Sfaturi tehnice /
Supraînsămânțarea gazonului
/
Pașii pentru supraînsămânțare, în detalii complete

Pașii pentru supraînsămânțare, în detalii complete

Dacă dorești să faci o treabă bună aici găsești ghidul complet pentru supraînsămânțare

gazon imburuienat
regenerare gazon
suprainsamantare gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 05:38

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Ca timp necesar, pentru tundere, scarificare intensă cu 2-3 treceri, adunarea resturilor, supraînsămânțarea în sine, distribuirea îngrășământului, top-dressing/ nivelare, sunt necesare estimativ 3-4 ore/100 mp pentru o singură persoană. 


Operații pregătitoare: 


 • Măsurați precis suprafața ca să aveți suficiente semințe, îngrășământ și top–dressing.
 • Amplasați stegulețe la aspersoare! Nu vă bazați pe faptul că știți deja unde sunt. Cel mai bine dați drumul la sistemul de irigat și puneți stegulețe făcute din bețe și bandă adezivă. 
 • Sistemul de irigat: asigurați-vă că sistemul de irigat e oprit. La scarificare e bine sa avem solul cât mai bine uscat, cu excepția cazurilor când peluza e foarte îmburuienată și/sau denivelată (sau când dorim să schimbăm soiul/ specia predominantă). În aceste cazuri e mai bine sa avem solul ușor umed, plantele sunt mai puțin ancorate în sol și la scarificarea cu lame vom smulge mai multe din ele. 
 • Tot legat de sistemul de irigat: asigurați-vă că irigarea e uniformă, faceți testul cu caserole, de cele mai multe ori distribuirea neuniforma a apei în peluză și timpii alocați sunt cauzele principale ale peluzelor cu probleme
 • Asigurați-vă că vremea vă permite să terminați lucrarea în 1-2 zile pe o anumită porțiune.  


*** Te rugăm să vizionezi și tutorialele video din partea de jos a paginii


Pașii pentru remedierea gazonului rar sau îmburuienat. Nu uita unde nu e gazon va fi o buruiană!Pasul 1/5 Tunderea pentru scarificare


Vom aduce gazonul la înălțimea dorită din mai multe treceri, tunzând maxim 3 cm la o trecere, tunderea unui gazon direct de la 7 cm la 2 cm forțează mult mașina de tuns, iar frunza va fi foarte urât retezată.  


 • În cazul peluzelor foarte îmburuienate, foarte denivelate sau unde se recurge la top-dressing tundeți la 2-3 cm. 
 • În cazul peluzelor care se prezintă decent 3-4 cm e suficient. 


Opțional - În cazul în care dorim să păstrăm gazonul existent și doar să o mai îndesim, atunci cu 4-5 zile înainte de scarificare vom aplica un îngrășământ lichid care va ajuta iarba să-și revină mai repede după scarificare. Vă recomandăm biostimulatorul Fertalga, îl veți putea utiliza și ulterior inclusiv la plantele ornamentale.  


Pasul 2/5 Scarificarea 


Vom folosi arborele cu lame timp de 2-3 treceri, pe direcții perpendiculare, pentru o  scarificare invazivă, puternică în cazul:


 • Peluzelor foarte îmburuienate 
 • Peluzelor foarte denivelate, trebuie sa smulgem cât mai multă iarba din acele depresiuni, ca noile plante sa aibe sol unde să se dezvolte
 • Acelor peluze unde dorim să schimbăm specia dominantă sau dorim să îmbunătățim calitatea soiurilor
 • Acelor peluze unde nu a fost scarificată suprafața de multă vreme și e multă materie vegetală acumulată pe sol 


Rețineți, solul ușor umed favorizează smulgerea ierbii DAR și a buruienilor! Dacă peluza e îmburuienată mai multe treceri cu scarificatorul cu tamburul cu lame cu solul umed va smulge sau va dăuna grav buruienii.


E suficient să folosim doar arborele cu sârme, mai puțin invaziv, în cazul peluzelor unde se dorește supraînsămânțarea pentru menținerea peluzei în cea mai bună formă, unde întreținerea e corect făcută și regulat.

După trecerea cu scarificatorul adunați resturile cu o greblă mai mare și apoi cu mașina de tuns. Nu vă recomandăm să folosiți coșul colector al scarificatorului, sa va umple foarte repede și operația va dura mult.

 

Pasul 3/5 Împrăștierea semințelor și a îngrășământului 


 • Nu depășiți doza recomandată de semințe și îngrășământ. În general cam 2.5-3.5 kg semințe/100 mp si 2.5-3.5 kg îngrășământ/ 100 mp
 • Măsurați suprafața corect, pe zone, apoi împărțiți cantitatea necesară de semințe și îngrășământ în două jumătăți. 
 • Distribuiți o jumătate pe o direcție și apoi cealaltă jumătate perpendicular pe prima. Distribuiți semințele și apoi îngrășământul, nu împreună! 
 • Nu folosiți distribuitoare trase sau împinse care au o paletă de-a lungul rezervorului, acestea au o uniformitate slabă. 


Se va folosi la supraînsămânțare doza recomandată pentru însămânțare, în general 2.5-3.5 kg în funcție de specia predominantă din mix. Doza apare pe sac sau online, pe site-ul nostru, la descrierea produsului.  La supraînsămânțare nu avem acel contact sămânță-sol la fel de bun ca la semănarea de la zero, multe semințe vor cădea în smocurile de iarbă existente și nu vor ajunge pe sol ca să germineze.

Atenție să nu bată vântul în momentul distribuirii semințelor!


Ca și mix-uri de semințe pentru peluze foarte frumoase fără să fie pretențioase vă recomandăm Safari Play sau Royal Blue. Ambele suportă traficul, soarele și canicula dar și zonele semiumbrite cu minim de 2 ore de soare. Necesită 1-2 irigări pe săptămâna vara. Colorit verde mediu-închis și desime excelentă care suprimă buruiana. Royal Blue are o culoare mai închisă decât Safari Play LS.

Folosiți la supraînsămânțare îngrășăminte, altfel gazonul se va dezvolta încet și nu va suprima prin desime buruienile. 

Recomandarea noastră de îngrășăminte pentru semănat / supraînsămanțare unul din următoarele: 

 • SeedStart sac de 4 kg/ 100-130 mp 
 • ProStart cutie de 4 kg/ 120-160 mp sau sac de 25 kg/ 700/800 mp
 • Biostart P sac de 10 kg / 300-350 mp sau cutie de 2 kg/60-80 mp


Pasul 4/5 Top dressing 

Semințele și îngrășământul se acoperă cu un strat de 0.5-1 cm (maxim 2 cm) de:

 • Nisip spălat de la balastieră, granulație 0-2 sau 0-4, amestecat în raport aproximativ de 5:1 sau 5:2 în volum cu substrat de gradină/ compost. Le puteți amesteca în roabă, betonieră sau puteți împrăștia prima dată substratul de grădină cam 40 L/ 10 mp, și apoi nisipul.


SAU

 • Doar substrat de gradină / compost SAU doar nisip, însă cele mai bune rezultate se obțin la amestecarea nisipului cu compost / substrat de gradină.


Dacă curtea e mare, peste 400-500 mp distribuiți doar nisip fără să ridicați costul cu compost, doar să acordați ceva mai mare atenție la irigare, compostul reține foarte bine umezeala și de aceea recomandăm mix-area cu nisip.

În cazul în care curtea e denivelată, nivelați cu sol locurile mai joase ca să le aduceți la nivel, apoi împrăștiați semințele și îngrășământul și treceți la nivelarea întregii peluze.


TOP DRESSING

Folosiți dosul unei greble mai late sau cu unealta pentru nivelat gazon ca să împrăștiați top dressing-ul. 


OPTIONAL> Erbicide În cazul în care mixul de semințe nu conține specia festuca rubra, puteți aplica un erbicid care va împiedica răsărirea buruienilor, dar care nu va afecta semințele de gazon, ele se vor dezvolta normal. Ne vom ocupa noi ca in cazul in care semintele suporta aplicare de erbicid sa aveti cele necesare in colet!

Se aplică conform prospectului si apoi se poate iriga. Dacă sunt buruieni cu frunza lăsați 2-3 ore și irigați apoi.


Atenție la supraînsămânțarea făcută pe perioada verii când avem peste 14C noaptea ! Peste stratul de top-dressing se va aplica fungicid pentru protecția împotriva bolii denumite ”căderea plantelor” - pythium - care este foarte frecventă când avem peste 16C noaptea și peste 25-27C ziua. Fungicidul Previcur Energy 15 ml + 10 L apă/100 mp, acesta se aplică el singur în pompa de stropit fără alte substanțe. După aplicarea lui puteți iriga. Puteți folosi ca alternativă un produs eficient ca PREGADE care se poate aplica și de către persoanele fizice pe peluza rezidențială.

După ce planta e răsărita, are 3-4 cm puteți reaplica din nou fungicidul și vă recomandăm să o faceți daca temperatura e în intervalul de mai sus. Reaplicați la 2-3 săptămâni până la mijlocul lunii august dacă sunt ploi timp de 2 zile consecutiv și temperaturi peste 15-16C noaptea.Pasul 5/5 Irigarea după supraînsămânțare. Primele tunderi. 


Nu alegeți timpii de irigare la întâmplare. Faceți testul cu caserole ca să aflați cât timp trebuie să lăsați fiecare zonă să fie irigată. Verificarea irigării în tutorialul video de mai jos (Test caserole). • Irigați de 2-3 ori pe zi până când plăntuțele tinere au 4-5 cm (în primele 15-20 zile), apoi reduceți la o irigare pe zi cu 4-6 mm de apă până ce le tundeți pentru prima data.
 • După prima tundere irigați la 2 zile aproximativ 2-3 saptamani, cu câte 10-12mm de apă/ irigare – nu irigați cu mai mult de 24-30 L de apă /mp/ săptămână dacă temperatura medie din timpul zilei e 24 C. 
 • Reveniți la irigarea normală a gazonului după ce iarba tânără din supraînsămânțare e tunsă de 2 ori. Irigarea normală a gazonului înseamnă de maxim două ori pe săptămână vara și o irigare pe săptămână toamna.  


În zonele umbrite probabil va fi nevoie să irigați mai puțin.


În cazul în care avem un gazon des nu e nevoie de multe irigări zilnice, iarba existentă va ține umbră solului și semințelor, plus că se va aduna rouă dimineața. 

 

Verificați zilnic dacă solul e umed înainte irigării. Excesul de apă e dăunător!


Legat de tundere: tundeți gazonul vechi dacă a ajuns la înălțimea de tundere, nu vă faceți griji că călcați pe tinerele plăntuțe, totuși pe cât posibil reduceți traficul.


Irigarea după supraînsămânțare - link cu detalii >>

Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-soare-seceta-royal-blue | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Semințe gazon Royal Blue

Gazon Royal Blue - semințe gazon super des pentru curți însorite sau parțial umbrite. Semănare gazon rezistent la trafic. Gazon Royal Blue gazon rustic verde închis care o menține 12 luni pe an. Întreținere gazon scăzută. Gazon secetă Royal Blue necesită o irigare la 10-15 zile vara. Pământ gazon slab sau argilos alege seminte gazon Royal Blue! Gazon Royal Blue - Sod Quality (0% poa annua).

499.00 RON

63.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

seminte-gazon-cu-trifoi-pitic | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon cu trifoi

Gazon cu trifoi pitic, un ”gazon secetă” perfect pentru suprafețe gazonate cu întreținere scăzută, curți mari, parcuri, livezi, suprafețe gazonate ale spațiilor publice, comerciale, zone industriale, ecologizări. ”Gazon cu trifoi” rezistă cu brio la secetă, trafic.

354.00 RON

Videoclipuri recomandate

Pașii pentru regenerarea gazonului

Tunderea, Scarificarea, Supraînsămânțarea și Top-Dressingul

Vezi videoclip

Planificarea remedierii gazonului rar sau îmburuienat

Fă ca munca ta depusă să aducă rezultate maxime. Când e perioada propice pentru supraînsămânțare, unelte, scule, materiale

Vezi videoclip

Test caserole pentru irigare

Foarte important e să verificăm dacă sistemul de irigat distribuie uniform apa în peluză și timpii necesari pentru irigare.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...