Sfaturi tehnice /
Fertilizarea gazonului
/
Îngrășământ gazon All Season

Îngrășământ gazon All Season

Ce îngrășământ gazon vă recomandăm pentru utilizarea all season?

ingrasamant gazon
îngrășământ gazon
îngășământ gazon all season
Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 07:21

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Îngrășământ gazon All-Season


E nevoie de îngrășământ gazon de vară, iarnă?


Un răspuns simplu și totodată în avantajul tău: nu e nevoie. De-a lungul sezonului, gazonul tău, are nevoie în total de 12-14 kg de îngrășământ pe 100 mp pentru a resuplini ceea ce se pierde din sol. În ilustrația de mai jos regăsești perioadele optime pentru distribuirea de îngrășământ gazon peluzei tale ca banii dați pe îngrășământ să fie cel mai bine utilizați.


Îți recomandăm să folosești același îngrășământ pe tot parcursul anului, nefiind nevoie de îngrășământ gazon de vară, iarnă, etc. De exemplu îngrășământ gazon ca Soil Life, Perfect Life sunt îngrășăminte care pot fi folosite pentru fertilizarea gazonului în martie/ aprilie și mai, august/septembrie și octombrie inclusiv la plantele ornamentale. La o doză mai mică de 2.5 kg/100 mp le poți folosi și vara! Rămâi cu noi și în câteva minute ești expert :) .

Știi bine că mare economie poți face dacă achiziționezi îngrășăminte la sac de 10-20-25 kg, prețul per kg de îngrășământ gazon e mai bun, vei avea la îndemână îngrășământ atunci când e nevoie, riscul să uiți să distribui e mai mic și, cu siguranță cele 4 aplicări de îngrășământ pe an vor recompensa printr-o peluză verde, cu o iarbă deasă și plăcută. În partea de jos a paginii ai câteva exemple, citește beneficiile și modul de aplicare pentru cele mai bune rezultate.


Perioadele din an considerate cele mai propice perioade pentru suplinirea solului cu nutrienți prin distribuirea de îngrășământ gazon granule sunt: 


1- Prima fertilizare cu îngrășământ gazon: început de martie/ aprilie, sau odată ce avem zilnic, pe timpul zilei,  peste 8-10C : anticipează înverzirea timpurie a gazonului, stimulează formarea de foliaj tânăr și rădăcină. Va îndesi gazonul înaintea răsăririi buruienilor timpurii ca: păpădie, trifoi și buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă).

 

2- A doua fertilizare cu îngrășământ gazon: La 6-8 săptămâni de la prima fertilizare, pe la sfârșitul lunii aprilie sau început de mai: continuăm furnizarea de nutrienți pentru îndesirea foliajului înaintea perioadei în care marea majoritate a speciilor de buruieni monocotiledonate (cu frunză îngustă) răsar sau pirul târâtor iese din repaosul vegetativ. Urmărim ca rădăcina să fie suficient de profundă ca planta să facă față presiunii bolilor și temperaturilor ridicate din vară. Rădăcina profundă ne va permite să irigăm mai rar și abundent, menținând cât mai puțin timp umed solul la suprafață (nu favorizăm germinarea semințelor de buruiană) și a foliajului (nu favorizăm dezvoltarea fungilor dăunători). Această aplicare de îngrășământ reduce formarea de tije cu semințe și grăbește revenirea plantei din această etapă de formare de tije cu semințe. 

 

3- A treia fertilizare din an cu îngrășământ gazon: la sfârșit de august-început de septembrie, odată ce scad temperaturile ziua sub 25C, planta de gazon devine iar foarte activă, solul începe să se răcească și e perioada favorabilă stocării de nutrienți în rădăcină pentru iarnă. Această aplicare de îngrășământ va da desime gazonului și reduce considerabil proliferarea trifoiului și a poa annua. 


4- A patra fertilizare din an cu îngrășământ gazon: la 6-7 săptămâni de la ultima distribuire de îngrășământ solid, probabil la început-mijloc de octombrie. Această suplinire a solului cu nutrienți va furniza cele necesare pentru următoarele 4 luni. Creșterea foliajului încetinește însă acum rădăcina e cea care își mărește volumul prin stocarea de nutrienți pentru iarnă. 


Combinând o scarificare lejeră cu arborele cu sârme și apoi distribuirea de  îngrășământ gazon vom obține rezultate excelente. 


Mulți după ce și-au însușit câteva noțiuni urmând sfaturile noastre Meniu/ Sfaturi Tehnice au descoperit că tunderea și îngrijirea gazonului e o plăcere și poate deveni relaxantă. Inevitabil o peluză frumoasă dă un plus de aspect casei și o sursă de mândrie.

 

Ce trebuie să reții e să distribui de 4 ori pe an îngrășământ gazonului, acest obicei să vă rămână de-a lungul anilor. Începând cu mijlocul lunii martie și până la încheierea sezonului, începutul/ mijlocul lunii octombrie, să aplicați îngrășământ gazon solid tot la 2 luni, o doză de 3 kg/100 mp va furniza suficienți nutrienți pentru 2 luni. Cum poti face economie? Află avantajele tunderii cu mulcire: Meniu/ Sfaturi Tehnice/ Tunderea (LINK)


Doar cu mențiunea că în cazul în care din neatenție, lipsă de timp ai sărit peste perioada normală de aplicare de îngrășământ - de regulă în lunile martie, mai, septembrie și octombrie - mai există îngrășăminte care să le folosești în perioadele foarte calde - sfârșit de iunie- iulie-  sau mai reci mijloc de noiembrie- început de decembrie.


În aceste perioade foarte calde sau foarte reci DACA NU AȚI FERTILIZAT DEJA IN PERIOADA OPTIMĂ utilizați ca îngrășământ gazon SLOW KVigor+ sau Zeotech K sau puteți suplimenta foarte bine cu îngrășăminte foliare până e momentul să aplicați îngrășământul solid DAR poți utiliza și unul din îngrășămintele noastre all season , dar la o doză mai mică decât cea normală, în orice caz la fiecare îngrășământ la butonul ”Aplicare” ai detaliile acestea.


Diferite îngrășăminte gazon și prețul lor


Evitați utilizarea de îngrășământ gazon generice, de la magazine nespecializate. Acestea au un preț mic pe kg însă efectele lor sunt mai mici decât prețul plătit chiar dacă în primă fază după distribuire gazonul prinde viață miraculos, asta dacă nu cumva ”se mai arde” pe ici pe colo. Ca să fim ”economi”, achiziția de îngrășăminte cu destinație agricolă cu descompunere rapidă, care, fie vor da o creștere accelerată a gazonului urmată apoi de un ”leșin” al gazonului după acea revenire miraculoasă, fie încurajați bolile sau de foarte multe ori cauzați daune, ”arderea” gazonului dvs sau un gazon cu mari diferențe de culoare. 


Utilizarea de îngrășământ gazon low-cost presupun intervenții dese, cunoștințe avansate, multă precauție și de multe ori mult mai mult timp necesar pentru tundere și întreținere, sunt puternic caustice, cu index de salinitate foarte mare, unii nutrienți fiind sub formă de clorură, exemplu clorură de potasiu, adică o substanță mai ”sărată” decât sarea de bucătărie. Ceea ce părea o economie la final e bătaie de cap și timp pierdut. 


Îngrășământ gazon all-season profesional pentru peluza ta


Cele mai propice luni pentru administrarea îngrășămintelor sunt mijloc de martie, mai, final de august și început de octombrie, desigur vremea poate diferi ușor de la an la an însă lunile martie, mai, final de august/ început de septembrie și octombrie sunt cele mai favorbile distribuirii de îngrășământ. 

Îngrășămintele amintite mai sus, toate conțin azot cu eliberare lentă, nu produc arsuri în gazon, au o granulație mică și se distribuie foarte uniform în gazon fie cu distribuitoare fie cu mâna, conțin pe lângă macronutrienți și zeolit, biostimulatori, bacterii benefice, materie organică , acizi humici. 


Ce îngrășământ gazon alegi? În principal alegerea de îngrășământ se face în funcție de starea gazonului: 


i) Dacă e mai slăbit putem folosi îngrășământ gazon Sprint N, Slow Green la o doză de 3 kg/100 mp - acestea sunt îngrășăminte gazon bogate în azot N potrivite pentru fertilizarea de primăvară timpurie care se pot refolosi la doza de 2.5-3 kg/100 mp și la sfârșit de mai/ început de iunie și perfecte pentru fertilizarea de toamnă din septembrie și octombrie.   

ii) Pentru peluze în stare destul de bună un îngrășământ gazon potrivit la doza de 3-3.5 kg/100 mp ar fi Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea conțin nu doar macronutrienți ci și fier, magneziu, bacterii și fungi benefici sau zeolit. Acestea se pot folosi chiar și vara în iunie, iulie la doze de 3 kg/100 mp și toamna în septembrie, octombrie la 3-3.5 kg/100 mp. 

Același efect îl obțineți cu  îngrășământ gazon Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer la o doză de 3.5 kg/100 mp ca și cu îngrășământ gazon Sprint N sau Slow Green la o doză de 2.5 kg/100 mp, însă nu uitați că primele amintite conțin și o multitudine de beneficii pentru sol.


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. Poze înainte și după utilizarea de îngrășăminte pentru gazon
Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășământ gazon primăvara

Ce îngrășământ gazon de primăvară alegi? Greșeli frecvente la distribuirea de îngrășăminte gazon primăvara și cum le evităm

Vezi videoclip

Buruienile, boli, irigarea, îngrășământul și legătura dintre ele

Despre influența pozitivă care o au îngrășămintele asupra gazonului. Cum să irigi și să tunzi corect.

Vezi videoclip

Cel mai bun îngrășământ pentru gazon ?!

Află lucruri interesante care te vor ajuta să ai o curte verde 12 luni pe an.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...