Calendar /
Primăvara
/
Boli în gazon după iarnă? Cauze și remedierea

Boli în gazon după iarnă? Cauze și remedierea

Află când poți interveni, ce trebuie să faci și de ce e important

Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 24.02.2023 la 09:29

Actualizat în 23.02.2024 la 09:08

Remedierea gazonului afectat de boli pe perioada sezonului rece 


Dacă peluza ta e afectată de boli ale sezonului rece dorim să-ți spunem că ai ajuns unde trebuie! Vei afla care sunt cauzele și cât de ușor le vei putea elimina și bineînțeles îți vom detalia cum să remediezi problema. 


Totodată, te încurajăm să parcurgi câteva ghiduri pe care le găsești pe site-ul nostru. în meniu la secțiunea Sfaturi Tehnice și Calendar. Acestea te vor ajuta să știi întotdeauna ce ai de făcut în legătură cu îngrijirea peluzei tale, când e momentul potrivit. Astfel, nu doar că vei folosi timpul tău foarte eficient, dar peluza ta va rămâne verde 12 luni pe an.


La secțiunea Calendar / Iarna, veți găsi câteva articole importante de care trebuie să țineți cont pentru toamna viitoare. Acestea includ sfaturi despre cum să preveniți apariția daunelor produse de fungi în timpul sezonului rece.


Inclusiv acest gazon foarte afectat își va reveni.

Arareori rădăcina e afectată. Grăbiți regenerarea cu intervenții făcute la timp! 

În partea de jos a paginii am pregătit pentru tine și video-uri utile. Dacă dorești să le vizionezi pe acelea întâi, foarte bine, dar totuși să te întorci să parcurgi acest ghid. 


Curte umbrită unde s-a respectat ghidul pentru îngrijirea gazonului.

Poza din 23 februarie. Gazon: Safari Play LS (majoritar festuca arundinacea)Cauzele care au condus la apariția problemei:


Pentru asta îți recomandăm să parcurgi ghidul din acest LINK: Bolile gazonului în sezonul rece și prevenirea lor

Când poți începe să remediezi daunele produse de boli în sezonul rece? 


Răspunsul corect e să ții cont de condițiile meteo (viitoare precipitații), expunerea la soare a curții tale și disponibilitatea ta ca să faci intervențiile. 


Odată ce sunt cât de cât regulat temperaturi peste 8C ziua, mare parte din gazon primește peste 2-3 ore de soare poți interveni cu o combinație de îngrășământ lichid și un bioactivator.


Dacă gazonul nu e complet afectat, există și foliaj verde atunci o administrare de îngrășământ lichid va ajuta foarte mult la refacere: IRONGREEN 150-250 ml + FERTALGA 150-200 ml + 5-8 l apa/100 mp. Poți repeta după 7-10 zile dacă condițiile meteo sunt favorabile. Acestea le vei putea folosi pe tot parcursul anului pentru a îmbunătăți aspectul gazonului și rezistența lui.


Dacă foliajul e complet brunificat, uscat, culcat va trebui să treci cu scarificatorul mai întâi să ridici iarba și să culegi din uscătura. Mai jos sunt detalii legate de scarificare.


Fă-ți un obicei de a verifica condițiile meteo pentru următoarele 2 săptămâni atunci când planifici intervenții în gazon, de exemplu vremea.ido.ro sau accuweather.com . 


De ce ar trebui să intervenim cât mai devreme posibil ca să ajutăm revenirea gazonului? 


Acum în lunile februarie, martie, aprilie gazonul își reface rădăcina, clar un foliaj bogat va putea produce hrană și vom intra în vară cu o rădăcină profundă care va putea susține o plantă viguroasă. Un gazon verde și des nu doar că te va face să te simți mai bine dar va suprima prin desime buruaiana care urmează să răsară în lunile următoare.  


Prin urmare, este important să intervii în mod corespunzător, cu forța potrivită la finalul iernii, pentru a te asigura că peluza ta are condiții optime de dezvoltare.


Cei cu peluzele complet însorite pe soluri bine drenante ar trebui să înceapă intervențiile la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, în timp ce peluzele umbrite probabil vor avea condiții bune doar la mijlocul sau la final de martie pentru a folosi scarificatorul cu sârme 


Totuși, am menționat de forța cu care se poate interveni și importanța intervenției rapide: poate e oportună doar o mică inervenție cu o greblă de scarificat dacă sunt până în 10-20 mp afectați? Depinde de tine. 


În orice caz în spatele scarificatorului, după îndepărtarea uscăturii gazonul ar trebui să fie mai frumos decât înainte de scarificare, dacă nu e atunci mai bine nu continua sau poate trebuie să ridici arborele mai sus?


Când poți face o ușoară scarificare? Pe ce treaptă setezi scarificatorul? 


Scarificarea gazonului, cu tamburul cu sârme când condițiile permit va ridica foliajul, va despletici foliajul și astfel va fi mai bine scăldat de soare. Aerul va circula mai bine în coronament, solul se va încălzi mai repede și planta va avea condiții mai propice să își revină. Totodată, cu această scarificare, care mai mult ar trebui să fie o pieptănare doar, vei îndepărta din frunzele uscate care doar țin umbră, umezeală și sunt inestetice.

Cele mai bune condiții sunt atunci când solul nu e îmbibat cu apă și foliajul e zvântat, însă probabil condițiile ideale nu vor fi prea curând dar nici să nu întârzii prea mult cu intervențiile, cu cât  îndepărtezi mai repede foliajul deteriorat și lași loc pentru noile frunze să se dezvolte și soarele să scalde solul cu atât revenirea e mai rapidă. 


Este important să știi că nimeni nu îți poate spune exact pe ce treaptă să fixezi scarificatorul. Chiar și la același model de scarificator, treapta corectă poate varia în funcție de înălțimea la care este tunsă iarba, nivelul de umiditate și gradul de înrădăcinare.


În general, este recomandat să setezi scarificatorul la cea mai înaltă treaptă și să faci câțiva pași, dă cu mâna prin iarbă și verifică. Este important să nu scoți mai mult de 30% din frunza verde pentru a evita daunele peluzei tale. De asemenea, nu sta cu scarificatorul într-un singur loc sau să insiști pe anumite porțiuni ale peluzei și grijă unde te întorci cu scarificatorul, probabil acolo e mult mai umed. 


Este mai bine să faci mai multe treceri și să colectezi uscătura cu mașina de tuns sau cu o greblă între fiecare trecere.


Dacă zona peluzei tale este foarte umbrită și mică, este recomandat să folosești o greblă de scarificat sau o greblă de frunze. Această metodă îți va permite să controlezi mai bine forța cu care scarifici peluza ta. În orice caz, este important să ajustezi setările scarificatorului pentru a se potrivi cu condițiile specifice ale peluzei tale.

 

Nu uita că scarificarea cu sârme este mai eficientă atunci când frunzele și solul sunt mai zvântate. Dacă peluza primește câteva ore de soare, poți interveni cu îngrășământ foliar înainte cu câteva zile sau imediat după scarificare, acesta va ajuta la formarea de foliaj nou. Ți-am pregătit și un articol legat de îngrășăminte de primăvară, îl găsești mai jos. Cu siguranță de la noi pleci ”școlit”. 


Este important să nu întârziați să faceți o scarificare cu tamburul cu sârme pe iarba tunsă la înălțimea normală la mijlocul sau sfârșitul lunii martie pentru întreaga peluză, urmată de aplicarea de îngrășământ solid pentru gazon. Această fertilizare de primăvară va ajuta gazonul să devină mai dens și să își uniformizeze culoarea, astfel încât curtea ta să fie frumoasă. De asemenea, această îndesire va ajuta la suprimarea naturală a buruienilor care urmează să răsară la mijlocul lunii aprilie.


Lăsați scarificările profunde, agresive după jumătatea lunii aprilie sau în luna mai, atunci e mai oportun și e momentul potrivit pentru a doua aplicare de îngrășământ solid din an. Tot atunci e momentul perfect pentru supraînsămânțare dacă e cazul. 


Ce îngrășământ pentru gazon (solid) de primăvară poți folosi? 


După scarificarea aceasta ușoară, mai mult o ”pieptănare”, administrează îngrășământ pentru gazon sub formă solidă. De exemplu SPRINT N 3 kg/100 mp sau SOIL LIFE 3 kg/100 mp. Mai jos, le găsești la produse recomandate. Ideal ar fi să administrezi îngrășământul solid înainte de o ploaie. Acum în sezonul rece ar fi bine să plouă în următoarele 1-2 zile, în schimb când temperaturile urcă neapărat să irigi după distribuire.

Perioadele optime pentru distribuirea de îngrășământ pentru gazon sub formă de granule (solid). LINK

Am scris un articol complet pentru tine care te va ajuta să îți faci un calendar complet pentru îngrijirea peluzei acum la început de primăvară. Exemple de îngrășăminte lichide și solide și momentul oportun pentru aplicarea lor.  Îl găsești aici 


În orice caz peluza afectată de boli, cu frunza moartă nu va beneficia de aplicarea vreunui îngrășământ lichid. Așteapă să îl cureți întâi de uscătură, dacă e frunză verde distribuirea unui îngrășământ lichid va ajuta altfel așteaptă până ce gazonul are din nou frunze verzi.


Aici am intervenit devreme la o curte însorită. Am tuns la înălțimea normală, scarificat lejer cu sârmele și apoi am distribuit îngrășământ lichid. Dacă condițiile nu permit scarificarea atunci puteți distribui îngrășământ lichid chiar și în prima săptămână din martie. Detalii la link-ul de mai sus.
Alte intervenții

Dacă gazonul e rărit puternic, cu o distanță mai mare de 2 degete între plante ar trebui să faci o supraînsămânțare, însă asta doar dupa 15 aprilie la peluzle umbrite. 

Dacă ai mușchi cu siguranță ar trebui să faci supraînsămânțare. 

Detalii despre supraînsămânțare găsești la Meniu/ Sfaturi Tehnice/ Supraînsămânțare

Remedierea gazonului afectat la finele iernii/ începutul primăverii

Ghid complet ușor de pus în practică pentru tot anul pentru îngrijirea gazonului. Înălțimea de tundere raportată la frecvență, irigarea, calendar pentru fertilizarea gazonului și scarificarea de întreținere.

În ghidul de mai sus îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. Va trebui să ai răbdare câteva minute, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce, cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale

Perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte solide gazonului

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășăminte lichide la gazon după iarnă

Cea mai rapidă modalitate să aducem gazonul în stare bună e să aplicăm foliari cu azot, microelemente și biostimulatori. Iarba va răspunde destul de repede, după câteva zile se vor observa îmbunătățiri.

Vezi videoclip

Aplicare îngrășământ gazon primăvara

Greșeli frecvente la distribuirea de îngrășăminte gazon primăvara și cum le evităm

Vezi videoclip

Ce să nu faci gazonului vara ca să nu fie galben iarna

Cum poți face economie la irigare și gazonul tău va fi mai frumos ca niciodată 12 luni pe an.

Vezi videoclip

Gazonul după iarnă și primele intevenții

Care sunt primele intervenții în gazon după iarnă. La ce să fim atenți?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...