Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Cum se manifestă gazonul cand îi lipsește apa?

Cum se manifestă gazonul cand îi lipsește apa?

Simptomele insuficienței apei in sol, ușor de identificat

gazon vara
irigarea gazonului vara
lipsa apei la gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 10:36

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Vă rugăm nu considerați că dacă irigați zilnic, dimineața și seara iarba dvs nu se poate deshidrata, că nu poate suferi de lipsă de apă. Total, total eronat. Inclusiv irigarea excesivă duce la îngălbenirea gazonului.

*** De foarte multe ori fie la începutul verii fie în plină vară în multe peluze pot apărea probleme legate de irigare și de foarte multe ori se intervine cu fungicide, insecticide crezând că o boală afectează gazonul, pe când colo e doar lipsa de apă.

Parcurgeți acest ghid, în întregime, vă ia doar câteva minute însă schimbarea în bine va fi dramatică! Uniformitatea culorii peluzei, mușchiul, buruiana sunt consecințele irigrii defectuoase.

În primul rând...


Cantitatea de apă se măsoară in litri/mp nu în minute. Alegând un număr aleator de minute rezultatele cu siguranță nu vor fi bune.

În marea majoritate a cazurilor aspersoarele au nevoie de ajustări pentru a iriga corect: unghi, înalțimea jetului, cât de spart să fie jetul. NU vă bazați pe cei care au montat sistemul de irigat! Uniformitatea distribuirii apei nu se face doar pe schiță ci e nevoie de un pic de ajustări ale aspersoarelor, și asta ar trebui verificată și făcută la începutul fiecărei veri.

Inevitabil aspersoarele se mai dereglează ușor, inclusiv solul de lângă ele se lasă și corpul aspersorului își modifică unghiul, nu e atât de complicat pe cât pare...

În partea de jos a paginii ai un tutorial video cum să verifici:
1 . Uniformitatea distribuirii apei în peluză
2 . Câte minute trebuie să irigi fiecare zonă
3 . Frecvența cu care e bine să irigi

Pentru cei fără sistem de irigat automat


Renunțați la a iriga gazonul din mână cu furtunul, faceți-vă un serviciu și achiziționați un aspersor mobil. Va fi o investiție de 150-200 lei care vă salvează timp și gazonul.


Iată care sunt semnele că iarba suferă de stres hidric:


i) ia o culoare închisă, cu o tentă de albăstrui; 
ii) iarba este apatică, talpa pantofului rămâne imprimată în gazon dacă călcăm pe el, iar urma are un luciu specific;
iii) frunza se pliază de-a lungul nervurii mediane sau se face rol ca și un trabuc.


Unde e mai probabil să avem deficiențe de apă în gazon?

  • de regulă apare în zonele însorite
  • pe lângă trotuare
  • pe porțiunile în pantă
  • lângă garduri de fier, beton, policarbonat acestea se supraîncălzesc vara și iarba adiacentă are nevoie de apă adițională.
  • locuri unde se reflectă puternic razele soarelui dintr-un geam mai mare
  • gazonul adiacent unor plante ornamentale care fac concurență gazonului pentru apă. 
  • zonele care nu sunt irigate suficient de aspersoare, nu e reglat corect jetul, duza, timpul , pentru remediere aveți un tutorial în parte de jos a paginii.


Ce e de făcut?


Când observi aceste simptome dă rapid apă cu furtunul în acea zonă, iarba își va reveni rapid în 1-2 ore însă pentru remediere de lungă durată te rugăm urmează sfaturile din tutorialul video care apare în josul paginii. Îți va fi de mare ajutor.

Făcând acel test cu caserole vei determina cu precizie câte minute să irigi gazonul, pentru al menține în stare bună fără un surplus de apă care duce la alte probleme.

În situația în care nu avem suficientă apă iarba în primă fază se închide tare la culoare, din cauză că începe deshidratarea, clorofila din frunză e mai concentrată și de aici culoarea mai închisă. Irigarea abundetă a acelei zone va aduce în stare bună (verde) gazonul la 1-2 ore după irigare.

După 2-3 zile de la această culoare închisă dacă nu am intervenit cu apă iarba începe să se brunifice, deshidratarea e deja accentuată, irigarea abundentă va salva rădăcina și o parte din foliaj, însă foliajul uscat nu își va reveni.

Tutorialul care îți va salva gazonul




Irigarea excesivă a gazonului


În cazul în care gazonul e irigat excesiv el capătă o culoare gălbuie, frunza încearcă să salveze rădăcina -cea mai importantă parte a plantei - care pentru o bună funcționare are nevoie de aer în sol și frunza va absorbi apă în exces și culoarea frunzei se diluează, pălește, e umedă dar decolorată.
Articol legat de simptomele irigării excesive: LINK

Nota bene

Nu înseamnă că dacă îl irigați zilnic, dimineața și seara iarba nu poate suferi de lipsa apei. 
Nu înseamnă că dacă gazonul e galben are nevoie de mai multă apă.

Urmează și acest ghid, conține operațiile de întreținere săptămânale și trimestriale, cum se fac ele corect. LINK










Există unele situații când este necesară o cantitate suplimentară de apă, în timpul verii. Așadar, irigăm local doar zonele suferinde, care pot apărea:  

  • pe lângă casă, unde gazonul primește mai multă radiație prin reflectarea din pereți și geamuri; 
  • în apropierea suprafețelor betonate, trotuarelor, gardului din plăci de beton - acestea se pot încălzi la 70-80 de grade și radiază căldura; 
  • acolo unde substratul nu a fost corect construit și nu reține suficientă apă;
  • în apropierea plantelor conifere mature, care fac concurență pentru apă cu rădăcina gazonului;
  • acolo unde sistemul de irigat nu administrează suficientă apă - este esențial să facem testul cu caserole

 
Atenție! Poți iriga suplimentar cu furtunul, din mână, DOAR acele zone cu probleme. În niciun caz nu irigați întreaga curte!
 
Este de-ajuns o irigare suplimentară o dată pe săptămâna sau o dată la două săptămâni pe timpul verii, în perioadele cu temperaturi mari și fără precipitații.

Cum

Alte imagini reprezentative pentru peluze irigate insuficient pe perioada verii:





Cum poți reduce cantitatea de apă?


Nu doar că peluza casei tale va arăta mai bine ca niciodată dar și consumul de apă va fi mai mic irigând corect.
Aici ai un ghid pentru îngrijirea gazonului pe parcursul anului, inclusiv cu un grafic pentru irigare. Îți va lua 5-6 minute să parcurgi acel ghid, însă odată respectat schimbări în bine vei observa de săptămâna la săptămână. LINK GHID.

Îți recomandăm cu un cost mic pe 100 mp, mai exact de 10 lei/ 100 mp/ aplicare două îngrășăminte lichide FERTALGA și FOX NK care le poți aplica în orice perioadîă a anului la gazon și plante ornamentale. Efectele benefice nu vor întârzia să apară. Pe lângă îndesirea gazonului, uniformizarea culorii și a creșterii aceste îngrășăminte care conțin tot spectrul de nutrienți vor remedia orice carență din sol și mai mult rădăcina gazonului se va ramifica puternic, reducând considerabil necesarul de apă, pe lângă asta volumul mai mare al rădăcinii ajută la decompactarea solului și drenarea mai bună pe perioadele ploioase, scăzând semnificativ incidența bolilor și apariția mușchiului.

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

aspersor-mobil-gazon-cellfast | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Aspersor oscilant irigare gazon reglaj 4 direcții

Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul? Testul cu caserole.

Testul care îți salvează gazonul. Un ghid complet pentru determinarea minutelor necesare pentru a iriga gazonul.

Vezi videoclip

Irigarea corectă a gazonului în sezonul cald

Cum irigi gazonul corect pe perioada verii ca el să rămână verde și peste iarnă. Ce legătura are?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...