Sfaturi tehnice /
Tunderea gazonului
/
Ascuțirea cuțitelor mașinii de tuns gazon

Ascuțirea cuțitelor mașinii de tuns gazon

Ascuțirea cuțitelor mașinii de tuns o poți faci și tu acasă în siguranță

cuțite mașină de tuns
cuțite robot de tuns gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 09.02.2023 la 17:17

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Cum ascuți bine și în siguranță cuțitele mașinii de tuns?


Tunzi cu robot de tuns sau mașină de tuns? În ambele cazuri cuțitele trebuie să bine ascuțite, nu doar că frunza va fi tăiată bine dar prelungești viața mașinii de tuns și tunderea merge mai repede. Mai ales în perioadele cu gazonul umed, cuțitul trebuie să fie bine ascuțit, frunza umedă impune o rezistență mai mare la tundere. 


Dacă în cazul roboților de tuns cuțitele trebuie schimbate la 3-4 săptămâni, dar cel mai bine verifică în cartea robotului sau pe site-ul producătorului, cuțitele mașinilor de tuns clasice le vom ascuți când muchia nu mai e dreaptă, ascuțită. Verifică din când în când trăgând cu degetul peste muchia cuțitului, frecvența cu care e necesară ascuțirea depinde de oțelul din care e realizat cuțitul, dacă ai pietre sau nu în curte, mărimea curții, tipul de iarbă care îl ai. 


În primul rând ai grijă când dai cuțitul jos, fă o poză cum e prins pe mașina de tuns, nu de puține ori cuțitele sunt montate greșit după ascuțire. La montare/ demontare folosește cheia potrivită și nu strânge foarte tare șurubul. 


Ai grijă la demontarea cuțitului să nu apleci prea tare mașina de tuns, e posibil să curgă benzina, pentru precauție schimbă cuțitul în afara gazonului, foarte puțină benzină scursă pe gazon îi produce daune. Apropo câte ore are uleiul mașinii de tuns? La ce nivel e? 


Cea mai bună ascuțire acasă ai să o faci cu o pilă de metal fină, cât mai fină, costă aprox 15 lei la magazinele de bricolaj. 

Poate ai văzut că unii ascut cu polizor unghiular (aka ”flex”), nu îți recomand, utilizarea acestuia necesită nu doar îndemănare pentru o ascuțire precisă dar și mare atenție să nu te accidentezi. 



Recomandarea e să ascuțiți cu pila fină de metal, ascuțirea nu doar că e precisă chiar și făcută de cineva cu ”două mâini stângi” dar e și sigură pentru degetele tale. 


Totuși din când în când să duci cuțitul la o tocilările să îl ascută, dar să însiști să îl ascută bine. 


Dupa ascuțire poți verifica dacă cuțitul e echilibrat: așezi cuțitul pe un cui bătut pe o suprafață verticală și așezi cuțitul pe el. Ar trebui să stea perfect în balans, paralel cu solul. 



Cât de des ascuțim cuțitele mașinii de tuns? 


Depinde foarte mult de calitatea oțelului din care e executat, de înălțimea la care tunzi, ce tip de iarbă de gazon și, bineînțeles cât de mare e suprafața de tuns. Sunt pietricele sau alte obiecte solide ca nuci, sâmburi?


Periodic dă cu mâna peste muchia cuțitului! Dacă nu e ascuțită știi ce ai de făcut. 


Tunderea cu un cuțit neascuțit forțează motorul mașinii de tuns, tunderea durează mai mult, frunza e sfâșiată nu tăiată cu aspect foarte urât al vârfurilor, îngălbenite mai ales vara la 1-2 zile după tundere. 


Tăietura bună ajută la cicatrizarea rapidă a rănii și riscul de infecție al plantei cu fungi dăunători scade considerabil. 


Spor la treabă. Să fie verde! 

*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. LINK ghid îngrijire gazon

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Irigarea corectă a gazonului

Cum se procedează corect cu irigarea gazonului? Sfaturi de la specialiști.

Vezi videoclip

Tunderea cu mulcire a gazonului, roboți de tuns

Avantajele tunderii cu mulcire. Cum arată un gazon tuns un an întreg cu mașină de tuns cu mulcire.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...