Calendar /
Iarna
/
Bolile gazonului în sezonul rece și prevenirea lor

Bolile gazonului în sezonul rece și prevenirea lor

Ce trebuie să faci pe parcursul sezonului rece ca să previi daunele produse de boli?

Bolile gazonului în perioada noiembrie-februarie 


O boală a gazonului în perioada sezonului rece e fusarium sau ”pink snow mold”, patogenul fiind microdochium nivale. Boala poartă denumiri diferite în funcție de apariția ei: sub stratul de zăpadă ”pink snow mold” sau microdochium iar în cazul manifestarea bolii fără a avea zăpadă: fusarium. Apar pete mai mici sau mai mari, care se pot uni fiind afectate porținui mari din peluză.

Temperaturile între 0-7C și precipitațiile sub formă de ploaie sau zăpadă sunt condițiile ideale pentru apariția bolilor de iarnă. În plus, căderea de zăpadă pe o iarbă care nu este înghețată poate favoriza apariția daunelor, deoarece zăpada poate acționa ca un izolator și menține umezeala la suprafața ierbii, creând astfel condiții favorabile pentru dezvoltarea fungilor.

Important de reținut: bolile de iarnă dacă se instalează, sunt trecătoare, chiar dacă prima impresie a necunoscătorilor e ”că pierd iarba” nu e de loc așa. Bolile de iarnă nu afectează rădăcina ci doar foliajul. Cel târziu la mijloc-sfârșit de martie gazonul nu va mai avea nicio urmă că ar fi fost afectat de boală, refacerea e 100%. Bineînțeles peluzele însorite se vor remedia primele și cele care au primit hrană în luna octombrie. 

Dacă citești acest articol și e deja luna februarie/ martie aici e ghidul pentru remediere: LINK
 

Recomandări pentru perioada de sfârșit de toamnă și pe parcursul iernii


Dacă doriți să mențineti peluza verde și pe parcursul iernii, să îl feriți de bolile de iarnă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolilor:

i) Tundeți regulat pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie.


Primul lucru important este să nu încetați să tundeți gazonul în sezonul rece. Chiar dacă crește mai încet încă mai are nevoie de tundere. Iarba prea înaltă combinată cu precipitațiile poate duce la culcarea gazonului, ceea ce face să apară mediul propice pentru dezvoltarea fungilor. Totodată la tundere mașina de tuns creează un curent de succțiune care ridică firele de iarbă, foarte de ajutor la peluzele cu trafic unde iarba e culcată.

Așadar, trebuie să tundeți gazonul la fiecare 7-15 zile în timpul sezonului rece, chiar și atunci când este umed, atât timp cât iarba și solul nu sunt înghețate. Nu așteptați ca iarba să fie bine zvântată, pentru că slabe șanse sunt ca acest lucru să se întâmple până la mijlocul lunii februarie. Deci, nu mai stați pe gânduri, scoateți mașina de tuns iarba și asigurați-vă că este setată la treapta potrivită.

De asemenea, nu "rașchetați" gazonul la sfârșitul sezonului. Mențineți aceeași înălțime a ierbii pe tot parcursul anului. Astfel, veți ajuta gazonul să se mențină sănătos și să se dezvolte corespunzător în perioada rece.

ii) Zonele din peluză care au primit prea multă apă prin irigare în vară sau care sunt foarte umbrite.


Pentru asta te rog să parcurgi 1-2 articole legate de irigarea gazonului care le găsești la secțiunea Sfaturi Tehnice din meniu. Te vor ajuta enorm ca să înțelegi cum se irigi corect peluza ta ca ea să rămână verde 12 luni pe an.

Tot legat de excesul de umezeală, porțiunile din peluză care sunt foarte umbrite și în plus solul (curtea) are o înclinație către acea zonă umbrită va duce la acumularea de apă excesivă și planta va suferi. În mod normal înclinația ar trebui să fie de la casă către gard și de la zona umbrită către zona însorită. Dacă ai zone unde se întâmplă asta poate nu ar fi rău să iei în considerare aplicarea preventivă a unui fungicid în luna decembrie. Ai exemple mai jos.

iii) Peluzele slab fertilizate sau care au primit îngrășământ prea târziu în timpul toamnei.


Este important să distribuiți îngrășământ solid în primele săptămâni ale lunii octombrie, mai ales la peluzele care nu primesc soare după jumătatea lui octombrie. Aplicarea de îngrășământ gazon solid prea târziu în toamnă când deja peluza nu mai primește deloc soare nu face bine. Îngrășământul solid incorect ales poate duce la o creștere excesivă, celulele se alungesc și pereții devin subțiri și foarte ușor să fie penetrați de fungi.

Poți utiliza în schimb un îngrășământ lichid ca IronGreen și un adjuvant ca Fertalga. Distribuite împreună 150 ml din fiecare cu 4-5 L apă/100 mp vor reda culoare peluzei sau o vor menține verde pentru timp de câteva săptămâni. Aplicarea o poți face oricând doar să fie temperaturi peste 7-8 C ziua. Foarte de ajutor e și FOX NK, conține calciu care întărește pereții celulari pe lângă magneziu care va înverzi peluza ta.

iv) Peluzele care nu au fost scarificate sau care au fost scarificate superficial în toamnă


Scarificarea ajută la eliminarea resturilor de iarbă moartă acumulată pe sol sau care încă stă pe verticală. Scarificarea îmbunătățește circulația aerului în coronament și ajută la prevenirea dezvoltării fungilor.

Apleacă-te în iarbă, desfă în câteva locuri coronamentul și fă o inspecție. Dacă ai mai mult de 0.5 cm de materie organică pe sol ar fi bine să treci cu scarificatorul cu tamburul cu sârme.

Peluzele întreținute corect, unde iarba e foarte deasă sunt și ele predispuse, desimea pe cât că dă frumusețe, previne apariția buruienii, etc în acest anotimp de iarnă e predispusă să fie atacată de acest mucegai- fusarium, desimea coronamentului împiedicând evaporarea apei și circulația aerului. O ușoară scarificare superficială cu tamburul cu sârme într-o zi cu iarba zvântată chiar și în luna noiembrie sau decembrie dacă gazonul e foarte des e de mare ajutor. 

Prevenția împotriva bolilor gazonului în perioada rece


Cea mai bună prevenție e îngrijirea corectă a gazonului. Pentru asta te rugăm să parcurgi acest ghid general care l-am scris pentru tine. Chiar dacă l-ai mai parcurs în trecut poate nu ar fi rău să îl recitești. GHID pentru întreținerea gazonului.

Aplicarea de fungicid prevenitv poate ajuta la prevenirea daunelor însă nu îți fă un obicei din a aplica fungicide, acestea au impact negativ și asupra fungilor și bacteriilor benefice din sol care ajută enorm solul și plantele!

Fungicide preventive ca Amistar 10 ml + 10 l apă /100 mp, sau Signum 15 gr/ 100 mp cu 10 l apă aplicate când sunt temperaturi de peste 5C pot reduce daunele provocate de fungii patogeni activi iarna.
În cazul în care fungul e prezent aplicați fungicid SWITCH 15 gr + 10 l apă/100 mp. Nu e necesară reaplicarea.


Important de reținut 


Este important să reții că gazonul are capacitatea de a se recupera după atacul unor boli de iarnă, precum fusarium sau "pink snow mold", atâta timp cât este întreținut corespunzător pe parcursul anului. O îngrijire corectă include o programare regulată de tundere, irigare adecvată, fertilizare la momentul potrivit și scarificare atunci când este necesar. Acestea ajută la menținerea sănătății gazonului și la creșterea sistemului radicular, permițând plantei să se refacă mai ușor după evenimente precum atacul bolilor de iarnă.

Urmați un plan organizat pentru întreținerea gazonului, pe lângă tuns și irigat, trimestrial aplicați îngrășământ ca să stimulați gazonul să producă frunze, alăturați îngrășământului și o scarificare ușoară. 

Aici regăsiți un ghid care vă ia maxim 5 minute să îl parcurgeți: cum să tundeți, irigați corect, calendar pentru aplicarea îngrășămintelor și scarificatul : LINK

Produse recomandate

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar pentru gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

59.00 RON

245.00 RON

Videoclipuri recomandate

Îngrijirea gazonului toamna

Tunderea, irigarea, fertilizarea gazonului toamna.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...