Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Îngrijirea gazonului semănat toamna

Îngrijirea gazonului semănat toamna

Primele tunderi, irigarea și alte aspecte importante care nu trebuie ratate

Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 11.10.2023 la 16:07

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Îngrijirea gazonului semănat toamna


Ai ajuns aici cel mai probabil de curând ai semănat gazon în curtea ta. Acest ghid te va ajuta cu următorii pași care sunt de făcut și care nu trebuie omiși sau amânați, altfel foarte ușor munca ta depusă până acum se poate sfârși rău de tot din păcate. 

În orice caz subliniem că îngrijirea gazonului din curte nu ar trebui să fie o sarcină care să îți ia mai mult timp decțt ai și nici o cheltuială mare, totul depinde daca faci câteva lucruri la timpul oportun și corect! În continuare le vei afla. 


Tunderea gazonului semănat în toamnă


Prima tundere ar trebui să aibe loc când gazonul ajunge la 8-10 cm, să fie tuns nu mai scurt de 5 cm. Fixează mașina de tuns pe o treaptă înaltă, tunde câțiva pași și pune o riglă sau ruletă să vezi ce înălțime are iarba rămasă, cum am menționat mai sus 5 cm e o înălțime ideală. 

De acum încolo frecvența tunderii să fie cât la tundere să nu îndepărtezi mai mult de o treime din înălțimea plantei. 

Continuă să tunzi și pe parcursul iernii atât timp cât solul sau iarba nu e înghețată cu respectarea regulii de mai sus: frecvența tunderii ar trebui să fie suficient de deasă cât la tundere să nu îndepărtezi mai mult de o treime din înălțimea plantei. Păstrează aceeași înălțime de tundere pe tot parcursul anului, ideal aproximativ 5 cm. 

Ascute cuțitele mașinii de tuns. Mașinile noi nu au cuțitele ascuțite! Cel mai simplu și sigur e să le ascuți folosind o pilă de metal fină. În 3-4 minute vei reuși să le ascuți, păstrează acel unghi al tăișului existent deja, doar o ușoară pilire e suficientă. Și acest obicei să îl păstrezi după ce tunzi 1000-1500 mp. Chiar dacă iarba nu dă semne să crească îți recomandăm să tunzi gazonul la, la 2-3 zile în primele două săptămâni de la prima tundere. Tunderea face ca în plantă să se producă niște fitohormoni care accelerează înfrățirea gazonului, îndesirea lui și odată cu asta scade presiunea buruienii. Pentru a accelera procesul ai la aliniatul legat de fertilizare exemple de îngrășăminte lichide cu rol biostimulator care ajută enorm plantele mai ales în cazul în care peluza ta nu mai primește peste 4-5 ore de soare.

Nu îți fă griji că gazonul e tânăr, el suportă călcarea, doar să oprești irigarea cu una-două zile înainte de tundere. Mai multe de irigare afli imediat. 

E bine să faci pentru început 3-4 treceri pe perimetrul curții, să ai o ”bandă” de 1-1.5 m tunsă,  așa îți faci loc să te poți întoarce fără să ”sapi” cu roțile mașinii de tuns. 

Atenție la coșul de colectare, verifică din când în când dacă nu e plin. Ca să meargă repede tunderea adu aproape de tine un sac mare sau roabă în care să golești resturile de iarbă. Dacă mașina de tuns poate tunde cu mulcire liniștit o poți face. 

Nu îți fă griji dacă simți că solul e denivelat, totuși sperăm că ai folosit un palet sau tăvălug înainte de semănare… dacă nu ai să poți folosi să mai netezești solul însă după ce va fi tuns gazonul de 2-3 ori cel puțin. 

Irigarea gazonului semănat toamna


De regulă deja când te apropii de primul tuns irigarea ar trebui să nu fie mai deasă decât odată la două zile, deja planta are rădăcina și trebuie să irigi mai abundent și mai rar. 

Scoate câteva plante să vezi sistemul radicular, înfige degetul în sol, verifică dacă e umed solul cel puțin câțiva centimetrii sub rădăcină. Nu abundeța apei va face ca gazonul tău să se îndese ci disponibilitatea nutrienților și tunderea! 

Fertilizarea gazonului semănat toamna


Determinant pentru înfrățirea și formarea de foliaj e ca imediat după prima sau a doua tundere să interveniți cu îngrășământ solid fără întărziere! E un aspect pe care mulți îl omit și consecințele sunt grave din păcate. 

Exemple de îngrășământ gazon pe care să le utilizezi dacă ai semănat toamna:

i) până la mijlocul lunii octombrie: SLOW GREEN 3 kg/100 mp, SPRINT N 3 kg/100 mp sau SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp
ii) după mijlocul lunii octombrie: SLOW GREEN 2.5-3 kg/100 mp, SOIL LIFE 3 kg/100 mp
iii) după 1 noiembrie: SOIL LIFE 3 kg/100 mp sau SLOW K 3 kg/100 mp

Aceste îngrășăminte le găsești în partea de jos a paginii la secțiunea PRODUSE RECOMANDATE.

Îngrășământ gazon granule  SLOW GREEN, SPRINT N le vei putea utiliza imediat după iarnă , la final de februarie sau început de martie odată ce temperaturile sunt ziua peste 6-7C sau după vară din august până în octombrie.

SOIL LIFE e un îngrășământ gazon solid care îl poți utilliza în orice lună din an, din februarie pînă în decembrie.
În orice caz nu uita: gazonul are nevoie de 4-5 fertilizări cu îngrășământ gazon solid în primii 2 ani de viață altfel vor apărea nenumărate probleme: buruiana și crește necesarul de apă (irigări) și odată cu asta și incidența bolilor. 

Pe lângă utilizarea de îngrășământ gazon solid care vor elibera nutrienți treptat de-a lungul toamnei vă recomandăm și distribuirea de îngrășăminte lichide, biostimulatorul Fertalga și FOX NK care aplicate împreună câte 100-150 ml din fiecare/100 mp în 4-7 l apă (câtă apă aveți nevoie să acoperiți 100 mp). 

Distribuirea simultană a celor două îngrășăminte lichide la interval de 10-14 zile va grăbi îndesirea prin înfrățire și formarea de foliaj, formarea de rădăcină. Le poți utiliza atât timp cât solul sau iarba nu sunt înghețate. Și la primăvară imediat ce sunt temperaturi ziua peste 8-10C le poți utiliza. Rezultatele vor fi extraordinare. Îți promitem!

Aceste îngrășăminte lichide cât și cele solide sunt foarte bune de utilizat și după iarnă la final de februarie sau început de martie odată ce temperaturile ziua se mențin la peste 6-8C. 

Dacă nu menții un grad de fertilitate ridicat al solului care se face prin administrarea a 3-3.5 kg de îngrășământ solid de 4-5 ori pe an gazonul dvs se va rări și va fi invadat de buruieni! 

Lupta cu buruienile se câștigă doar așa, aplicarea de erbicide câștigă doar o lupta temporară cu buruiana existentă la momentul aplicării erbicidului însă în următoarele săptămâni o altă specie de buruiană va apărea. 

Distribuirea îngrășămintelor solide

Deja ar trebui să ai experiență cu distribuirea de îngrășământ pe care ai făcut-o la semănare… 

Măsoară suprafața, cântărește necesarul de îngrășământ gazon solid și împarte în 2-3 părți egale. Distribuie fiecare din aceste părți pe întreaga suprafață prin treceri pe lungime, lățime. 

Combaterea buruienilor


După primele 2 tunsori se pot aplica erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunză îngusta (monocotiledonate) cele asemănătoare gazonului, iar după 4 tunsori erbicide împotriva buruienilor cu frunza lată (dicotiledonate) ca păpădia, mur salbatic, trifoi, etc.

Nu îți recomandăm utilizarea de erbicide mai ales dacă temperaturile sunt peste 27C sau sub 14C!  Acestea au un impact negativ și asupra plantei de gazon. Tunderea, irigarea și fertilizarea vor face ca gazonul tău să suprime singur buruiana.

Mai multe despre erbicide: MENIU/ Sfaturi Tehnice / Combaterea buruienilor

Ce e de făcut mai departe? Despre irigarea corectă, tunderea și calendar pentru fertilizarea gazonului

În continuare îți recomandăm să parcurgi Ghidul general pentru intretinerea gazonului>>>  LINK. Cunoscând bunele practici de întreținere gazonul tău nu doar că va avea un aspect deosebit, desime ci și un timp redus pentru întreținere fără să fie nevoie de reparații majore din cauza intreținerii greșite. Ghidul vă ia maxim 6 minute, o reparație costă mult mai mult.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Slow K

Îngrășământ gazon toamna SLOW K fortifică gazonul și rădăcina. Administrează îngrășământ gazonului toamna la final (noiembrie) dacă nu ai administrat îngrășământ solid în ultimele 2 luni ca el să rămână verde peste iarna. SLOW K îngrășământ gazon toamna pentru înverzire rapidă sau de întreținere gazon pe perioada rece. Aplică 3 kg/100 mp de îngrășământ gazonului toamna și el va trece mult mai bine peste iarnă.

369.00 RON

Videoclipuri recomandate

Ghidul pentru îngrijirea gazonului

Urmează ghidul prezentat! Folosește la maxim timpul și bugetul pentru curtea ta!

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...