Sfaturi tehnice /
Combaterea și prevenirea buruienilor
/
Câteva aspecte referitor la erbicide, buruieni și dacă își au rostul

Câteva aspecte referitor la erbicide, buruieni și dacă își au rostul

Nu vă hazardați să aplicați erbicide, în cel mai bun caz dacă buruiana e tânără și aplicați corect erbicidul o veți ofili însă neschimbând întreținerea în câteva săptămâni o alta buruiană va apărea, cu siguranță.

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 03.04.2022 la 11:16

Actualizat în 20.04.2023 la 13:07


Nu vă hazardați să aplicați erbicide, în cel mai bun caz dacă buruiana e tânără și aplicați corect erbicidul o veți ofili însă neschimbând întreținerea în câteva săptămâni o alta buruiană va apărea, cu siguranță. Ce credeți că va apărea în locul buruienii? Tot o buruiană, mai ales dacă încurajați germinarea lor cu obiceiul de a iriga zilnic. 

Nu erbicidul e metoda de îndepărtare a buruienilor, e o soluție pe termen scurt și atât, bani cheltuiți degeaba. 

Ce înseamnă ”cultivarea” gazonului: tunderea săptămânală de-a lungul sezonului de creștere, aplicarea de îngrășământ de 3-4 ori pe an pentru a substitui nutrienții colectați odată cu frunza în coșul mașinii de tuns, irigarea rară și abundentă, nu mai des de 2 ori pe săptămână vara, aruncarea de semințe în gazon odată la 12-18 luni. Aceste operații făcute corect vor duce la regresul buruienilor în scurt timp.

Ghid Complet pentru întreținerea gazonului - 4 minute ½ timp de citire. Începeți cu întreținerea corectă și apoi dacă mai e cazul utilizați erbicide. Remediați ceea ce faceți greșit și apoi apelați la pesticide în curtea dvs dacă mai e necesar. LINK >>>

La ce efect să ne așteptăm de la erbicide: 

  1. Aplicarea de erbicide selective: vă pot distruge în totalitate gazonul dacă sunt aplicate incorect, aplicarea corectă presupune mai mult decât: ”erbicid la litri de apă” (care este o formulare total, total neadecvată) sau îi pot încetini creșterea ceea ce duce la slăbirea lui și apariția altor buruieni.
  2. Aplicarea de erbicide totale: Erbicidele denumite “totale” au efect doar asupra buruienilor cu frunză prezentă; ele nu afectează semințele din sol; semințele de buruiană din sol  fiind de obicei suficiente pt peste 5 ani (numita “rezerva de seminte în sol”)  adică tot se pot aplica erbicide totale de cateva ori pe an și buruieni tot vor răsări și nu pentru că sunt aduse de vânt ci pentru că sunt în sol!
  3. Aplicarea de erbicide e soluția de moment, rapidă dar incorectă. Începeți să întrețineți corect gazonul, să ”cultivați” gazon și ele vor dispărea foarte rapid și nu vor apărea decât extrem de izolat.


CE SUNT ERBICIDELE: în general sunt substanțe care funcționează ca șii regulatori de creștere, aceștia fie că măresc sau micșoreaza cantiatea unei  “substanta cheie” necesară metabolismului din planta vizată care duce în final la atrofierea/ moartea acelei plante ÎNSĂ acest efect într-o masură mai mică sau mai mare are efect negativ și asupra gazonului. Aplicarea de erbicide selective vă pot distruge în totalitate gazonul sau îi pot încetini creșterea ceea ce duce la slăbirea lui și apariția altor buruieni de sezon.Combaterea buruienilor cu frunză lată LINK >>>

Combaterea buruienilor cu frunză îngustă LINK >>>


Ghid Complet pentru întreținerea gazonului - 4 minute ½ timp de citire. Vă recomandăm începeți să remediați ceea ce faceți greșit și apoi apelați la pesticide în curtea dvs, dar mai mult ca sigur c[ nu va fi necesar. LINK >>>


Generalități pentru aplicarea erbicidelor

Pesticidele se vor aplica de personal autorizat.

  • pentru o aplicare uniformă de substanță activă se vor folosi aproximativ 4-5 L de apă/100 mp; această cantitate de apă e suficientă pentru a face doua treceri (a doua perpendicular pe prima)
  • se va respecta dozajul, mai exact : dozajul înseamnă cantitate de erbicid / 100 mp NU erbicid la 5 sau 10 L apă!!!! Când aplicăm o substanță pe gazon fie fungicid fie erbicid DOZAJ înseamnă cantitate de substanta (erbicid, fungicid)/ 100 mp și NU erbicid/ fungicid la  5 sau x L apa!!! Apa este doar un mediu de transport. 
  • erbicidele au o doză recomandată de x gr / 100 mp sau hectar care se recomandă a fi aplicată cu y L apă / 100 mp sau hectar! 
  • nu se aplică pe gazon tânăr care nu e cel puțin tuns de 2-4 ori ! 
  • nu se aplică pe gazon stresat, în stare slabă. Recomandat e sa îi aplicați îngrășământ înainte să îl aduceți în stare ok și abia apoi erbicid. 
  • nu se aplică în zilele cu vânt; încercați să aplicați dimineața după ce se ridică roua sau dupămasa 
  • erbicidele post-emergent se aplică pe frunza buruienii, deci nu tundeți în ziua aplicării. Erbicidele pre-emergente se aplică înaintea răsăririi buruienilor.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...