Boli în gazon după iarnă? Cauze și remedierea
Află când poți interveni, ce trebuie să faci și de ce e important
Află când poți interveni, ce trebuie să faci și de ce e important
Bună, într-un fel ne pare rău că trebuie să citești acest articol, înseamnă că peluza ta e afectată de boli ale sezonului rece. Vreau să-ți spun că ai ajuns unde trebuie și că îți voi explica cum să remediezi problema.
Totodată, te încurajez să parcurgi câteva ghiduri pe care le găsești pe site-ul nostru la secțiunea sfaturi tehnice și la calendar. Acestea te vor ajuta să știi întotdeauna ce ai de făcut în legătură cu îngrijirea peluzei tale, când e momentul potrivit. Astfel, nu doar că vei folosi timpul tău foarte eficient, dar peluza ta va rămâne verde 12 luni pe an.
La secțiunea Calendar / Iarna, veți găsi câteva articole importante de care trebuie să țineți cont pentru toamna viitoare. Acestea includ sfaturi despre cum să preveniți apariția daunelor produse de fungi în timpul sezonului rece.
Inclusiv acest gazon foarte afectat își va reveni.
Arareori rădăcina e afectată. Grăbiți regenerarea cu intervenții făcute la timp!
Vom începe prin ați prezenta principalele cauze des întâlnite care au favorizat apariția daunelor produse de fungi apoi vom continua cu remedierea lor.
În partea de jos a paginii am pregătit pentru tine și video-uri utile. Dacă dorești să le vizionezi pe acelea întâi, foarte bine, dar totuși să te întorci să parcurgi acest ghid.
Curte umbrită unde s-a respectat ghidul pentru îngrijirea gazonului.
Poza din 23 februarie. Gazon: Safari Play LS (majoritar festuca arundinacea)
i) Nu trebuie să încetezi să tunzi gazonul pe perioada sezonului rece, chiar dacă creșterea încetinește. Dacă lași iarba să crească prea mult, aceasta poate bloca circulația aerului și permite umidității să rămână în exces, ceea ce favorizează apariția bolilor. În schimb, tunde regulat și menține aceeași înălțime de tundere pe tot parcursul anului, chiar dacă o faci cu o frecvență mai mică decât în timpul sezonului activ de creștere. Pe site-ul nostru, la secțiunea Calendar / Iarna, găsești mai multe informații despre cum să îngrijești corect gazonul pe timp de iarnă.
ii) Dacă ai porțiuni în peluză care sunt foarte umbrite, trebuie să știi că acestea sunt predispuse la probleme, mai ales dacă solul este înclinat către zona umbrită. Acest lucru face ca apa din precipitații să se acumuleze acolo, solul rămânând îmbibat cu apă și rădăcinile rămânând fără aer.
iii) Ai aplicat îngrășământ solid bogat în azot (peste 20% N) prea târziu în toamnă (dupa 1-10 octombrie) pe o peluză care nu mai primește soare. Pe viitor nu mai aplica îngrășăminte solide cu mai mult de 16-18% azot N după prima săptămână din octombrie dacă porțiunea de peluză nu mai primește cel puțin 2-3 ore de soare. Urmează calendarul corect pentru îngrijirea gazonului, aici e un ghid pe scurt cu toate detaliile, urmează-l și rezultatele vor fi excelente. Mai revino asupra lui pe parcursul anului.
iv) Irigarea pe parcursului anului în special vara, are un rol determinat asupra modului cum se comportă peluza ta iarna. Niciodată să nu irigi vara gazonul înainte ca solul să fie bine uscat la suprafață și clar va fi nevoie să irigi diferit zonele umbrite vs cele însorite. La final de august oprește sistemul de irigare și irigă doar dacă e necesar atunci când iarba dă semne că are nevoie de apă sau solul e foarte bine uscat la suprafață. Ai aici mai multe detalii legate de acest aspect: LINK
v) dacă nu ai obiceiul de a scarifica regulat la finalul fiecarui anotimp, pe sol și în coronament se acumulează foliaj mort, care reține umezeală, mai ales materia vegetală moartă pe sol aceasta împiedică schimbul de aer dintre sol și atmosferă și rădăcina nu mai funcționeză corect și planta e predispusă la boli.
Răspunsul corect e să ții cont de condițiile meteo (viitoare precipitații), expunerea la soare a curții tale și disponibilitatea ta ca să faci intervențiile.
Fă-ți un obicei de a verifica condițiile meteo pentru următoarele 2 săptămâni. Eu folosesc de exemplu vremea.ido.ro sau accuweather.com .
Cele mai bune condiții sunt atunci când solul e uscat și foliajul bine zvântat, însă probabil condițiile ideale nu vor fi prea curând dar nici să nu întărzii prea mult cu intervențiile, cu cât îndepărtezi mai repede foliajul deteriorat și lași loc pentru noile frunze să se dezvolte și soarele să scalde solul cu atât revenirea e mai rapidă.
Acum în lunile februarie, martie, aprilie gazonul își reface rădăcina, clar un foliaj bogat va putea produce hrană și vom intra în vară cu o rădăcină profundă care va putea susține o plantă viguroasă. Un gazon verde și des nu doar că te va face să te simți mai bine dar va suprima prin desime buruaiana care urmează să răsară în lunile următoare.
Prin urmare, este important să intervii în mod corespunzător, cu forța potrivită la finalul iernii, pentru a te asigura că peluza ta are condiții optime de dezvoltare.
Cei cu peluzele complet însorite pe soluri bine drenante ar trebui să înceapă intervențiile la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, în timp ce peluzele umbrite probabil vor avea condiții bune doar la mijlocul sau la final de martie pentru a folosi scarificatorul cu sârme
Totuși, am menționat de forța cu care se poate interveni și importanța intervenției rapide: poate e oportună doar o mică inervenție cu o greblă de scarificat dacă sunt până în 10-20 mp afectați? Depinde de tine.
În orice caz în spatele scarificatorului, după îndepărtarea uscăturii gazonul ar trebui să fie mai frumos decât înainte de scarificare, dacă nu e atunci mai bine nu continua sau poate trebuie să ridici arborele mai sus?
Este important să știi că nimeni nu îți poate spune exact pe ce treaptă să fixezi scarificatorul. Chiar și la același model de scarificator, treapta corectă poate varia în funcție de înălțimea la care este tunsă iarba, nivelul de umiditate și gradul de înrădăcinare.
În general, este recomandat să setezi scarificatorul la cea mai înaltă treaptă și să faci câțiva pași, dă cu mâna prin iarbă și verifică. Este important să nu scoți mai mult de 30% din frunza verde pentru a evita daunele peluzei tale. De asemenea, nu sta cu scarificatorul într-un singur loc sau să insiști pe anumite porțiuni ale peluzei și grijă unde te întorci cu scarificatorul, probabil acolo e mult mai umed.
Este mai bine să faci mai multe treceri și să colectezi uscătura cu mașina de tuns sau cu o greblă între fiecare trecere.
Dacă zona peluzei tale este foarte umbrită și mică, este recomandat să folosești o greblă de scarificat sau o greblă de frunze. Această metodă îți va permite să controlezi mai bine forța cu care scarifici peluza ta. În orice caz, este important să ajustezi setările scarificatorului pentru a se potrivi cu condițiile specifice ale peluzei tale.
Nu uita că scarificarea cu sârme este mai eficientă atunci când frunzele și solul sunt mai zvântate. Dacă peluza primește câteva ore de soare, poți interveni cu îngrășământ foliar înainte cu câteva zile sau imediat după scarificare, acesta va ajuta la formarea de foliaj nou. Ți-am pregătit și un articol legat de îngrășăminte de primăvară, îl găsești mai jos. Cu siguranță de la noi pleci ”școlit”.
Este important să nu întârziați să faceți o scarificare cu tamburul cu sârme pe iarba tunsă la înălțimea normală la mijlocul sau sfârșitul lunii martie pentru întreaga peluză, urmată de aplicarea de îngrășământ solid pentru gazon. Această fertilizare de primăvară va ajuta gazonul să devină mai dens și să își uniformizeze culoarea, astfel încât curtea ta să fie frumoasă. De asemenea, această îndesire va ajuta la suprimarea naturală a buruienilor care urmează să răsară la mijlocul lunii aprilie.
Lăsați scarificările profunde după jumătatea lunii aprilie sau în luna mai, atunci e mai oportun și e momentul potrivit pentru a doua aplicare de îngrășământ solid din an. Tot atunci e momentul perfect pentru supraînsămânțare dacă e cazul.
Am scris un articol complet pentru tine care te va ajuta să îți faci un calendar corect pentru îngrijirea peluzei acum la început de primăvară. Exemple de îngrășăminte lichide și solide și momentul oportun pentru aplicarea lor. Îl găsești aici
În orice caz peluza afectată de boli, cu frunza moartă nu va beneficia de aplicarea vreunui îngrășământ lichid. Așteapă să îl cureți întâi de uscătură, dacă e frunză verde distribuirea unui îngrășământ lichid va ajuta altfel așteaptă până ce gazonul are din nou frunze verzi.
Aici am intervenit devreme la o curte însorită. Am tuns la înălțimea normală, scarificat lejer cu sârmele și apoi am distribuit îngrășământ lichid. Dacă condițiile nu permit scarificarea atunci puteți distribui îngrășământ lichid chiar și în prima săptămână din martie. Detalii la link-ul de mai sus.
Alte intervenții
Dacă gazonul e rărit puternic, cu o distanță mai mare de 2 degete între plante ar trebui să faci o supraînsămânțare, însă asta doar dupa 15 aprilie la peluzle umbrite.
Dacă ai mușchi cu siguranță ar trebui să faci supraînsămânțare.
Detalii despre supraînsămânțare găsești la Meniu/ Sfaturi Tehnice/ Supraînsămânțare
*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.
*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.
Când ai nevoie de o recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie/ Aprilie, Mai, August, Septembrie/Octombrie.
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ pentru 10 săptămâni cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 12-14C. Pentru recuperarea după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îl recomandăm la utilizarea ca și îngrășământ după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...