Calendar /
Vara
/
Simptomele gazonului în cazul carenței de apă

Simptomele gazonului în cazul carenței de apă

Cum se manifestă gazonul când duce lipsă de apă?

gazon uscat
gazon vara
irigare gazon
sistem irigare
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 02.06.2022 la 10:36

Actualizat în 12.06.2024 la 05:38

Odată creșterea temperaturilor peste 24C e posibil ca în gazon să apară pe alocuri carența de apă.


Parcurgând acest articol vei afla care sunt simptomele carenței de apă ca să nu fii tentat să o confunzi cu o boală, de altfel o confuzie extrem de întălnită. Bineînțeles identificarea cauzei te va ajuta să salvezi gazonul.


De fapt problema e legată de carența de apă: de cantitatea administrată și cât de uniform e distribuită apa în peluză.


Nu fi tentat să crezi sau să presupui că:


1 . ai irigat suficient - probabil dacă te întrebăm cu câți litri de apă ai irigat pe mp nu vei ști... apa se măsoară în litri nu minute... Apoi, nu confunda frecvența cu cantitatea. Nu înseamnă că irigând zilnic sau dacă irigi 15 minute administrezi suficientă apă...

2 . că sistemul de irigat irigă uniform peluza! Această verificare nu se face din ochi sau calcule...


Dacă anul trecut în vară nu ai avut această problemă nu înseamnă că între timp aspersoarele nu s-au dereglat, acestea au prostul obicei să se mai deregleze, filtrele să se înfunde.


Iată care sunt semnele că iarba suferă de stres hidric / carență de apă:


i) primul simptom: iarba este apatică, talpa pantofului rămâne imprimată în gazon dacă călcăm pe el, iar urma are un luciu specific;


ii) firul se pliază de-a lungul nervurii mediane sau se face rol ca și un trabuc


iii) agravarea situației: gazonul ia o culoare închisă, cu o tentă de albăstrui; o irgare abundetă va readuce întreg foliajul (gazonul) în stare bună


iv) după 1-3 zile în funcție de temperaturi, foliajul începe să se brunifice, irigați imediat abundent, o mare parte din foliaj va fi salvat


v) după 2-3 săptămâni neirigat corespunzător gazonul brun e posibil să nu își mai revină, planta în sine moare.


Cum poți verifica rapid dacă e vorba de carență de apă, pe lângă simptomele de mai sus:


La solurile medii, grele poți folosi o șurubelniță mai groasă sau o tijă să verifici umiditatea din sol. Verifică ce forță e necesară să introduci tija unde gazonul prezintă carență de apă vs o zonă unde gazonul se prezintă bine. O forță mare pentru a introduce șurubelnița la 15 cm adâncime înseamnă că e nevoie să irigi mult mai abundent în acea zonă.


Etapele simptomelor carenței de apă
Ce e de făcut? Cum prevenim?


În niciun caz nu e cazul să irigi la fel cum ai făcut până acum. Problema vine de la aspersoare, cel mai probabil s-au dereglat și nu administrează suficientă apă în zonele problematice. Verificarea uniformității distribuirii apei nu se face cu ochiul...


Când observi aceste simptome dă rapid apă cu furtunul în acea zonă, iarba își va reveni rapid în 1-2 ore.


Ca problema să nu mai apară te rugăm urmează sfaturile din tutorialul video care apare în josul paginii: ”Câte minute irigăm gazonul ? ”Testul cu caserole”, îți va fi de mare ajutor.


Făcând acel test cu caserole vei determina cu precizie câte minute să irigi gazonul, pentru al menține în stare bună fără un surplus de apă care duce la alte probleme. Pe lângă asta vei descoperi și zonele unde ajunge mai puțină apă.


Nu uitați orice slăbiciune se traduce într-o capacitate redusă de apărare, sporii de fungi sunt în gazon și doar așteaptă o plantă cu sistem imunitar slăbit...


Pregătește gazonul pentru perioada verii


Administrează îngrășământ solid la începutul primăverii cât mai devreme după iarnă și apoi în luna mai/ iunie. Gazonul își va dezvolta rădăcina suficient de mult ca ulterior în vară să aibe un sistem radicular suficient de profund și ramificat cât să poată suplini plantei suficientă apă.


Tot ceea ce facem în luna mai și iunie va avea repercursiuni la vară.

Îți recomandăm cu un cost mic pe 100 mp, mai exact de 10-14 lei/ 100 mp/ aplicare două îngrășăminte lichide FERTALGA și FOX NK care le poți aplica în orice perioadă a anului la gazon și plante ornamentale. Efectele benefice nu vor întârzia să apară.


Pe lângă îndesirea gazonului, uniformizarea culorii și a creșterii aceste îngrășăminte care conțin tot spectrul de nutrienți vor remedia orice carență din sol și mai mult rădăcina gazonului se va ramifica puternic, reducând considerabil necesarul de apă, pe lângă asta volumul mai mare al rădăcinii ajută la decompactarea solului și drenarea mai bună pe perioadele ploioase, scăzând semnificativ incidența bolilor și apariția mușchiului.


Metodă aplicare îngrășăminte foliare biostimulatoare și fortifiante:


Pregătiți pentru 100 mp de gazon 5-8 L de apă cu 100 ml Fertalga și 100 ml FOX NK. Puteți repeta acest tratament la 7-10 zile, cam 3 aplicări în decurs de 3-4 săptămâni vor pune pe picioare și cele mai slăbite peluze alături de o întreținere corectă LINK. Preferabil nu tundeți 2 zile de la aplicare și nu irigați după aplicare cel putin câteva ore.


Cum poți reduce cantitatea de apă?


Nu doar că peluza casei tale va arăta mai bine ca niciodată dar și consumul de apă va fi mai mic irigând corect.

Aici ai un ghid pentru îngrijirea gazonului pe parcursul anului, inclusiv cu un grafic pentru irigare. Îți va lua 5-6 minute să parcurgi acel ghid, însă odată respectat schimbări în bine vei observa de săptămâna la săptămână. LINK GHID.


În primul rând...


Cantitatea de apă se măsoară in litri/mp nu în minute. Alegând un număr aleator de minute rezultatele cu siguranță nu vor fi bune. În partea de jos paginii e un tutorial video ”Câte minute irigăm gazonul”


Înaintea verii aspersoarele au nevoie de ajustări pentru a iriga corect: unghi, înalțimea jetului, cât de spart să fie jetul. NU vă bazați pe cei care au montat sistemul de irigat!


Uniformitatea distribuirii apei nu se face doar pe schiță ci e nevoie de un pic de ajustări ale aspersoarelor, și asta ar trebui verificată și făcută la începutul fiecărei veri.


Inevitabil aspersoarele se mai dereglează ușor, inclusiv solul de lângă ele se lasă și corpul aspersorului își modifică unghiul, nu e atât de complicat pe cât pare...


În partea de jos a paginii ai un tutorial video cum să verifici:
1 . Uniformitatea distribuirii apei în peluză
2 . Câte minute trebuie să irigi fiecare zonă
3 . Frecvența cu care e bine să irigi

Ce înseamnă testul cu caserole? Mai jos ai și un tutorial videoTutorialul care îți va salva gazonul
Pentru cei fără sistem de irigat automat


Renunțați la a iriga gazonul din mână cu furtunul, faceți-vă un serviciu și achiziționați un aspersor de tip Gardena Aquazoom. Va fi o investiție de 150-200 lei care vă salvează timp și gazonul.

Alte imagini reprezentative pentru peluze irigate insuficient pe perioada verii:

Unde e mai probabil să avem deficiențe de apă în gazon?


1 . acolo unde substratul nu a fost corect construit și nu reține suficientă apă

  • poți folosi Ferthumic 250 ml/100 mp + Water Plus 120 ml înainte de irigare, acesta e un amendament pentru sol care are un impact deosebit asupra capacității solului să rețină apă. Acestea le găsiți în partea de jos a paginii la produse recomandate.


2 . pe zonele unde traficul e mai mare și solul e compactat

  • aici puteți remedia compactarea prin realizarea unor găuri cu o furca, la 10-15 cm adâncime , o distanță între găuri de 5-10 cm e suficientă. Introduceți furca perpendicular pe sol și apăsați-vă pe ea ca să ”săltați” puțin solul


3 . lângă borduri și trotuare, garduri de fier, beton, policarbonat acestea se supraîncălzesc vara și iarba adiacentă are nevoie de apă adițională.

  • pe perioada caniculară odată la 7-10 zile suplimentează cu apă cu furtunul aceste zone


4 . pe lângă casă, trotuare unde gazonul primește mai multă radiație prin reflectarea din pereți și geamuri; 

  • aici poți seta sistemul de irigare să administreze ceva mai multă apă


5 . gazonul adiacent unor plante ornamentale care fac concurență gazonului pentru apă. 

  • în aceste zone dacă vă permite sistemul de irigare să administrați ceva mai multă apă la irigare dacă nu atunci irigați cu furtunul suplimentar la 7-10 zile


6 . zonele care nu sunt irigate suficient de aspersoare, nu e reglat corect jetul, duza, unghidul, timpul irigare. Pentru remediere aveți un tutorial în partea de jos a paginii.

  • testul cu caserole care îl găsiți în josul paginii la tutoriale video recomandate vă va ajuta să remediați uniformitatea distribuirii apei și să setații timpii corecți pentru irigare.


7 . pe porțiunile în pantă

  • setează irigarea cu pauze ca să dai timp solului să absoarbă apa: Irigă porțiunea în pantă 10-15 minute, apoi irigă o altă zonă din peluză și revino iar la zona în pantă.


Remedierea solului compactat, care nu reține apa:


Aceste zone să le mai urmărești la vară, poate din când în când va fi nevoie de o suplimentare cu apă cu furtunul. În orice caz, încearcă să aduci sistemul de irigat la o cât mai bună uniformitate a distribuirii apei și alegerea unui timp de irigare care să aducă în sol suficientă apă pentru 3-4 zile, făcând testul cu caserole le rezolvi pe ambele.Aici ai un ghid complet care conține operațiile de întreținere săptămânale și trimestriale, cum se fac ele corect. LINK. Urmând ghidul va fi nevoie să aloci mai puțin timp și rezultatele vor fi excelente.

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

surfactant-penetrant-sol-water-plus | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Water Plus

Water Plus surfactant/ umectant de ultimă generație care favorizează absorbția apei în sol. Menține o umezeală adecvată în jurul rădăcinii. Vara ajută la reținerea unei mai mari cantități de apă iar pe timpul perioadelor ploioase favorizează drenarea apei în exces.

129.90 RON

209.00 RON

acizi-humici-ferthumic-amendament-sol | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Ferthumic

Stimulează aparatul radicular și mărește activitatea biologică din rizosferă, se creează microfisuri și solul se afânează. Deblochează nutrienți din sol. Cu acizi humici, extract concentrat de alge brune, aminoacizi, fitohormoni și microelemente.

54.90 RON

230.90 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicarea de îngrășăminte foliare gazonului

Beneficiile aplicării de îngrăsăminte lichide pe perioada verii

Vezi videoclip

Câte minute irigăm gazonul ? ”Testul cu caserole”

Un tutorial care îți salvează gazonul și taie factura la apă

Vezi videoclip

Irigarea corectă a gazonului în sezonul cald

Cum irigi gazonul corect pe perioada verii ca el să rămână verde și peste iarnă. Ce legătura are?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...