Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Câte minute irigăm gazonul? Testul cu caserole

Câte minute irigăm gazonul? Testul cu caserole

Cea mai comună greșeală la irigarea gazonului este să te raportezi doar la timp. Adică să uzi 15 minute, de exemplu, și gata, ai scăpat. Raționamentul este cât se poate de greșit.

irigare gazon
test caserole
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 07:50

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Microorganismele din sol și gazonul au nevoie de o anumită cantitate de apă pentru o bunăstarea lor, prea multă apă reduce cantiatea de oxigen din sol, prea puțin apă și rădăcina nu poate prelua nutrienții din sol sau nu poate să își regleze temperatura.

În acest articol vei afla cum să afli câte minute va trebui să irigi ca să obții acea irigare profundă, care umezește solul până la 15-20 cm.

Cea mai comună greșeală la irigarea gazonului este să te raportezi doar la timp. Adică să uzi 15 sau 30 de minute, de exemplu, și gata, ai scăpat. Raționamentul este cât se poate de greșit. 
 
De fapt, trebuie să determini numărul corespunzător de minute pentru fiecare zonă încât să ai necesarul de litri de apă pe metru pătrat (L/mp). Nu iriga cu un număr de minute ales la întâmplare, fără a avea un raționament în spate! 

Câte minute irigăm gazonul?

Depinde de tipul de aspersoare, de modul cum e conceput sistemul de irigare, de pompa și de presiunea din rețea, de sol și de ce dorești tu de la gazonul peluzei tale. Să îți mai spunem că contează și ora la care dai drumul dacă irigarea se face din rețea pentru că sunt ore la care se utilizează apă concomitent de mai mulți utilizatori și scade presiunea din rețea? 

Deja e complicat? Nici pe departe, îți voi descrie cum poți tu singur să îți dai seama când e nevoie să irigi și câte minute e nevoie să setezi sistemul de irigare sau aspersorul mobil și peluza va arăta mai bine ca niciodată!

Plantele sunt oarecum sensibile la cantiatea de apă din sol, dar cele mai multe daune le produce suprairigarea, în special în cazul gazonului. Și nu te gândi doar că dacă nu irigi suficient vara se va îngălbeni gazonul… cam orice problemă de la mușchi, boli, buruiană, gazon rărit sau decolorat, bureți … una din cauze e și irigarea incorectă. 

Noi îți vom da aici un ghid care să îl urmezi, depinde de tine dacă îl urmezi sau nu, în orice caz rezultatele vor fi foarte bune dacă îl respecți într-u totul. 

Pentru a determina minutele necesare pentru irigare, va trebui să știi prima dată câtă apă administrează sistemul tău de irigare în 10 minute de exemplu.

Odată cu acest test vei descoperi și zonele unde irigi prea mult sau prea puțin și poate va fi nevoie să ajustezi puțin aspersoarele, duza, unghiul, înălțimea jetului. Am pregătit pentru tine și tutoriale video care le găsești în partea de jos a paginii.

Nevoia pentru apă a gazonului


Solul umezit bine până la 15-20 cm adâncime poate reține apă suficientă pentru 3-4 chiar 7 zile de temperaturi toride ca gazonul să fie în cea mai bună formă. O ușoară diferență a necesarului de apă poate fi în funcție de specia de iarbă de gazon.
De asemenea va trebui să ții cont de zonele mai umbrite și mai însorite.

Ca să fie simplu pentru tine ține minte acest aspect: irigă doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață și atunci când irigi să o faci ca solul să fie umed în profunzime.

Un sol mediu-greu cum avem mulți dintre noi, poate reține foarte multă apă, aproximativ 20-25 L apă/mp/10 cm de sol sau 40-50 L apă/mp/20 cm adâncime fără ca el să fie plin de apă, și mai rămâne loc și pentru aer, atât de necesar rădăcinii și microorganismelor din sol care de fapt dau fertilitatea solului.

Dacă ai fost bun la geometrie, ai făcut deja calculul: 1 mp x 10 cm (0.1 m) dau 100 L de sol, acest sol poate reține lejer 20-25 L apă, aceasta e apa care trebuie să o administrezi la o irigare, aproximativ 20 L apă/mp.

Fă-ți acest obicei și irigă cu acești 20 L apă/mp și doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață. Acesta e un reper foarte bun pentru a iriga corect solul! și gazonul o va duce foarte bine.

Pe scurt pot să îți spun că vara o peluză însorită pierde aproximativ 5-6 L apă/zi/mp prin evapotranspirație deci cei 20 L apă/mp administrați îi vor ajunge 3-4 zile.

Primăvara, toamna irigă doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață, e tare de tot la apăsare, doar atunci să irigi. Nu lăsa ca să decizi tu... e cald... hai să îi dau apă...nu faci decât rău.

Cu siguranță ești de acord cu asta: vara la temperaturi ridicate, dacă avem două ploi abundente pe săptămână gazonul o duce bine fără să irigăm. Această irigare de 20 L apă/mp e echivalentul a unei ploi foarte abundente.

Testul cu caserole pentru a determina câte minute să irigi și uniformitatea distribuirii apei în peluza ta


Dacă mai multe aspersoare de pe linii diferite irigă aceeași porțiune de peluză atunci cronometrează și notează mm de apă adunată după 10 minute ale unei linii și apoi câtă apă se adună după ce merge 10 minute cealaltă linie de aspersoare. În partea de jos a paginii ai și un tutorial video cu acest test.

 
Ca să știi: 20 mm (milimetrii nu mililitrii!!) de apă acumulată într-o caserolă (de înghețată de exemplu) înseamnă 20 L de apă/mp, adică cantitatea de apă asemănătoare unei ploi îndestulătoare. Caserole cu care verifici nu contează ce formă are, important e ca pereții să fie perpendiculari pe bază, adică ”gura” să fie egală cu baza.



Un alt aspect important e să lași o zonă să meargă cam jumătate din timpul necesar pentru a avea cei 15-20 L/mp și să treci la altă zonă ca să dai timp solului să absorbă apa și apoi revii din nou.

La cei cu aspersoare de timp spray, mare atenție la acestea, acest tip de aspersoare distribuie într-un timp foarte scurt o cantitate mare de apă, lasă timp solului să absoarbă apa și apoi revii ca să ai necesarul de litri, aprox 15-20 L/mp.

Cât mai multe caserole amplasate cu atât mai bine. Cam 3-4 caserole pe 100 mp e suficient. Caserole de înghețată sunt foarte bune. Important e ca ”gura” lor sa fie egala cu baza.



Câteva peluze care nu sunt irigate uniform, se observă zonele cu margini semicirculare:




Lipsa apei în primă fază duce la o culoare închisă, la o examinare din apropiere a firului de iarbă se observă ca e pliată frunza de-a lungul nervurii sau e făcută rol, ea își micșorează suprafața ca să nu piardă apă. E cazul să faceți testul cu caserole, modificați unghiul, jetul, timpii eventual dacă e nevoie chiar și duza aspersorului. Curățați filtrele!




În poza de mai jos se observă că iarba din colțul stânga sus e irigată corect, forma e semicirculară la fel cum irigă aspersorul. Împrăștiați 5 caserole pe 100-150 mp și dați drumul la sistemul de irigat, observați câtă apă se adună in ele. În zonele cu iarbă suferindă cu siguranță se adună mult mai puțină apă.

Nu irigați mai des, ci remediați sistemul de irigat cât să aveți cât de cât aceeași cantitate de apă în toate caserolele și setati sistemul de irigat să irige cât să aveți 15 mm de apă în caserolă și următoarea irigare să o faceți când solul e uscat bine la suprafață, acesta e intervalul la care să irigați în acel anotimp.


Ține minte câteva aspecte importante:
 

  • Regula de bază este să udăm cu 15-20 L de apă/mp/irigare.
  • Să setăm sistemul de irigat în fiecare anotimp ca această irigare să fie făcută când solul e bine uscat la suprafață. Irigăm cu cei 15-20 L/mp și când observăm că solul e bine uscat vom face următoarea irigare și de acum știm la câte zile să irigăm. În orice caz nu depășiți 2 irigări pe săptămâna vara!
  • Ideal să irigăm între orele 3 am si 6 am. Cei cu asepersoare manuale irigați dupămasa însă să mai bată soarele 2-3 ore să zvinte iarba 
  • Fă testul cu caserole că să determini timpul necesar pentru a avea această cantitate de apă pe fiecare zona de irigat (aspersoare diferite înseamnă timp diferit pentru irigare!). Acest test cu caserole te. va ajuta să determini cât timp trebuie sa irigi o anumită zonă și vei descoperi și unele zone care primesc prea multă sau prea puțină apă pe care va trebui să le remediezi: să ajustezi cursa aspersoarelor, jetul, poate chiar să schimbi duza.



*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

aspersor-mobil-gazon-cellfast | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Aspersor oscilant irigare gazon reglaj 4 direcții

Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm? Test caserole

Cum determinăm cât timp să irigăm fiecare zonă? Uniformitatea distribuirii apei în peluză.

Vezi videoclip

In detaliu- testul cu caserole

Un tutorial mai detaliat cum să faci corect testul cu caserole.

Vezi videoclip

Nu îți sabota curtea !

Află ceea ce trebui să știi despre irigarea gazonului și cum poți face economii.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...