Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Primele tunderi și aplicarea de îngrășăminte solide

Primele tunderi și aplicarea de îngrășăminte solide

Când tundem gazonul pentru prima dată după semănare ? 


Ești bucuros, îți face plăcere să te uiți la ”izbânda” ta ? 

Dacă ai respectat pașii pentru semănarea gazonului ar trebui să ai un gazon bine răsărit, cu o distanță mai mică de 2 degete între plante, aceea e o densitate bună la răsărire, nu îți fă griji dacă încă nu ai acel gazon ”periuță”, însă va fi în curând.  


Tunderea determină înfrățirea plantei, fiecare plăntuță care o vezi tu acum va forma zeci de tulpinițe fiecare cu câteva frunze, așa se ”îndeasă” gazonul. Probabil după 5-6 tunderi gazonul tău va fi des, doar să nu uiți să mai aplici îngrășământ. 


Prima tundere se va face când iarba ajunge cam la 8 cm, nu-ți fă probleme dacă pe alocuri iarba nu a ajuns la această înălțime, pur și simplu vei tunde iarba care e suficient de înaltă deja. 


Nu îți fă griji dacă calci pe iarba care e încă mică, ea își va reveni în câteva ore. 


Am pregătit pentru tine și un tutorial video cu toate detaliile pe care trebuie să le știi și să le pui în practică. Îl găsești în partea de jos a articolului.


Gazon Safari Play LS in luna ianuarie 2022 la prima tundere de la insamantare facuta la mijlocul lunii octombire 2021

Pe ce treaptă reglezi mașina de tuns ? 


Cei mai mulți fixează pe o treaptă medie mașina de tuns - total greșit. 

Fixează mașina de tuns pe o treaptă înaltă, tunde câțiva pași și pune o riglă sau ruletă să vezi ce înălțime are iarba rămasă. Cel mai bine pentru tine și gazon e ca înălțimea ierbii tunse să aibe 5.5-6 cm. Încearcă să menții această înălțime de-a lungul anului. 


Va trebui să tunzi de acum astfel încât la tundere să nu îndepărtezi mai mult de o treime din înălțimea plantei, asta e foarte important. Dacă te-ai decis să menții gazonul la 5.5 cm atunci când are 8 cm trebui tuns. Lăsând iarba mai înaltă ea își lungește tulpina care nu e verde - acum cât e tânără încă nu are a o tulpina bine definită, dar va avea. Lăsând iarba să crească prea mult tulpina se lungește iar după tundere vei rămâne doar cu tulpini albe, maronii, un gazon total inestetic și slăbit. 


Important e să ascuți cuțitele mașinii de tuns, chiar dacă cei care ți-au vândut-o insistă că cuțitele sunt ascuție, folosește o pilă de metal fină ca să ascuți cuțitele și păstrează acest obicei de a verifica cuțitele și de a le menține ascuțite, frunza se va cicatriza mai repede și forței mai puțin motorul mașinii de tuns.  


De regulă deja când te apropii de primul tuns irigarea ar trebui să nu fie mai deasă decât odată la două zile, deja planta are rădăcina și trebuie să irigi mai abundent și mai rar. Scoate câteva plante să vezi sistemul radicular, înfige degetul în sol, verifică dacă e umed solul cel puțin câțiva centimetrii sub rădăcină, ai ocazia acum să afli despre solul din curte. 


Irigarea


Foarte important e să înțelegi că menținerea irigărilor zilnice nu face decât să participe la germinarea semințelor de buruiană și ”înveți” prost gazonul să nu caute apa la adâncime, gazonul va avea o rădăcină mică, slabă și foarte predispus la smulgere, boli și temperaturi ridicate sau scăzute.  


În mod normal două zile fără irigare și soare ar trebui să zvinte suficient de bine solul cât să poți intra pe gazon fără să lași mari urme. 

Atenție la locul unde te întorci cu mașina de tuns, ca să nu sapi cu roțile, mai ales în zonele umbrite unde gazonul poate a rămas mai în urmă și solul e mai umed. 


E bine să faci 2-3 treceri pe perimetrul curții, să ai o ”bandă” de 1-1.5 m tunsă,  așa îți faci loc să te poți întoarce. 


Atenție la coșul de colectare, verifică din când în când dacă nu e plin. Ca să meargă repede tunderea adu aproape de tine un sac mare sau roabă în care să golești resturile de iarbă. 


Nu îți fă griji dacă simți că solul e denivelat, totuși sperăm că ai folosit un palet sau tăvălug înainte de semănare… dacă nu ai să poți folosi să mai netezești solul însă după ce va fi tuns gazonul de 2-3 ori cel puțin. 


Accelerarea îndesirii - îngrășământ gazon


După primele 2 tunsori trebuie să aplicați îngrășămant gazon granule din nou. Acest îngrășământ va furniza în continuare nutrienți ca planta să se dezvolte rapid, să înfrățească și să se îndese gazonul, va uniformiza culoarea într-un verde închis. Dezvoltarea rapidă dă șanse mai bune gazonului să intre mai pregatit în vară sau iarnă. Cu cât e mai des nu doar aspectul, rezistența la trafic e mai bună ci și capacitatea gazonului să suprime buruienile.


Exemple de îngrășăminte:

  • daca sunt temperaturi ziua sub 24C : Slow Green,  Soil Life sau Sprint N
  • daca sunt temperaturi peste 24C: Zeotech mini Spring and Summer, Soil Life
  • daca sunt temperaturi peste 30C si asta coincide cu al doilea tuns al gazonului si aplicarea de ingrasamant solid va recomandam sa folositi: Vigor+, Zeotech mini Spring and Summer (2.5 kg/100 mp).


Combaterea buruienilor


După primele 2 tunsori se pot aplica erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunză îngusta (monocotiledonate) cele asemănătoare gazonului, iar după 4 tunsori erbicide împotriva buruienilor cu frunza lată (dicotiledonate) ca păpădia, mur salbatic, trifoi, etc.

Mai multe despre erbicide: MENIU/ Sfaturi Tehnice / Combaterea buruienilor


Ce e de făcut mai departe? Despre irigarea corectă, tunderea și calendar pentru fertilizarea gazonului


În continuare îți recomandăm să parcurgi Ghidul general pentru intretinerea gazonului>>>  cunoscând bunele practici de întreținere gazonul tău nu doar că va avea un aspect deosebit, desime ci și un timp redus pentru întreținere fără să fie nevoie de reparații majore din cauza intreținerii greșite. Ghidul vă ia maxim 10 minute, o reparație costă mult mai mult.


Gazon insamantat in 12 oct 2022. Poza din 20 noiembrie 2022

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ pentru 10 săptămâni cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 12-14C. Pentru recuperarea după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îl recomandăm la utilizarea ca și îngrășământ după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

Videoclipuri recomandate

Prima tundere a gazonului semănat

Când tunzi pentru prima dată, irigarea, fertilizarea și controlul buruienilor

Vezi videoclip

În cât timp răsare gazonul semănat? Sfaturi pentru irigare

Cum să obții o germinare maximă a semințelor irigând corect?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...