Calendar /
Primăvara
/
Buruieni în gazon la începutul primăverii

Buruieni în gazon la începutul primăverii

Dacă gazonul tău e infestat cu buruieni află ce trebuie să faci

Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 29.03.2023 la 14:53

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Buruiana vs gazonul. Cine câștigă? 


Tot ceea ce observăm noi la o primă vedere deasupra solului, un gazon mai des sau mai puțin des, uniform la culoare sau cu porțiuni mai verzi sau mai palide, infestare cu buruiană e consecința a ceea ce se întâmplă în sol, iar ce se întâmplă în sol e rezultatul intervențiilor noastre sub forma irigării, distribuirii de îngrășământ, scarificare de întreținere și modul cum tundem.  

Buruienile sunt “oportuniste” și vor invada când condițiile sunt prielnice pentru dezvoltarea lor: zonele din gazon care sunt mai rare sau mai slabe cauzate de o întreținere incorectă sau deficitară. 

Orice alta plantă din gazon, alta decât iarba de gazon sau mușchi a apărut pentru că există condițiile propice pentru apariția ei, sau spus altfel în peluză va prolifera planta care are condițiile propice! Deci dacă dorești să scapi de buruiană din peluză trebuie să te concentrezi să ”crești” gazon, să îi creezi lui condițiile propice. 
 
Cert este că într-un gazon care e tuns regulat la 4-5 zile, care nu e irigat zilnic pe timpul verii, i se distribuie pe an 10-12 kg îngrășământ granule /100 mp, se face o supraînsămânțare la 2 ani: buruiana e istorie! În funcție de intervențiile enumerate  poți înclina balanța puternic, covârșitor în favoarea gazonului.  Dacă curtea ta e mare, află cum poți reduce considerabil timpul pentru tundere: Meniu/ Sfaturi tehnice/ Tunderea gazonului/ Tunderea cu mulcire

Dacă dorești ca gazonul tău să câștige bătălia cu buruiana odată pentru totdeauna aici găsești un ghid pe care dacă îl urmezi rezultatele vor fi deosebit de bune! LINK ghid general. Nu doar că vei scăpa de buruiană, dar culoarea peluzei va fi verde, uniformă, fără diferențe de creșteri 12 luni pe an.  

Un gazon al carui proprietar a urmat ghidul de mai susRezerva de semințe de buruiană din sol și erbicidele


În sol, există o așa numită rezervă de semințe, o cantitate enormă de semințe de buruiană, de regulă ea e suficientă pentru 10 ani, adică să zicem că avem trifoi, în solul peluzei noastre avem semințe de trifoi care tot va apărea 10 ani chiar dacă erbicidăm selectiv sau cu erbicid total tot la 2 luni timp de 10 ani! 

Aici am dat doar exemplul trifoiului, însă în sol avem buruieni care au epoci diferite de răsărire, practic la fiecare două săptămâni începând cu luna martie și până în noiembrie o specie de buruiană are epoca de răsărire, deci un erbicid aplicat pentru trifoi în martie, va trebui reaplicat pentru combaterea păpădiei în aprilie, apoi reaplicat în luna mai-iunie pentru o altă buruiană cu frunză lată de exemplu troscot, în iulie iar are o perioadă favorabilă trifoiul și nici nu mai continuăm cu puzderia de buruieni cu frunză îngustă - monocotiledonate. 

Deci, putem trage ușor concluzia că erbicidele nu ajută ele singure pentru a extirpa buruiana. Ceea ce trebuie făcut e să creăm condițiile propice plantei care o dorim, în cazul de față: plantelor de iarbă de gazon, și asta cât de repede.   

REȚINEȚI: Buruiana apare ca o consecință a condițiilor existente, mai exact condiții propice răsăririi și dezvoltării acestor infestanți. Buruiana de regulă are un ciclu scurt de vegetație comparativ cu gazonul, se descurcă cu puțini nutrienți pe când gazonul, îl vrem verde 12 luni pe an, pentru asta el trebuie să aibe suficientă hrană, care se asigură prin administrarea a 9-12 kg îngrășământ pe an/ 100 mp, adică echivalentul a 3-4 aplicări a unui îngrășământ la o doză de 3 kg /100 mp. 

Cum remediem problema buruienii existente ? 


În primul rând trebuie să refaci desimea gazonului trebuie să fie o prioritate și nu să aplici un erbicid!
Nu are rost să aplicați un erbicid pentru a distruge buruiana existentă acum pentru că în 2-3 săptămâni va răsări o altă specie de buruiană. Nu se aplică erbicide unei peluze de abia ieșite din iarnă, erbicidele vor avea impact negativ asupra dezvoltării sistemului radicular al plantei de gazon, încetinește înfrățirea și nu facem decât să lăsăm loc unei alte buruieni să răsară.

Dacă gazonul nu e verde inchis la culoare atunci acolo e o mare carență de nutrienți, distribuirea unui îngrășământ solid va produce o îndesire spectaculoasă, practic fiecare plăntuță dacă e hrănită suficient va produce 5-10 tulpinițe care fiecare va avea câteva frunze și se poate câțtiga și de 5 ori desimea doar utilizând un îngrășământ solid. Mai jos ai câteva exemple. Această creștere în desime va suprima din buruiană. 

De exemplu dacă între plantele de gazon nu e o distanță mai mare de 1-2 cm atunci probabil e suficientă o distribuire de îngrășământ solid ca el să se îndese suficient cât suprime natural buruiana. 

Acum la început de aprilie, poate e cel mai bine să începi cu distribuirea unui îngrășământ solid ca SLOW GREEN sau SPRINT N , 3 kg/100 mp, cam în 2 săptămâni gazonul va ajunge la o desime bună, dacă încă nu e foarte des atunci poți lua în considerare o supraînsămânțare la sfârșitul lunii aprilie, atunci începe și perioada cea mai propice pentru supraînsămânțarea de primăvară și se întine până cam la început de iunie. Găsești în partea de jos a paginii aceste îngrășăminte recomandate.

Nu îți face griji că aplicarea de îngrășământ va ajuta și buruiana. Iarba de gazon va folosi mult mai bine și mai rapid nutrienții din sol, doar să tunzi regulat și buruiana va fi suprimată. Buruienile nu suportaă tunderea decât extrem de puține din ele. În orice caz să nu tunzi foarte scurt crezând că faci rău buruienii! Tunsul scurt produce îmburuienare!

Înainte de a distribui îngrășământul ar fi bine să scarifici ușor. Tot ce înseamnă îngrijirea gazonului la începutul primăverii e descris la secținea Calendar / Primăvara. 

Dacă totuși va fi nevoie de o supraînsămânțare aici e GHIDUL pentru supraînsămânțare: GHID supraînsămânțare. Acolo sunt toți pașii care sunt de făcut ca munca ta să dea rezultate maxime. 

Ca și semințe de gazon îți recomandăm  Safari Play LS sau Royal Blue. Speciile și soiurile prezente în aceste mix-uri de semințe de gazon produc un gazon foarte des, puțin pretențios, pretabil chiar și la peluze fără sistem de irigat automat. 

O poză primită de la un client al semintegazon.ro care a urmat ghidul nostru pentru îngrijirea gazonului LINK


Cum continui cu îngrijirea gazonului ca să nu mai apară buruiană? 


Poți utiliza acest ghid (LINK) așa cum au făcut-o și alții iar acum peluza și curtea lor e mai frumoasă decât au sperat vreodată, în continuare îți vom da doar pe scurt câteva informații: 

Menținerea unei fertilități suficient de ridicată în sol de-a lungul anului ca gazonul să își păstreze desimea care va determina o concurență mare față de buruiana care urmează să răsară, am dat mai sus exemplul trifoiului... acesta apare doar în peluzele unde se distribuie puțin îngrășământ, de slabă calitate sau se irigă excesiv de mult - se produce levigarea nutrienților. 

Sămânța de buruiană are nevoie de temperaturi potrivite să germineze, apă suficientă și lumină. Însă dacă noi avem un gazon des, cu rădăcină puternică acea plantulă de buruiană nu are nicio șansă, chiar dacă să zicem că sămânța germinează, ea nu are acces la lumină din cauza desimii mari a gazonului, a concurenței pentru hrană. 

Ca să menții o bună desime a gazonului va trebui să distribui cam 9-12 kg îngrășământ granule pe an/ 100 mp, adică echivalentul a 3-4 aplicări de îngrășământ la o doză de 3 kg/100 mp. 

Irigarea

Obiceiul de a iriga zilnic pe timpul sezonului cald duce la levigarea nutrienților din sol, pierderea lor la adâncime. Irigarea vara nu ar trebui să depășească 2 irigări pe săptămână, abundente, pentru asta, aici e ghidul complet care te ajută și să irigi corect. 

Scarificarea de întreținere

Materia organică de la suprafața solului formată de frunze moarte, rădăcini, rizomi poate stoca o mare cantitate de apă care e doar ceea ce trebuie ca semințele de buruiană să germineze. 

Scarificarea de întreținere conduce la o mai bună dezvoltare a plantelor de iarbă de gazon, reduce riscul apariției bolilor fungice, dă o mai bună rezistență la trafic, schimbul de aer între sol și atmosferă e mult mai bun, și acestea sunt doar o mică parte din avantajele scarificării de întreținere cu arborele cu sârme de 3-4 ori pe an. 

Ai iarbă? Să fie verde!

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...