Calendar /
Vara
/
Gazon bățos, cu tije în luna mai și iunie

Gazon bățos, cu tije în luna mai și iunie

Un fenomen care apare mai ales în luna mai și iunie e ”scăparea gazonului”

gazon galben
gazon îngălbenit
Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 02.06.2022 la 09:23

Actualizat în 27.06.2024 la 10:09

Gazonul arată rău după tundere ? În spatele mașinii de tuns iarba e mai galbenă decât în fața mașinii de tuns ?


Din cauză că gazonul crește foarte accelerat în luna mai, tulpina gazonului se lungește mult și ea pentru ca vrea să dea frunze cât mai aproape de lumină. 

Dacă în luna mai nu avem mare grijă cu tunsul adică tuns atât de des cât la tundere să nu tundem mai mult de o treime din lungime acest fenomen e foarte pronunțat. Cel puțin în luna mai și început de iunie trebuie să tundem gazonul de două ori pe săptămână. 

Aici delimităm două situații care au cauze diferite

i) înainte de tundere iarba e verde și după tuns e galbui/ maro chiar dacă tundem pe cea mai înaltă treaptă a mașinii de tuns înseamnă că avem o ”iarbă scăpată” și remedierea o regăsiți mai jos

ii) înainte de tundere iarba e verde și după tuns e galbui/ maro  însă nu tundem pe cea mai înaltă treaptă a mașinii de tuns înseamnă că nu tundem corect, tunderea corectă înseamnă a nu tunde mai mult de o treime din lungimea firului, ridicați garda mașinii, ar trebui ca iarba să rămână verde în spatele mașinii de tuns. 

Cum se manifestă problema ”ierbii scăpate”


Când tundem chiar și pe treapta cea mai înaltă a mașinii de tuns iarba rămâne galbenă și dacă inspectăm cu atenție parcă gazonul nostru nu mai are frunze ci doar tulpini. E destul de grav. 

Singurul remediu e să dăm un ”reset” la gazon: vom tunde cu o treaptă mai joasă ca să scurtăm tulpina, iarba va începe să producă frunze mai de la bază și problema se va rezolva. Va dura 2 poate chiar 3 săptămâni să își recapete desimea și culoarea verde. Tijele astfel scurtate nu se vor mai observa, vor cădea pe sol în lunile următoare și la scarificarea de întreținere din toamnă le vom îndepărta.

Nu trebuie să vă faceți griji, iarba își revine, încercați să faceți cât mai curând această corecție să fie des, cu frunze gazonul pe când vin căldurile toride la sfârșitul lunii iunie.  

Odată cu această tundere mai scurtă puteți și face o scarificare de întreținere, o ușoară pieptănare cu tamburul cu sârme care va mai lua din materia vegetală de pe sol care poate contribui negativ la apariția bolilor în perioada caldă și ploioasă. Scarificarea va mai ridica din tijele care sunt culcate pe sol, ar fi bine ca dupa scarificare să mai treceți odată cu mașina de tuns, cu această trecere colectați și uscătura scoasă de scarificator. 

La o săptămână după tunderea acesta mai scurtă dacă observați frunze tinere de gazon vă recomandăm să aplicați biostimulator Fertalga, e rapid absorbit de frunză și conține hrană gata preparată care va ajuta planta să își grăbească refacerea. Îl puteți combina cu Fox NK sau IronGreen pentru accelerarea procesului de formare de frunze noi. 

Dacă sunt 5-6 săptămâni de la ultima aplicare de îngrășământ solid ar trebui să reveniți cu îngrășământ solid care va grăbi refacerea și îndesirea gazonului din curtea dvs.  Îl puteți aplica chiar și la momentul tunderii mai scurte cu mențiunea să fi trecut 5-6 săptămâni de la ultima aplicare de îngrășământ solid. Pe perioada verii poți folosi îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE sau SLOW K.

Îngrășăminte pentru perioada de vară LINK
Operațiile săptămânale și trimestriale pentru întreținerea gazonului LINK

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Slow K

Îngrășământ gazon toamna SLOW K fortifică gazonul și rădăcina. Administrează îngrășământ gazonului toamna la final (noiembrie) dacă nu ai administrat îngrășământ solid în ultimele 2 luni ca el să rămână verde peste iarna. SLOW K îngrășământ gazon toamna pentru înverzire rapidă sau de întreținere gazon pe perioada rece. Aplică 3 kg/100 mp de îngrășământ gazonului toamna și el va trece mult mai bine peste iarnă.

369.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

Videoclipuri recomandate

Tije cu seminte, iarba ”arsa”, bureti, buruieni.

Ghidul nostru care vă va aduce o mare îmbunătățire curtii dvs.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...