Calendar /
Toamna
/
Gazonul (toamna) după o perioadă cu ploi. Rugina în gazon. Gazon decolorat.

Gazonul (toamna) după o perioadă cu ploi. Rugina în gazon. Gazon decolorat.

Gazonul s-a decolorat considerabil după ploi? Ai frunze moarte la baza plantei? Ce e de făcut?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 03.09.2022 la 10:34

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Gazonul (toamna) după o perioadă cu ploi. Rugina în gazon. Gazon decolorat. 


Odată cu venirea toamnei cantitatea de precipitații de regulă se mărește uneori poate mai mult decât are nevoie gazonul din curtea noastră.  

Ce se întâmplă cu gazonul după mai multe zile consecutive cu ploi? 


Excesul de apă 


Gazonul are nevoie în sol, de aer și apă în proporții egale, când cantitatea de apă în sol e prea mare planta va încerca să salveze principalul organ al ei- rădăcina. Mecanismul de apărare al plantei determină absorbirea apei în cantitate mare de către frunze pentru a reduce apa din jurul rădăcinii, această cantitate mare de apă în frunză produce decolorarea ei, să înțelegem mai bine: în frunză avem o cantitate de pigment verde (clorofila) iar când frunza e plină de apă se produce o diluare considerabilă și de aici provine culoarea de frunză palidă, verzui deschisă.  

Frunzele bătrâne de la baza plantei sunt primele sacrificate în acest proces de salvare, ele vor suferi cel mai tare,  vor lua o culoare gălbui, portocalie, vor apărea pete pe ele și vor muri.

Pierdem gazonul ? Nu, însă cu siguranță fertilitatea solului are un rol determinant dacă gazonul are resurse să înlocuiască frunzele moarte ca să își mențină desimea și, clar aspectul, competiția cu buruiana, apărarea împotriva fungilor.  

De regulă aplicarea de îngrășământ solid (granule) de 3-4 ori pe an e necesară pentru a menține o fertilitate bună pentru o peluză frumoasă. 

Lipsa luminii


Lipsa soarelui pentru mai multe zile datorită nebulozității reduce semnificativ radiația solară primită de plantă, scade fotosinteza și de aici și o încetinire a creșterii, care este mult mai accentuată la peluzele cu sol mai slab fertil (la care se resuplinesc nutrienții cu îngrăsământ solid de doar 1-2 ori pe an) și apare rugină. 

Gazonul după o perioadă cu ploi. 1- Primul stadiu. 2- Dacă solul e slab fertil se va instala ruginaÎși revine gazonul după rugină ? 


Da. Depinde însă în cât timp. În orice caz nu aplicați fungicide împotriva ruginii !
Dacă avem un sol fertil, la care până în luna septembrie avem deja 2 aplicări de îngrășămâînt solid (în primăvara și început de vara sau în vară) planta își va reveni destul de repede mai ales că în luna septembrie e timpul pentru a 3-a fertilizare din an. 

În cazul în care solul are o fertilitate scăzută planta își revine foarte încet, nu crește pe înălțime și apare rugina - pete portocalii/ruginii pe frunză, dacă dați cu mâna ea rămâne ca un praf gălbui.  

Am rugină. Ce fac? 


Clar trebuie îngrășământ ! Clar nu fungicide! 


Dacă ați avut ploi considerabile, vă recomandăm să distribuiți îngrășământ lichid, nu doar că efectul e foarte rapid dar evitați irigarea care trebuie făcută după îngrășămintele solide! 

Remediul 


Aplicați îngrășământ foliar IRONGREEN 150-200 ml + un biostimulator ca Fertalga 150 ml + 4-7 L de apă /100 mp. După 2-3 zile cu soare de la aplicare gazonul va fi mai frumos decât înainte de perioada cu ploi. Acestea le puteți refolosi oricând pe parcursul anului. Le găsiți în partea de jos a paginii sau aici. Pentru maxim de efect vă rugăm consultați modul Aplicare care apare la fiecare îngrășământ.

Nu uitați să opriți irigarea dacă ați avut precipitații considerabile. Scăderea temperaturilor sub 25C duc la o scădere considerabilă a cantității de apă necesare gazonului. 

Când solul e uscat bine la suprafață ar fi bine să faceți o scarificare cu tamburul cu sârme dacă sunt mai mult de 2-3 luni de la ultima scarificare și septembrie e și momentul potrivit pentru suplinirea solului cu nutrienți cu îngrășământ solid. 

De exemplu SOIL LIFE ca îngrășământ extrem de eficient all-season sau SLOW GREEN pentru peluze care necesită extra-ajutor. Le regăsiți în josul paginii sau aici. Pentru maxim de efect vă rugăm consultați modul Aplicare care apare la fiecare îngrășământ.

În cazul instalării ruginii nu trebuie decât remediată fertilitatea solului cu un îngrășământ solid cu efect rapid dar și de lungă durată ca Soil Life, Slow Green. Aceste îngrășăminte le puteți folosi și la primăvară, deci puteți achiziționa un ambalaj mai mare pentru un preț mai bun/ kg. 

În orice caz în luna august/ septembrie vă recomandăm să distribuiți un îngrășământ solid pentru a susține refacerea gazonului după vară și foarte important refacerea rădăcinii.

”Un fel de pilot automat pentru gazon”- ghidul cu operațiile pentru întreținerea gazonului, simplu, scurt, cu calendar pentru ceea ce nu trebuie să ratezi: LINKProduse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Rugina în gazon. Când apare, manifestare, cum remediem rapid?

E prezentată o peluză cu rugină prezentă masiv. Cum arată gazonul după 2 zile ?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...