Calendar /
Vara
/
Gazonul face semințe ! Cum remediem și cum prevenim

Gazonul face semințe ! Cum remediem și cum prevenim

De foarte multe ori se aplică erbicide crezând că e o buruiană, total greșit !

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 02.06.2022 la 09:32

Actualizat în 09.05.2024 la 09:58

Tije cu semințe, gazon ”bățos” cum remediem 


Cauza și evoluția 


Iarba de gazon face parte din familia gramineelor, la fel ca grâul și produce de la mijlocul lunii lunii mai până la început de iunie tije groase de 2-3 mm diametru cu semințe, e un proces normal. De foarte multe ori se aplică erbicide crezând că e o buruiană, total greșit !

Atenție nu confundați poa annua (buruiană) cu iarba de gazon. Poa annua are o tijă foarte subțire de cam maxim 1 mm diametru pe când iarba de gazon are tijele de 2-4 mm diametru.


Aceste tjie devin proeminente, foarte vizibile în gazon, dau o culoarea mai gălbuie gazonului mai ales după jumătatea lunii iunie când rădăcina încetează să îi furnizeze nutrienți. Ele vor rămâne vizibile câteva luni după care natural vor cădea pe sol.  

Aceste tije sunt mai pronunțate în zonele unde tundeți mai rar, zone unde mașina de tuns nu reușește să tundă, de exemplu lângă trotuare, pe lângă gard. 

Cum reparăm? 


Singurul remediu e să dăm un ”reset” la gazon: vom tunde cu o treaptă mai joasă decât normal ca să scurtăm tulpina/ tija, iarba va începe să producă frunze mai de la bază și problema se va rezolva. Va dura aprox o săptămână să își recapete desimea și culoarea verde. 

Acest ”reset” ar fi bine de făcut în prima parte a lunii iunie, cam pe atunci termină și iarba de produs tije și acestă tundere mai scurtă îi va tăia cheful să mai producă semințe, planta concetrându-se să îți refacă foliajul.

Odată cu această tundere mai scurtă puteți și face o scarificare de întreținere înainte de vară, o ușoară pieptănare cu tamburul cu sârme care va mai lua din materia vegetală de pe sol care poate contribui negativ la apariția bolilor în perioada caldă și ploioasă, va lăsa să respire solul și scade incidența apariției mușchiului, bureților.

Scarificarea va mai ridica din tijele care sunt culcate pe sol, ar fi bine ca dupa scarificare să mai treceți odată cu mașina de tuns, cu această trecere colectați și uscătura scoasă de scarificator. 

La o săptămână după tunderea acesta mai scurtă dacă observați frunze tinere de gazon vă recomandăm să aplicați biostimulator Fertalga, e rapid absorbit de frunză și conține hrană gata preparată care va ajuta planta să își grăbească refacerea. Îl puteți combina cu Fox NK sau IronGreen pentru accelerarea procesului de formare de frunze noi. 

Dacă sunt 5-6 săptămâni de la ultima aplicare de îngrășământ solid ar trebui să reveniți cu îngrășământ care va grăbi refacerea și îndesirea gazonului din curtea dvs.  Îl puteți aplica chiar și la momentul tunderii mai scurte cu mențiunea să fi trecut 5-6 săptămâni de la ultima aplicare de îngrășământ solid. 
Prevenirea apariției tijelor cu semințe


În luna mai gazonul are o creștere explozivă, în codul genetic e scris cu litere mari: reproducere, adică mărirea masei vegetale pentru a susține cu nutrienți formarea tijelor cu semințe și maturarea semințelor, de aceea ca principală metodă de prevenire a acestui fenomen e tunderea gazonului de două ori pe săptămână în luna mai. 

Supraînsămânțarea gazonului folosind soiuri care au un caracter mai puțin pronunțat să producă semințe, desigur de aici apare și diferența de preț între semințe: cele mai ieftine sunt ieftine pentru că produc o cantitate mare de semințe/ hectar recoltat de către producătorii de semințe  față de cele cu un preț mai ridicat care au un caracter mai puțin pronunțat să producă semințe. 

Utilizarea de îngrășăminte solide pentru gazon cu eliberare lentă conduce la o creștere moderată a gazonului și putem face față cu tunderea astfel încât între tunderi el să nu crească foarte mult, să nu își alungeasca mult tija cu semințe. 

Aplicarea de îngrășăminte low-cost care nu au nicio tehnologie de eliberare lentă,  accelerează creșterea gazonului iar noi dacă nu mărim frecvența tunderii gazonul o ia înainte și produce tije cu semințe. Recurgeți la utilizarea de îngrășăminte cu eliberare lentă a nutrienților, furnizează nutrienți gradual fără accelerări mari ale creșterii. 


Îngrășăminte pentru perioada de vară LINK
Operațiile săptămânale și trimestriale pentru întreținerea gazonului LINK

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul?

Irigarea corectă va aduce multiple îmbunătățiri în gazon. Testul cu caserole.

Vezi videoclip

Tije cu semințe în luna mai și iunie. Bureți. Buruieni

Aspecte importante în gazon la sfârșitul primăverii.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...