Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Indicii că gazonul duce lipsă de nutrienți

Indicii că gazonul duce lipsă de nutrienți

În mod normal ar trebui să aplicăm îngrășământ solid de 4 ori pe an gazonului, dar totuși care sunt semnele care indică lipsa nutrienților din sol?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 07:06

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Indiciile lipsei de îngrășământ la gazon


E foarte simplu, dacă nu ai aplicat îngrășământ solid în ultimele 2 luni în sezonul de vegetație atunci e cazul!


De foarte multe ori lipsa îngrășământului e înlocuită cu aplicarea de pesticide proprietarii crezând că au de-a face cu boli.


Un indiciu foarte bun că gazonul duce lipsă mare de nutrienți se observă în curțile unde avem animale, locul unde își fac nevoile are o iarbă mult mai verde față de restul gazonului. 


Un alt indiciu e gazonul rărit, căruia îi lipsește desimea și care nu prea crește. În mod normal în sezonul activ din aprilie până în octombrie gazonul ar trebui să crească cam 3-4 cm pe săptămână. 


Prezența buruienilor cu frunză lată și frunză îngustă, vine ca urmare a unui gazon rărit. Apariția trifoiul e un foarte bun indiciu că există o mare lipsă de azot în sol. 


Culoarea neuniformă, zone cu iarbă de culoare mai închisă alternanță de zone cu iarbă de un verde deschis e iarăși o indicație că solul e sărăcit de nutrienți. 


Prezența bolilor în gazon de ce cele mai multe ori e un semn că avem o lipsă de azot. De regulă în gazon fungii sunt mereu prezenți pe frunză, o creștere constantă duce la tundere care elimină fungii prezenți pe frunză și astfel menținem sub control numărul lor.


Vă recomandăm să urmați sfaturile din Ghidul General pentu întreținerea gazonului, și apoi pentru un pic de aprofundare ghidurile pentru tundere, irigare, fertilizare, scarificare.

Plan de fertilizare anual pentru gazon


Gazonul fertilizat corect își păstrează densitatea, vigoarea plantelor și revenirea după călcare,, intensifică culoarea verde, încurajează regenerarea permanentă a foliajului și suprimă în mod natural buruienile.   


Vă asigurăm că neaplicarea de îngrășământ solid de 3-4 ori pe an gazonul dvs din curte va fi înlocuit de buruieni. 

Solul (microorganismele din sol) au capacitatea să fixeze azot din atmosfera însă gazonul are nevoie de o cantitate de azot mult mai mare față de cea produsă de sol. 


Gazonul nefertilizat își va pierde încet densitatea, când acesta se întâmplă, buruieni nedorite își fac loc în gazon,  creșteri inegale în gazon, culoare neuniformă, risc crescut de apariție al bolilor. 


Gazonul fertilizat (hrănit corect) tolereaza mult mai bine căldurile extreme sau frigul, seceta, traficul. 


Aplicarea regulată de 3-4 ori pe an de fertilizant va face și întreținerea gazonului mai ușoară. Gazonul hrănit bine necesită o întreținere mai mică. Îngrășăminte solide pentru gazon


Nutriția de bază ajută planta de gazon să reziste presiunilor bolilor, insectelor, traficului și condițiilor meteorologice stresante. Aplicarea nutrienților sub formă de îngrășăminte granulare de 4 ori pe an asigură niveluri adecvate, constante de nutriție plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetație.


Exemple de îngrășăminte pentru gazon all-season: 

  • Action, ambalaj 4 kg, doză 3-4 kg/100 mp 
  • Zeotech mini Ready, sac de 20 kg, doza 3-3.5 kg/ 100 mp
  • Soil Life la 4 / 25 kg 
  • Zeotech mini Spring and Summer
  • Perfect life 


Îngrășămintele lichide se utillizează pentru completarea nutriției granulare de bază cu microelemente, biostimulatori, bacterii și fungi benefici (PGPR), coloranți, diverși compuși pentru prevenirea stresului termic și hidric sau prevenirea bolilor.


Exemple de îngrășăminte lichide all season: 


Fertalga, Fox NK, IronGreen, MIcropack. 


Cum aplicăm îngrășămitele?


Îngrășămintele solide se vor distribui pe gazonul tuns, pe foliajul cât de cât zvântat și apoi se vor iriga. 


Îngrășămintele lichide se distribuie preferabil pe iarba tunsă, pe foliajul zvântat, nu e nevoie să irigați decât dacă utilizați doze triple, cvadruple decât cele recomandate. Ar fi bine să nu plouă câteva ore de la aplicare și să nu tundeți mai devreme de 2-3 zile.


Vă rugăm să citiți modul recomandat de aplicare al îngrășămintelor pentru gazon, acesta apare la tab-ul APLICARE la fiecare îngrășământ.
Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-cu-zeolit-action | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Action

Pentru recuperare sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie, mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Eliberarea nutrienților este lentă, folosit la norma de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie, Mai, August, Octombrie.

Zeotech mini Ready | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech mini Ready

Pentru recuperare rapidă după iarnă/ vară sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie-aprilie, mai, august, sfârșit de septembrie. După efectul inițial rapid de îndesire și înverzire, eliberarea nutrienților este lentă, folosit la normă de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni la doza de 3 kg/100 mp. NU aplicați îngrășământ solid dupa 15 oct peluzelor care nu vor mai primi soare.

349.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...