Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Cum și când corectăm răsărirea slabă, neuniformă. Buruieni în gazonul proaspăt semănat. Primele tunderi.

Cum și când corectăm răsărirea slabă, neuniformă. Buruieni în gazonul proaspăt semănat. Primele tunderi.

Ai semănat de curând și gazonul e infestat de buruiană? E rar pe alocuri? Cum procedezi corect să remediezi toate acestea?

buruiana
corectare semanare
gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:47

Actualizat în 17.04.2024 la 12:56

Cum corectăm gazonul proaspăt semănat însă cu răsărire mai slabă și sau/ îmburuienat


Poate nu ați avut răbdarea sau nu ați știut de existența site-ului nostru unde găsiți informații care nu doar că vor transforma curtea însă vă ajută să preveniți apariția multor probleme, și nu petrecând mai mult timp cu întreținerea gazonului cât acel puțin timp care îl aveți să fie folosit cu maxim de eficiență.


În acest articol veți afla:


1.cauzele răsăririi neuniforme și cum o remediați - degeaba veți presăra iar semințe fără să corectați cauzele

2.când puteți suplimenta cu semințe în funcție dacă gazonul e îmburuienat sau nu - erbicidele nu se pot aplica oricând pe gazon!

3.când aplicăm și ce erbicide utilizăm pentru eliminarea buruienii

4.fungicide de aplicat la peluzele semănate în luna mai sau iunie


Principalele cauze care conduc la răsărirea slabă


i) neacoperirea semințelor cu 1 cm de pământ, nisip sau nisip+compost pentru a le ține în loc ca ploile sau irigarea să nu conducă la plutirea semințelor și răsărirea să fie în smocuri foarte dese și locuri golașe. Greblarea semințelor nu e suficientă! Pământul peste semințe funcționează și ca un strat protector împotriva soarelui direct și a deshidratării.

Remedierea: dacă doriți să remediați răsărirea slabă presărați peste semințe compost sau nisip, un strat de jumătate de centimetru e suficient.


ii) irigarea necorespunzătoare, pe de o parte nu e administrată apa uniform pe întreaga suprafață unele zone răsărind bine altele mai puțin sau deloc fie solul/ sămânța a stat ore fără umezeală și germinația a fost întreruptă.


Remedierea: va trebui să verificați dacă sistemul de irigat irigă uniform suprafața, pentru că aceasta e cauza care a condus la răsărirea slabă, dacă ați irgat din mână cu furtunul să achiziționați un aspersor mobil. Aveți mai jos la aliniatul legat de irigare un tutorial video.


Peluzele semănate în mai, iunie au de cele mai multe ori probleme cu răsărirea neuniformă sau îmburuienarea, mai ales cele unde se irigă manual din mână, unde nu s-a menținut solul umed permanent pe timpul zilei cu 2-4 irigări pe zi. Întârzierea germinării datorate irigării insuficiente conduce la îmburuienarea puternică a gazonului, mai ales cele semănate dupa 15 mai.


Aspecte pe care e bine să le știți:


i) care ar trebui să fie desimea la răsărire ca să aveți imaginea corectă cât de des ar trebui să fie gazonul după răsărire


ii) în câte zile răsare gazonul ca să aveți o idee unde vă aflați


Desimea la răsărire a gazonului proaspăt semănat


Gazonul proaspăt semănat nu e nevoie sa răsară fir langa fir, dacă sunt până la 2 degete între fire e bine; chiar și golurile mai măricele el reușește să le îndese singur în scurt timp, după câteva tunderi.


Îndesirea gazonului apare prin formarea de tulpinițe din rădăcina formată de sămânța, fiecare plăntuță va da 5-10 tulpinițe și fiecare tulpiniță va avea câteva frunze, de câteva zeci de ori se va îndesi, ba chiar sute de ori.


Acest proces de înfrățire are nevoie de un sol fertil, după tunderea 2-3 să reaplici îngrășământ. Mai jos ai exemple.


Fertilizarea gazonului după a doua tundere e determinantă pentru dezvoltarea și îndesirea gazonului. Mai jos îți dăm câteva exemple.


În poza de mai jos e un gazon răsărit perfect, e o desime foarte bună, către maximul de desime optim. O desime mai mare va duce la concurență prea mare între plante pentru hrană. Acest gazon va deveni ”periuță” după câteva tunsori



În câte zile răsare gazonul


În general mix-urile de semințe conțin specii care răsar în 3-15 zile și specii care au nevoie de 15-25 zile. În perioada de primăvară timpurie (aprilie) chiar dacă e cald solul e încă rece și germinația poate dura 20-25 zile sau chiar mai mult însă după ce solul se încălzește germinația e mai rapidă: în luna mai 8-15 zile, în august/ septembrie 3-8 zile.


În zonele umbrite gazonul răsare mai încet, mai ales dacă am însămânțat într-o perioada mai rece deci nu va faceți griji dacă e un pic rămas în urma față de cel din zona însorită.


Irigarea după semănare


În multe situații semințele nu germinează din cauza irigării precare: v-ați asigurat că la însămânțare sistemul de irigat sau aspersorul mobil irigă uniform toate zonele? Ar fi bine sa faceți testul cu caserole dacă nu l-ați facut, e inutil să mai împrăștiați semințe dacă ele nu sunt irigate suficient.  


Excludeți irigatul din mână cu furtunul, duce doar la mari eșecuri atât la irigarea după semănare cât și ulterior. Dacă nu aveți sistem de irigat folosiți un aspersor de tipul Gardena Aquazoom sau asemănator, și cât mai repede posibil. Îl găsiți la magazinele de bricolaj. Permite reglarea lațimii/ lungimii acoperite.




Urmăriți acest tutorial video legat de irigarea gazonului după semănare !




Când corectăm desimea la gazonul răsărit slab ?

 

Evitați pe cât posibil să călcați gazonul proaspăt răsărit, care are doar câțiva centimetri, însă dacă e nevoie să remediați ceva puteți intra pe el.


Vă reamintim răsărirea poate diferi în funcție de cât de bine ați acoperit semințele cu sol, cât soare primește aceea poțiune de peluză sau cât de bine sau de uniform a fost irigată suprafața.


E posibil să fi semănat fără să aruncați 1-2 cm de pământ peste semințe (aruncat cu lopata) -nu din greblare - și ploaia a spălat din semințe, cel mai bine lăsați să răsară așa cum e și veți interveni ulterior cu semințe.


Încă nu știm exact cât de rău a fost afectat și suplimentarea cu semințe poate duce la o supra-desime care iar e foarte dăunătoare.


Peluză unde semințele nu au fost acoperite cu 1 cm de pâmânt sau nisip aruncat cu lopa. Greblarea semințelor nu le încorporează în sol. O plaoie ușor mai abundetă a făcut ca semințele să plutească rezultând o răsărire cu iarbă în smocuri dese și zone golașe.




Cel mai bine așteptați până la primul tuns, atunci puteți aprecia răsărirea și desimea.


În locurile cu răsărire slabă e foarte important sa nu împrăștiați multe semințe, 3-7 semințe pe un loc cât o monedă de 50 bani e suficient. NU faceți ”pat” de semințe.


Puteți împrăștia semințele măsurând din ochi , luați ca reper lungimea între stâlpii de gard de exemplu, cântăriti sămânța necesară fără a depăși cantitatea de 250 gr/10 mp, amestecați cele 250 gr semințe cu substrat de gradină cam 40 L/10 mp  și puțin nisip ca să îi dea greutate și aruncați cu mâna.


Nu mai aplicați îngrășământ, cel aplicat la semănare e suficient.  Veți reveni cu îngrășământ solid după ce gazonul de la semănarea inițiala e tuns de 2-3 ori, e imperativ să aplicați îngrășământ solid, acesta va suplini solul cu nutrienți cât planta să se dezvolte, gazonul să se îndese accelerat și să suprime ulterior buruienile. 


În poză apare densitatea de semințe care ar trebui să fie când doriți să completați



Suplimentarea cu semințe în cazul peluzelor îmburuienate


Supraînsămânțați peluzele semănate recent pentru a corecta desimea doar dacă nu există o presiune a buruienilor.


Dacă aveți buruieni în gazonul proaspăt răsărit așteptați să îl tundeți de 2-3 ori, atunci împrăștiați semințele și aplicați ulterior erbicidul selectiv după ce iarba tânără (cea din urmă semănată pentru corecții) e tunsă de 2-3 ori.


>>>> Pentru buruieni cu frunză lată, mult mai lată decât gazonul aveți aici exemple și modul de aplicare: LINK

>>>> Pentru buruieni cu frunză îngustă, buruieni care au frunza asemănătoare gazonului poate ușor mai lată: LINK

*** erbicidele din link le găsiți la orice fitofarmacie însă urmați aplicarea după cum apare în ghid!


Aplicarea de semințe de gazon pentru corectarea desimii înainte de primul tuns întârzie aplicarea de erbicide în cazul în care avem buruieni răsărite.


NU e admis să aplicați erbicide fără ca planta de gazon sa fie tunsa de 2 ori.  În mod normal pentru aplicarea de erbicide e nevoie ca iarba să aibe cel puțin 3-4 tunsori altfel poate fi puternic influențată negativ.


În cazul în care nu avem o problemă mare cu buruiana, împrăștiați semințele pentru a corecta zonele cu răsărire mai slabă.

Puteți lua în calcul remedierea zonelor rare iar pe restul peluzei dacă desimea e bună dar sunt buruieni să aplicați erbicid selectiv.


Prima tundere și reducerea frecvenței irigatului


Foarte important de știut e că mașinile noi de tuns nu au cuțitele ascuțite, după achiziție să le duceți la o tocilărie.


Tundeți gazonul pentru prima dată când are 8-10, maxim 12 cm. Mașina de tuns să fie setată pe cea mai înaltă treaptă.


Reduceți dacă doriți înălțimea de tundere la următoarele tunderi, însă nu mai scurt de 6 cm. Va fi nevoie să tundeți atât de des cât la tundere să nu luați mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă.


Odată ce gazonul e tuns de 2 ori reduceți drastic nr de irigări altel doar ajutați sămânța de buruiană să germineze.


Acum e cazul să reduceți irigarea, vom scădea numărul de irigări și vom mări cantitatea de apă administrată per irigare.


Deja avem o plantă care are o rădăcină de 5-10 cm, va trebui să irigăm cu 12-15 L de apa/mp, asta înseamnă că într-o caserolă de înghețată să se adune măsurat cu un liniar sau ruletă 12-15 milimetri de apă (milimetri NU mililitri). Lăsați ca solul să se usuce bine la suprafață înainte de a iriga.


Urmăriți și tutorialul video din partea de jos a paginii.


Cu cât menținem mai mult timp solul umed la suprafață ajutăm semințele de buruiană să răsară !




Îngrășământul după tunderea a doua


Este deosebit de important să reveniți cu îngrășământ gazon granule după tunderea a doua. Acesta va suplimenta nutrienții din sol ca planta să se dezvolte rapid, să se îndese prin înfrățire, nu vă bazați că solul dvs are o fertilitate ridicată pentru că va fi prea târziu când vă veți da seama ca gazonul suferă: diferențe de creștere, culoare verzui deschis, pală.


Gazonul care este pe un sol cu fertilitate scăzută este invadat de buruieni, nu va avea niciodată desime, și culoare verde deschisă.


Exemple de îngrășământ gazon granule care se pot aplica pe gazonul tânăr după tunderea a doua în luna mai sau iunie: Action, Zeotech mini Spring and Summer, Soil Life. Acestea sunt și îngrășămite all season, le puteți folosi și după vară și la toamna.


Dacă aplicarea de îngrășământ solid trebuie făcută în iunie și deja avem temperaturi de peste 27C utilizați: Vigor+, Slow K, Biomulti . Le găsiți aici: Îngrășământ vara gazon


Utilizarea de îngrășăminte foliare, lichide pe lângă cele solide


Fertalga, FOX NK sunt îngrășăminte lichide, se aplică cu pompa de stropit. Conțin micronutrienți, fitohormoni de creștere și înrădăcinare, corectează deficiențe care există în sol și ajută la o dezvoltare mai rapidă, mai armonioasă a plantei care va trebui să facă față în curând la temperaturi ridicate dacă am semănat vara sau la frig la peluzele semănate toamna.


Puteți folosi îngrășăminte biostimulatoare după primul tuns, însă neapărat să folosiți îngrășământ solid după a doua tundere.

Îngrășământ gazon solid (granule) potrivit pentru orice perioadă din an: SOIL LIFE sau Perfect Life. Aveți în partea de jos a articolului produse recomandate.


Presiunea bolilor la peluzele însămânțate primăvara


Aplicați pentru protecția împotriva bolii denumite ”căderea plantelor” care este foarte frecventă la peluzele semănate în luna mai/ iunie, în special când avem peste 16C noaptea și peste 25-27C ziua.

Fungicidul Previcur Energy 15 ml + 10 L apă/100 mp, acesta se aplică el singur în pompa de stropit fără alte substanțe. După aplicarea lui nu irigati cateva ore. Se poate aplica în orice stadiul al gazonului. Doar să nu aplicați la mijlocul zilei când fungicidul se poate evapora de pe frunză.

După ce planta e tunsă odată, puteți reaplica din nou și vă recomandăm să o faceți daca temperatura e în intervalul de mai sus.



Presiunea buruienilor după semănarea gazonului


Semințele de buruiană sunt prezente în sol negreșit, doar o sterilizare la peste 70C a solului le omoară complet, de aceea trebuie să întreținem corect gazonul în continuare:


i) o fertilitate ridicată a solului cu aplicarea de îngrășăminte solide

ii) să menținem cât se poate de mult solul uscat în primii 2-3 cm de sol unde se regăsesc miliarde de semințe de buruiană, adica vom iriga rar și abundent

iii) vom tunde regulat cel puțin săptămanal.


Va rugăm consultați ghidul pentru întreținerea corectă a gazonului care vă ferește de foarte multe probleme pe viitor. Remedierea problemelor e dificilă, frustrantă și necesită să petreceți timp învățând cum să le corectați.


Doar după ce e tuns gazonul de cel puțin 4-5 ori vei putea aplica erbicide pentru eliminarea buruienilor!

Înainte de a aplica erbicide neapărat să administrezi ingrasamant solid gazonului. Acesta va încuraja înfrățirea gazonului și îndesirea lui. Gazonul des, care acoperă solul bine e principala armă împotriva buruienilor.

La secțiunea Sfaturi Tehnice, la categoria Combaterea și prevenirea buruienilor găsești ghidul pentru aplicarea lor și exemple de erbicide. Acestea le găsești la fitofarmacii dar să le aplici după dozajul recomandat de noi!


Ghid pentru întreținerea gazonului cu operațiile săptămânale și trimestriale: cum tundem corect, cum irigăm corect, plan de fertilizare LINK.

Vă recomandăm să urmați ghidul de mai sus, în sub 10 minute îl puteți parcurge și vă va fi de mare, mare ajutor.



Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-cu-zeolit-action | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Action

Pentru recuperare sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie, mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Eliberarea nutrienților este lentă, folosit la norma de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie, Mai, August, Octombrie.

distribuitor-ingrasaminte-seminte-gazon | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Distribuitor îngrășăminte și semințe gazon manual 1.5 L

Distribuie întotdeauna uniform îngrășămintele în peluza ta. Omogenitatea culorii și uniformitatea creșterii peluzei e direct proporțională cu uniformitatea distribuirii îngrășămintelor. Un accesoriu care nu ar trebui să îți lipsească.

59.90 RON

Videoclipuri recomandate

Cum irigăm după semănarea gazonului?

Cât de des, cât timp? După cât timp răsare gazonul semănat?

Vezi videoclip

Câte minute irigăm gazonul care are 4-5 tunsori de la semănare?

Un tutorial care va schimba radical în bine gazonul dvs, în întregime, reduce incidența buruienilor, mărește eficiența îngrășămintelor.

Vezi videoclip

Primele tunderi ale gazonului, irigarea după prima tundere

La ce inaltime tundem gazonul pentru prima data? Irigarea.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...