Calendar /
Primăvara
/
”Scăparea” gazonului în luna mai

”Scăparea” gazonului în luna mai

O problemă foarte comună și gravă. Ce înseamnă ”scăparea” gazonului

gazon luna mai
tije gazon
tundere gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 02.05.2023 la 16:03

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

”Scăparea” gazonului în luna mai și iunie


Frumusețea peluzei în luna mai e foarte înșelătoare, totul e frumos, poate ceva incidență de poa annua la umbră, ici-colo trifoi și ne gândim că tot ce facem e bine… nu neapărat adevărat. 

Luna mai e perioada din an cea mai propice pentru gazon, în luna mai chiar și peluzele la care întreținerea e mai redusă vor fi frumoase, verzi, temperaturile de 20-22 C pe timpul zilei, nopțile mai răcăroase și ziua mai lungă conduc la îndesirea gazonului dar și la o creștere mai accelerată. 

Această creștere accelerată a gazonului va conduce la alungirea exagerată a tulpinii gazonului și dacă nu intervenim cu tunderi la timp, suficient de des cât la tundere să nu îndepărtăm mai mult de o treime din înălțimea plantei va face ca la final de mai, început de iunie peluza va arăta foarte urât după tuns, practic în urma mașinii de tuns iarba va fi mult mai palidă, îngălbenită față de gazonul netuns, cu tije aspre proeminente, cuțitele de tuns nu le vor putea tăia ci le va sfâșia, vârfurile gazonului având un aspect franjurat. *** În iunie, mulți vor fi tentați să aplice erbicide crezând că e buruiană acea plantă cu tije, sau fungicide crezând că gazonul e afectat de boli fiind gălbui în loc de verdele din luna mai, practic e doar gazonul care ”a scăpat”. Alții vor crede că nu are suficientă apă și îl vor îneca la propriu de aici apariția bureților și cipercilor, bolilor, mușchiului și poa annua printre alte buruieni.


Ce înseamnă gazon ”scăpat”? 


E un termen utilizat în industria gazonului, care semnifică că prin tunderi întârziate, nefăcute la timp, tulpina gazonului s-a alungit mult ca ea să dea frunze cât mai sus unde au acces la lumină, iar la tundere eliminăm foliajul verde și rămânem doar cu tije, tulpinițe aspre, galbene pe care mașina de tuns le franjurează. 
”Scăparea” gazonului sau rămânerea în urmă cu tunsul e foarte dăunătoare și trebuie evitată pe cât se poate. 

Cum remediezi?


E suficient să tunzi cu o treptă mai jos decât normal , cu 2-3 cm ca să scurtezi tijele să nu mai fie vizibile. Ele vor cădea pe sol în următoarele luni și se vor înlătura prin scarificare.Recomandarea noastră e să tundeți la 3, maxim 4 zile în luna mai și iunie, da e un efort, însă beneficiile sunt multe și majore: 

i) gazonul câștigă desime și se elimină riscul îmburuienării
ii) peluza e mult mai bine pregătită pentru perioada de vară, când canicula și incidența bolilor e mare
iii) frunzișul des produce mai multă hrană asta duce la creșterea masei și volumului rădăcinii, un necesar mai mic de apă peste vară, care la rândul ei scade incidența bolilor, viermilor care mănâncă rădăcina, infestarea cu buruiană și apariția mușchiului
iv) în rădăcină se vor stoca nutrienți care sunt folosiți pe perioada caniculară când planta de gazon consumă mai multă hrană decât poate produce 
v) rădăcina profundă și planta sănătoasă reface viața microbiană din sol, acesta se decompactează și drenajul se îmbunătățește considerabil

Tuturor ne-ar place un gazon des, de un verde sănătos în toată peluza…asta se obține tunzând corect și pe lângă asta tunderea corectă duce la suprimarea buruienii care nu mai are acces la soare pe de o parte, solul umbrit e mai rece și sămânța de buruiană nu are temperatura propice pentru germinare pe de altă parte. 
Buruienile nu tolerează tunderea decât foarte puține din ele!  

Cum tunzi corect gazonul ?


*** Tunde gazonul atât de des cât la tundere să nu îndepărtezi mai mult de o treime din înălțimea plantei.
*** Cea mai potrivită înălțime la care să setezi cuțitele mașinii de tuns e 5-6 cm. Un gazon sănătos va crește în luna mai cam cu 4-5 cm pe săptămână, dacă tunzi de două ori pe săptămână la o tundere vei lua 2-3 cm adică de la 7 cm vei tunde la 5 , așa respecți regula de a nu tunde mai mult de o treime din înălțime.


Cum poți scurta timpul pentru tunderea gazonului? 


Tunderea gazonului de două ori pe săptămână va duce la o creștere mai lentă pe înălțime până la următoarea tundere, iarba ”învață” că dacă crește e tunsă, și va înlocui creșterea pe verticală, pe înălțime cu producerea de frați și frunze mai aproape de sol, adică gazonul se îndesește foarte mult și noi reușim să facem mai multe treceri până se umple coșul colector.  

Puteți folosi funcția de mulcire dacă mașina de tuns vă permite, economisiți extrem de mult timp cu tunsul. Mai multe despre tunderea cu mulcire LINK

Economisiți extrem de mult timp dacă mașina de tuns e potrivită pentru mărimea curții dvs. 
Mașini de tuns cu lățimi mici de 30-33 cm sunt suficiente pentru curți până în 150 mp, la 150-250 mp lățimi de 42 cm, la peluze între 250-500 mp lățimi de 46 cm. 

O economie făcută la achiziționarea mașinii de tuns duce la mult timp pierdut la tundere, nu lăsați ca mașina de tuns nepotrivită să vă distrugă curtea.  

Ca totul să meargă de la sine și peluza din curtea dvs să fie decentă, fără să se degradeze de la anotimp la anotimp presupune câteva lucruri de bază pe care să le puneți în practică. Am pregătit un ghid pe cât de simplu pe atât de complet: GHID îngrijire gazon

Ce să nu faceți la tundere


Scurtarea excesivă la tundere nu face decât ca planta să consume nutrienți stocați în rădăcină ca să își refacă foliajul, câteva tunderi de acest fel și o parte din plante vor muri, gazonul se va rări și își va face loc buruiana și mușchiul. 
Nu ”rașchetați” gazonul, nu faceți decât să îl distrugeți! 

Nu accentuați viteza de creștere folosind îngrășăminte nepotrivite!


Atenție la ce îngrășământ gazon distribuiți în luna mai gazonului. Chiar dacă au un cost ceva mai ridicat, alege un îngrășământ gazon cu eliberare lentă, de la magazine specializate fizice sau online. Îngrășămintele achiziționate de la magazine nespecializate nu au componente cu eliberare lentă, azotul se eliberează rapid și asta nu va face decât că va da un pușeu de creștere gazonului și veți rămâne în urmă cu tunsul. 

Alegeți întotdeauna îngrășământ cu eliberare lentă a azotului, acestea nu dau creșteri accelerate gazonului, nu există riscul de a ”arde” gazonul, culoarea și creșterea va fi uniformă în toată peluza, riscul de boli mult mai scăzut. 

De exemplu îngrășământ gazon cu eliberare lentă: Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea aplicate în luna mai la o doză de 3 kg/100 mp furnizează nutrienți până la mijloc de august. 

Practic tot ce înseamnă îngijirea gazonului pentru a elimina cât mai mute probleme ca peluza ta să rămână verde 12 luni pe an e să urmezi acest ghid simplu: GHID îngrijire gazon

În cazul tunderilor mai puțin corecte puteți utiliza un biostimulator pentru refacerea gazonului. Vă recomandăm Fertalga, un excelent remediu și fortifiant pentru gazon în orice perioadă. Ideal în combinație cu FOX NK. Se aplică după tuns, câte 100 ml + 100 ml /100 mp cu 4-5 l apă. Aveți mai jos produsele și descrierea lor în detaliu.

Produse recomandate

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Tunderea gazonului în luna mai și iunie. ”Scăparea” gazonului.

Nu rata această perioadă din an! Repercursiunile vor fi de lungă durată. Mașini de tuns. Tunderea cu mulcire.

Vezi videoclip

Îngrășământ foliar gazon, ajută?

Beneficii, aplicarea corectă a îngrășămintelor lichide pentru gazon.

Vezi videoclip

Îngrășământ gazon la sfârșitul primăverii și îmburuienarea

Cum te scapă de buruiană un îngrășământ pentru gazon de calitate. Care e timing-ul corect pentru aplicarea unui îngrășământ gazon granule la sfârșitul primăverii

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...