigarea gazonului pe timpul verii

Nu îți sabota curtea! Ce să nu faci gazonului vara ?! Cauza gazonului îngălbenit iarna.

Vezi videoclip

Întreținerea gazonului pe parcursul anului.

Care sunt principalele reguli pentru întreținerea gazonului?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...