Calendar /
Iarna
/
Ajută gazonul să își recapete culoarea și vigoarea chiar și în sezonul rece

Ajută gazonul să își recapete culoarea și vigoarea chiar și în sezonul rece

Cum poți ajuta gazonul să își revină dacă e îngălbenit. Când intervii și cu ce.

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 04.02.2024 la 13:37

Actualizat în 19.02.2024 la 18:54

În sezonul rece, în oricare din lunile decembrie, ianuarie sau februarie putem remedia gazonul din curte și asta nu doar că va face curtea incontestabil mai frumoasă și plăcută dar mai ales readucem gazonul în starea în care odată cu creșterea temperaturilor se va îndesi fără întârziere, suficient de tare cât să poată suprima natural buruiana.


Dacă te-ai convins că:


1) gazonul îngălbenit are ca și principală cauză întreținerea lui, mai precis lipsa de nutrienți din sol datorită unei fertilizări insuficiente și/sau irigarea prea abundentă în timpul verii care a spălat prea mulți nutrienți acumulați în sol până atunci


2) că gazonul e o plantă perenă care are perioada de vegetație, rămâne verde și e activ 12 luni pe an


Dacă nu ești convins, în acest link ai toate argumentele necesare LINK


atunci urmând acest ghid gazonul tău în curând va fi iar verde și frumos. Va trebui să suplinești cu îngrășăminte și să fie un pic de vreme mai bună, câteva zile cu temperaturi peste 6-7C ca îngrășămintele să își facă efectul.


Varianta 1 de corectare a gazonului îngălbenit


Toate îngrășămintele foliare (lichide) care le vei utiliza acum le vei putea folosi și în restul anului la gazon și plantele ornamentale din curte oricare ar fi ele și cu siguranță vor da semne că le place!


Dacă prognoza meteo arată 2-3 zile cu temperaturi pozitive de peste 6-7C pe timpul zilei e suficient cât gazonul să utilizeze nutrienții din îngrășăminte și să înceapă regenerarea lui.


Aplică IRONGREEN 150 ml + Fertalga 100-150 ml cu 5-7 L apă/ 100 mp pe timpul zilei când foliajul e zvântat. Nu iriga și ar fi bine să nu plouă în următoarele ore, ideal 24 de ore. Aceste îngrășăminte le găsești în partea de jos a articolului.


Poți repeta după 7-10 zile dacă mai ai o fereastră cu temperaturi pozitive aplică din nou aceeași combinație.


Gazonul își va recăpăta ca prin minune culoarea, va înfrăți și îl ajuți să reintre în vegetație mai rapid decât buruiana. Această combinație de îngrășăminte nu doar că redă culoarea, dar stimulează înfrățirea și formarea de foliaj, mărirea rădăcinii.


Poți fi sigur că nu vei face nimic rău!


Test pentru a exemplifica înverzirea gazonului îngălbenit.

Și asta se întâmplă chiar și la temperaturi scăzute, cu -4/ -7C pe timpul nopții
Varianta 2 corecție extrem de rapidă, instantanee care mai apoi, progresiv va înverzi gazonul.


O corecție extrem de rapidă, instantanee care nu doar reface aspectul dar are și un efect de îmbunătățire a stării gazonului prin aportul de micronutrienți care activează metabolismul chiar și în perioadele reci e aplicarea de ACTIVE GREEN 200 ml/ 100 mp cu 7-10 L apă/ 100 mp. Conține un pigment verde special care redă culoarea verde gazonului instant, care persită iar microelementele vor înverzi progresiv gazonul și îl vor însănătoși.


Dacă sunt temperaturi de peste 5-6 C ziua în zilele următoare odată cu Active Green se poate aplica IRONGREEN 100-200 ml/ 100 mp


Aplicați îngrășămintele lichide într-o zi cu temperaturi peste 5-6C, iarba și solul să nu fie înghețate.  Verificați prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro , dacă pe parcursul lunilor ianuarie, februarie apar ferestere cu câteva zile consecutive cu temperaturi peste 6-7C reaplicați îngrășământul foliar pentru gazon IRONGREEN 150 ml/100 mp cu 5-7 L apă. Puteți adăuga biostimulatorul Fertalga 100-150 ml/100 mp în soluție.


Această aplicare de îngrășăminte lichide va conduce la refacerea aspectului dar mai ales iarba va intra în vegetație mai rapid. Gazonul slăbit, care intră târziu în vegetație, care își reface târziu desimea e foarte predispus la îmburuienare. 


Ce faci mai departe?


În luna martie, odată ce avem temperaturi peste 10C cât de cât regulat, interveniți cu o scarificare cu tamburul cu sârme, ușoară, nu foarte invazivă cât să culegeți din uscăciunea care stă pe verticală (nicidecum nu vom încerca să o culegem pe cea de pe sol acum). 


Distribuiți fără întârziere, la final de februarie sau început de martie odată ce sunt cât de cât regulat temperaturi ziua peste 6-8C îngrășământ pentru gazon SPRINT N 3 kg/100 mp sau SLOW GREEN 3.5 kg/100 mp, acesta va readuce concentrația de nutrienți suficient de mare în sol cât gazonul să își refacă rapid desimea, culoarea și aspectul curții se va schimba dramatic. 


Nu vă faceți griji dacă noaptea îngheață, sau scad pentru câteva zile temperaturile și pe parcursul zilei.


Îngrășămintele pentru gazon enumerate mai sus, SPRINT N sau SLOW GREEN sunt îngrășăminte care conțin o fracție mică de azot cu acțiune rapidă suficientă pentru a remedia gazonul și la temperaturi mici, iar partea de fracție cu eliberare lentă se va elibera doar atunci când temperatura solului e potrivită pentru creșterea gazonului.


Concluzii


În încheiere, amintiți-vă: un gazon frumos este rezultatul atenției și grijii voastre. Cu aceste sfaturi și un pic de efort, veți fi mândrii proprietari ai unei peluze verzi, indiferent de anotimp!


Vă reamintim de ghidul pentru îngrijirea gazonului care îl găsiți aici: ”Ghid complet pentru îngrijirea gazonului”, vă dă toate cunoștințele necesare inclusiv cum, cât să irigați, calendar pentru diverse intervenții ca distribuirea de îngrășământ sau scarificarea. 


Alte articole

Îngrijire Gazon Luna Martie
Bolile gazonului în sezonul rece

Produse recomandate

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...