Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Începutul primăverii - prima aplicare de îngrășământ solid

Începutul primăverii - prima aplicare de îngrășământ solid

Cum se prezintă gazonul? E posibil ca după iarnă gazonul care a avut trafic pe el când era înghețat să aibe de suferit, are o culoare aurie și e mai mult sau mai puțin turtit. Zonele umbrite e posibil să fie afectate de boli de iarnă, nu vă faceți griji rădăcina nu a avut de suferit, odată ce se încălzește rădăcina va da frunze din nou.

ingrasaminte de primavara
ingrasaminte foliare
îngrășământ gazon primăvara
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 07:48

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Aplicarea de îngrășăminte pe perioada primăverii


Pentru a menține o fertilitate rezonabilă a solului e nevoie de cel puțin o aplicare de îngrășământ solid în perioada martie-mai.  

După parcurgerea acestui ghid vei ști ce e de făcut ca să te organizezi mai bine, când e bine să începi administrarea de îngrășăminte, exemple de îngrășămât gazon și câteva alte sfaturi mici pentru începutul primăverii. Pentru mai multe detalii legate de tot ceea ce ține de intervențiile în gazon primăvara am pregătit câteva articole care îți vor fi de ajutor. E alegerea ta dacă o faci, însă dacă ești pregătit cu partea ”teoretică”, practica va fi mult mai simplă, vei elimina erori care poate îți vor zădărnici munca depusă. Meniu / Calendar / Primăvara.  

Mai jos, în ilustrație regăsiți momentele oportune pentru aplicarea de îngrășăminte solide, în funcție de aspectul dorit, traficul existent alegeți-vă un plan cu 3,4, 5 aplicări de îngrășământ și să îl urmați fără sincope. 

Menținerea unei fertilități adecvate duce la un gazon des, verde, unde buruienile sunt suprimate natural de gazon.

Nu vă faceți griji dacă vor mai fi temperaturi negative după distribuirea de îngrășământ gazon. Solul, după începutul lunii martie arareori e înghețat pe tot parcursul zilei astfel planta are acces la apă lichidă și zilele se lungesc. Metabolismul plantei e reglat după temperatura solului nu temperatura aerului, și, nu uitați că ceea ce vedem noi la meteo e temperatura măsurată la umbră.
Cu ce îngrășăminte începem sezonul de primăvară? 


Îngrășămintele solide de regulă eliberează nutrienți când solul are 8-10C (2 săptămâni cu 12–14C în aer după iarnă) asta cam se întâmplă cam după mijlocul lunii martie, atunci e momentul oportun pentru prima aplicare de îngrășământ solid, ideal dupa o scarificare cu tamburul cu sârme.

De regulă e bine să începem sezonul pe la început de martie cu aplicare de îngrășăminte lichide, câteva din avantajele lor: 

  • sunt absorbite mai ușor, de la 6C în sus ca temperatură 
  • mai rapid, fiind absorbite prin frunză fără să fie necesar un timp pentru descompunere, să treacă prin sol, rădăcină ca și în cazul celor solide
  • nu e nevoie irigăm după aplicarea lor ca în cazul celor solide - nu e bine să irigăm un sol care încă e foarte umed. 


Îngrășământ gazon lichid ca de exemplu combinațiile de Fertalga și Fox NK (100-150 ml din fiecare cu 4-5 L apă/100 mp) sau Fertalga și IronGreen (100-150 ml din fiecare cu 4-5 L apă/100 mp) vor avea rezultate foarte bune. E posibil dacă e rece încă să nu aveți efecte imediate, însă nu se pierde nimic, imediat ce temperaturile sunt potrivite planta le va utiliza. În perioada rece rădăcina e cea care ”lucrează” se mărește ramifică, o plantă frumoasă începe cu rădăcini bine dezvoltate, deci chiar dacă nu vedeți schimbări majore deasupra solului cu siguranță partea subterană beneficiază de îngrășământ.

O aplicare de îngrășământ gazon lichid, de exemplu IronGreen sau Fox NK la o doză de 100-150 ml/ 100 mp oferă suficientă hrană pentru 2 săptămâni.

Dacă plănuiți o scarificare ca să mai îndepărtați din frunza uscată  sau supraînsămânțare ca să îndesiți gazonul rărit la umbră cel mai bine până la aceste operații faceți 1-2 aplicări de îngrășământ lichid în săptămânile premergătoare scarificării ca să dați un boost gazonului, sacrificați cu arborele cu sârme când vremea vă permite, aplicați îngrășământul solid după scarificare și irigati sau îl administrați înainte de o ploaie. 

Dacă plănuiți supraînsămânțare în luna aprilie aplicați atunci pentru prima dată îngrășământul solid, cel pentru supraînsămânțare odată cu scarificarea, semințele. Exemple îngrășăminte ”starter”: Seed Start, Pro Start sau Biostart P. După ce iarba tânără e tunsă de 1-2 ori reveniți cu îngrășământ solid all season ca să susțineți dezvoltarea ierbii, prevenirea îmburuienării și a bolilor.

Alegerea îngrășământului de primăvară ar trebui să o faceți în principal în funcție de starea gazonului: 

Dacă gazonul e mai slăbit putem folosi Sprint N, Slow Green la o doză de 3 kg/100 mp - acestea sunt îngrășăminte gazon bogate în azot N potrivite pentru fertilizarea de primăvară timpurie care se pot refolosi la doza de 2.5-3 kg/100 mp și la sfârșit de mai/ început de iunie și perfecte pentru fertilizarea din septembrie și octombrie.   

Pentru peluze în stare destul de bună un îngrășământ potrivit la doza de 3 kg/100 mp ar fi Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea conțin nu doar macronutrienți ci și fier, magneziu, bacterii și fungi benefici sau zeolit. Acestea se pot folosi chiar și vara în iunie, iulie la doze de 3 kg/100 mp și toamna în septembrie, octombrie la 3-3.5 kg/100 mp. 

Același efect îl obțineți cu  fertilizanții pentru gazon Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer la o doză de 3.5 kg/100 mp ca și cu îngrășământ gazon Sprint N sau Slow Green la o doză de 2.5 kg/100 mp, însă nu uitați că primele amintite conțin și o multitudine de beneficii pentru sol.

Îngrășămintele amintite mai sus, toate conțin azot cu eliberare lentă cu precent între 37 și 52%, nu produc arsuri în gazon, au o granulație mică și se distribuie foarte uniform în gazon fie cu distribuitoare fie cu mâna, conțin pe lângă macronutrienți și zeolit, biostimulatori, bacterii benefice, materie organică , acizi humici. 


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 


Îngrășăminte lichide pentru gazon:

  • Fertalga, biostimulator, uniformizarea culorii, capacitatea de a rezista mai bine la căldura și frig
  • Fox NK, înverzește, întărește frunza, mai bună toleranță la trafic, umbră, canicula și frig
  • IronGreen, înverzește, stimulează planta să formeze noi frunze, îndesire, intensificarea culorii verzi


Redă culoarea și desimea gazonului din curte folosind îngrășăminte solide. Urmează un plan de fertilizare regulat ca să menții desimea, culoarea și totodată ții de parte și buruienile.
Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășăminte lichide la gazon după iarnă

Cea mai rapidă modalitate să aducem gazonul în stare bună e să aplicăm foliari cu azot, microelemente și biostimulatori. Iarba va răspunde destul de repede, după câteva zile se vor observa îmbunătățiri.

Vezi videoclip

Aplicare îngrășământ gazon primăvara

Greșeli frecvente la distribuirea de îngrășăminte gazon primăvara și cum le evităm

Vezi videoclip

Gazonul după iarnă și primele intevenții

Care sunt primele intervenții în gazon după iarnă. La ce să fim atenți?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...