Calendar /
Vara
/
Scarificarea de întreținere a gazonului vara

Scarificarea de întreținere a gazonului vara

Doar cine nu a făcut vara scarificarea de întreținere va fi contra ei!

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 20.07.2022 la 15:01

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Scarificarea de întreținere a gazonului vara  

Feltrul/ fetru (eng tatch) din gazon este un strat de structuri de plante moarte (tulpini, rădăcini, frunze etc.) care, nedescompunându-se suficient, se acumulează la suprafața solului. 


Frunza de iarbă de gazon trăiește 4-6 săptămâni urmând a fi înlocuită de o altă frunză dacă solul e fertil. De regulă pentru a avea un gazon des frunzele moarte se acumulează cu o viteză care depășește procesul natural de descompunere și asta duce la acumulare. Îndepărtarea regulată e foarte benefică, întrebarea e se poate face vara ? DA, respectând câteva bune practici.Feltrul reprezintă o mare problemă deoarece este locul ideal unde proliferează bolile fungice precum și o barieră în calea irigațiilor și a circulației aerului.


Prea mult feltru este adesea sinonim cu un gazon: 


 • foarte predispus să se îmbolnăvească 
 • mărește considerabil apariția bureților
 • scade eficiența fertilizanților solizi
 • scade eficiența irigării
 • mărește șansele pentru dezvoltarea poa annua  
 • mărește incidența apariției bureților


Îndepărtarea feltrului/ fetru dacă avem un strat gros este o operație mecanică destul de invazivă care ar trebui făcută doar primăvara sau toamna întrucât necesită executarea unei tăieri joase și probabil trecerea cu arborele cu lame al mașinii de scarificat (nefiind probabil suficient cel cu sârme). 


Însă vara putem face o scarificare ușoară, ca o pieptănare ca să îndepărtăm frunzele moarte care stau pe verticală și o parte a fetrului de pe sol. 


Această pieptănare blândă va ridica și firele de iarbă crescute pe orizontală iar la trecerea cu mașina de tuns pentru colectarea paielor vom tunde și firele rebele, crescute pe orizontală acum ridicate prin scarificare. Vom îndepărta și tijele gălbui din gazon, acele tije cu semințe apărute în mai/ iunie. 


Această scarificare ușoară mai îndepărtează din buruieni ca trifoi, poa annua. 


De asemenea e benefică în cazul în care ați avut diverse probleme ca de exemplu : 


 • nu ați irigat corect și o parte din foliaj s-a brunificat (e auriu) acesta trebuie îndepărtat ca să lăsați loc pentru dezvoltarea altor frunze
 • ați avut probleme cu boli - după aplicarea de fungicide la câteva zile puteți îndepărta foliajul mort. Aici aveți exemplu de un fungicid eficient care nu intră în categoria fungicidelor ”per se”, de exemplu PREGADE sau alte fungicide naturale preventive.  


Cei care ați montat gazon rulou în primăvară și sunt mai bine de 2 luni de la montaj ar fi bine să îl scarificați ușor, acel gazon de regulă are cel puțin un an la fermă și nu a fost scarificat niciodată cel mai probabil. Nu vă fie frică că smulgeți gazonul, nici vorbă de așa ceva. 


Gazon semănat în primăvară scarficăm ? Dacă ați semănat la începutul lunii aprilie urmând ghidul nostru pentru însămânțare probabil acum aveți un gazon foarte des și o ușoară pieptănare va ajuta.


Îndepărtarea blândă a feltrului


Îndepărtarea blândă a feltrului este o îndepărtare delicată care nu pretinde că îndepărtează 100% din feltru dar reduce problema, amânând îndepărtarea totală și profundă pentru sfârșit de august sau luna septembrie. 


Iată elementele care disting îndepărtarea blândă a feltrului:


 • nu se taie gazonul scurt ci se va tunde la înălțimea normală de tundere
 • se folosesc doar unelte cu arcuri sau dinți flexibili
 • se va face o singură trecere. Trecerea în cruce nu se execută acum
 • trebuie urmată de un tratament protector si biostimulant
 • sunt evitate zilele și orele cele mai calde


Să vedem în detaliu fiecare operațiune:


CONDIȚIILE DE VREME


Nu scarificați niciodată un gazon unde solul umed, solul umed slăbește ancorarea rădăcinii în sol, de aceea solul trebuie să fie bine uscat la suprafață. Verificați și la umbră cum e solul, acolo de regulă e mai umed, mai bine evitați acea zonă sau procedați cu mare grijă. 


Scarificați dupămasa , după ora 15,  nu la amiază. 


TUNDEREA


Îndepărtarea blândă a feltrului trebuie efectuată cu gazonul la înălțimea ideală pentru vară. În lunile calde este o buna practică să ținem gazonul la o înălțime de 5/6 cm si aceasta este înălțimea la care vom efectua operațiunea de scarificare ușoară. 


SCARIFICAREA PROPRIU-ZISĂ


Mașină de scarificat sau greblă de scarificat? 


Clar mașină de scarificat cu arborele cu sârme pe o treaptă cât mai înaltă (mai puțin agresivă) dacă aveți peste 80 mp. La suprafețe mai mici puteți folosi o greblă de frunze cu ”ghearele” din metal oțelit. 


Trebuie evitate toate uneltele care efectuează tăieri, echipate de exemplu cu rotoare cu lame sau greble cu dinți metalici.


În timpul utilizării, trebuie acordată atenție reglajului și presiunii exercitate pentru a se asigura că întreaga operațiune este blândă.


Se va proceda cu scarificarea doar într-o singură direcție, evitând trecerile încrucișate care ar putea strica prea mult frunzele sănătoase.


CE E DE FĂCUT ÎN CONTINUARE


Odată ce operațiunea de îndepărtare și colectare a feltrului a fost finalizată, trebuie să ne ocupăm de două lucruri:


 1. distribuirea unui îngrășământ granule dacă sunt mai mult de 7-8 săptămâni de la ultima fertilizare
 2. putem aplica amendamente pentru sol care vor favoriza dezvoltarea florei microbiene antagonice celor dăunătoare de exemplu FERTHUMIC
 3. irigarea îngrășământului granule și a amendamentului 
 4. după 2-3 zile putem interveni cu îngrășăminte lichide cu fier sau magneziu care vor da extraculoare gazonului: pt fier IRONGREEN 100-150 ml /100 mp cu 4-5 L apă sau pentru magneziu FOX NK 100-150 ml/ 100 mp cu 4-5 l apă.  


Urmați ghidul complet cu calendar pentru operațiile de întreținere, cum să irigați corect pentru un gazon verde 12 luni pe an, cum să tundeți corect.  Exemple de îngrășăminte all season profesionale pentru întreținerea gazonului. Îndrumător LINK

Produse recomandate

acizi-humici-ferthumic-amendament-sol | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Ferthumic

Stimulează aparatul radicular și mărește activitatea biologică din rizosferă, se creează microfisuri și solul se afânează. Deblochează nutrienți din sol. Cu acizi humici, extract concentrat de alge brune, aminoacizi, fitohormoni și microelemente.

54.90 RON

230.90 RON

Pregade | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pregade

Favorizează producerea și acumularea de fitoalexine - substanțe naturale secretate de plante pentru autoapărare împotriva fungilor și bacteriilor dăunătoare.

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...