Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Greșeli frecvente la irigarea gazonului și consecințele

Greșeli frecvente la irigarea gazonului și consecințele

Care sunt semnele pe care le dă gazonul atunci când nu irigi corect?

cum irigam gazonul
irigare
irigarea gazonului
Alin Vancea

Alin Vancea

8 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 10:42

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Greșeli frecvente la irigarea gazonului și consecințele lor


Să începem lista...

i) apare mușchiul
ii) bureții, ciupercile și râmele
iii) culoarea gazonului tău nu e uniformă
iv) unele zone cresc mai încet și gazonul e anemic
v) se îngălbenește gazonul iarna
vi) după perioade ploioase gazonul suferă
vii) daune provocate de boli iarna și vara
viii) incidență mare de buruiană
ix) compactarea solului sau băltirea apei după ploi ceva mai abundente

Toate aceste simptome sunt cauza condițiilor neprielnice de creștere pe care gazonul din curtea ta le are.
E umbra, canicula, frigul sau timpul tău limitat cauza? În marea majoritate a cazurilor nu!

De cele mai multe ori problemele care apar în peluză nu sunt cauza unui singur factor, dar cu certitudine unul e cât se poate de comun: irigarea.

Nu există o altă intervenție asupra gazonului care are mai mari implicații decât irigarea. Tundem? Ok, pur și simplu luăm din înălțimea plantei. Aplicăm fertilizant? Da, suplinim solul cu nutrienți. Scarificăm? Foarte bine, menținem sub control acumularea de masă vegetală pe sol. ÎNSĂ irigarea e intervenția care poate face ca totul să meargă bine sau să strice totul. Cum așa?

În loc să le luăm pe toate să le dezbatem pentru că ar fi un articol foarte lung cel mai simplu pentru tine e să urmezi aceste 3 recomandări:
1) să irigi abundent atunci când o faci
2) să irigi doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață și atenție la zonele umbrite și cele mai însorite
3) să verifici dacă sistemul de irigare distribuie apa uniform în peluză

Nu-i așa că e simplu? Respectând doar 3 recomandări poți preveni atât de multe probleme!

*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.


Cantitatea de apă administrată și consecințele asupra plantei


O ilustrație care reprezintă cele 4 situații în care se poate prezenta gazonul ca rezultat al irigării. Doar ca mențiune nu confunda cantitatea de apă suficientă pentru irigare profundă, umezirea solului la 15-20 cm adâncime cu frecvența irigării.

Să nu confundăm frecvența cu cantitatea, pur și simplu nu există gazon într-o peluză rezidențială care să nu o ducă bine cu doar două ploi pe săptămână fie și o săptămână cu 35C la umbră! Nu faci decât foarte rău irigând gazonul zilnic vara sau înainte ca solul să fie bine uscat la suprafață. 

1) Gazonul primește apă corect, rar- maxim 2 ori pe săptămână vara, abundent - aprox 15 L/mp/irigare și doaar atunci când e solul bine de tot uscat la suprafață, asta conduce la formarea unui sistem radicular dezvoltat, adânc, care explorează după apă atunci când solul e lăsat între irigări să se usuce bine de tot la suprafață. Această explorare după apă conduce bineînțeles și la un volum mai mare de sol explorat pentru nutrienți, un ”rezervor” de nutrienți mărit față de celelalte situații.

2) În situația a doua avem un gazon care este irigat des, zilnic, cu cantități mici de apă, acele irigări de 10-15 minute se încadrează foarte bine aici, de regula 15 minute la un aspersor rotator nu depășește 2-3 L de apă/mp, adică apă cât să umezească primii 3-4 cm de sol. Rădăcina nu are niciun motiv să se adâncească în sol să caute apă, ea e primită zilnic. Avem un volum mic de sol explorat pentru apă și nutrienți, orice ploaie mai serioasă va purta o parte din nutrienți mai jos decât ajunge rădăcina. Rădăcina plantelor e stindardul care conduce viața în sol, în lipsa rădăcinii microorganismele din sol mor și apare compactarea solului imediat unde se termină rădăcina. În cazul ploilor abundente apa se va drena greu de la suprafața solului. Solul e îmbibat cu apă, rădăcina și microorganismele din sol sunt private de aer. Pe perioada verii putem avea un gazon frumos însă acesta își va pierde puternic culoarea pe perioada iernii, apare mușchiul.

3) Planta nu primește suficientă apă, rădăcina caută după apă la adâncime. Acea puțină apă existentă va fi folosită cu precădere pentru reglarea temperaturii - totul pentru supraviețuire imediată pe perioada verii, dar după câteva ploi gazonul îi revine complet.

4) Situația când planta primește apă rar, de 2 ori pe săptămână vara însă în cantitate insuficientă. Pe de o parte avem o rădăcină scurtă ca și in situația 2 însă sistem radicular mult mai mic datorită cantității mai mici de apă. O parte din rădăcină caută apa la adâncime dar apa insuficientă nu permite nici măcar construcția rădăcinii care să caute apa.



Uniformitatea distribuirii apei în peluză și ”câte minute irigăm”


Instalarea unui sistem de irigat automat după o schiță nu ne absolvă de a face verificarea ”în teren” că el distribuie apa uniform în peluză și această verificare ar fi bine să o facem înaintea fiecărui sezon de vară împreună cu curățarea filtrelor. Solul se lasă pe parcursul anilor, se modifică unghiul aspersorului, se apleacă în față/ spate și asta duce la distribuirea apei diferit față de cum a fost gândit. Aspersoarele își mai modifică și unghiul de rotire la aspersoarele tip rotor.

În cartierele rezidențiale unde s-a construit mult e posibil ca presiunea din rețea la care a fost gândit sistemul de irigat să se fi micșorat.
Testul se face ușor: amplasați caserole de înghețată, cam 3 bucăți pe 100 mp, dați drumul la sistemul de irigat pe toate zonele și cronometrați.

Când aveți 15 mm de apă în caserolă - măsurați pe înălțime- opriți sistemul de irigat, acești 15 mm înseamnă 15 L de apă/mp care corespund cu o irigare abundentă, corectă. În fiecare sezon vom seta sistemul de irigat să irige această cantitate și următoarea irigare o vom seta să pornească atunci când solul este foarte bine uscat la suprafață.





O peluză frumoasă poate îmbunătăți semnificativ priveliștea din fața casei și poate spori calitatea vieții familiei tale. Gândește-te cum ar fi să ieși în curte, cu cei dragi ție, și să vă bucurați cu toții de verdeață…
Dar crearea unui gazon des, verde, uniform, fără buruieni este un proiect pe termen lung, ceea ce înseamnă că lucrările de mentenanță sunt foarte importante. Nu este cazul însă să te simți copleșit: ai șanse mari de reușită dacă eviți aceste greșeli comune la irigarea gazonului:

Greșeli frecvente la irigarea gazonului: 


i) irigat des, solul argilos, mai mult de 2 ori pe săptămână formează o “perdea” impermeabilă la aer, aer de care rădăcina, bacteriile și fungii benefici din sol cu care rădăcina gazonului e în simbioza (care o ajută să extragă nutrienții din sol) rămân fără aer (ele sunt in general aerobe) rezultatul: gazonul se rărește, apar buruienile și solul se compactează
ii) irigatul seara; frunza de iarbă e formată din celuloza la fel ca și tricoul de bumbac, ținut câteva ore umed și începe să miroase pentru că se dezvoltă bacterii și fungi în el, la fel e și la gazon; irigatul seara, înainte ca roua să fie prezentă face ca iarba să rămână umedă mult mai mult timp a doua zi dimineața (roua e mult mai semnificativă, apa din sol se evaporă pe timpul nopții și condensează pe firul rece de iarbă);
iii) irigatul fără a face diferență între zona de soare unde necesarul de apa e mai mare față de zona cu umbră – unde e necesară mult mai puțină apă, poate chiar și jumătate față de cât e nevoie la soare; La umbra irigați cu 15 L de apă/mp/irigare și următoarea irigare să o faceți cand solul e foarte bine uscat la suprafață. 
iv) facută prea des, mai mult de 2 ori pe săptămână duce la un sol umed aproape permanent la suprafață care favorizează germinarea semințelor de buruiană Semințele de buruiană viabile să răsară sunt în primii 0.5-1.5 cm din sol. Deci vom iriga rar și abundent și următoarea irigare se va face cand solul e uscat la suprafață cel puțin în primul cm;
v) irigatul cu cantități mici de apă (făcând testul din tutorial, aflați cu câtă apă irigați/mp). Irigatul se face cu minim 15L apă/mp/irigare, acesta e o cantitate minimă de apă care poate ajunge la adâncime. Irigarea cu câteva minute duce la administrarea unei cantități mici de apă poate 3-5 L apă/mp care în zilele cu 24 C se evaporă până la ora 13 și gazonul rămâne fără apă câteva ore. 
vi) Irigatul des, zilnic, cu cantități mici nu favorizează dezvoltarea rădăcinii, adâncirii ei în profilul solului. Irigând des, zilnic vom avea toamna târziu și iarna o rădăcină scurtă, aflată în profilul superior al solului care în această perioadă e mai mereu îmbibată în apă, iar acest exces de apă duce la diverse probleme: îngălbenire, boli. 
vii) Boli grave apar vara când frunza e umedă mai mult de 10 ore pe zi (apa de irigat și roua). Irigarea se va face dimineața devreme începând cu ora 4-5 dimineața. Pentru cei fără sistem de irigat automat irigați dupămasa cât să mai bată soarele să zvinte frunza înainte de căderea serii
viii) mușchiul sau algele pe sol apar în peluzele irigate excesiv
ix) ciupercile, buretii își fac prezența pe perioada caldă la peluzele irigate excesiv. Pe lângă irigare lipsa scarificării ( acumularea de prea multă materie organică ca frunze, stoloni, rizomi) e o cauză a apariției acestora. 

Irigi și băltește foarte repede apa?


Sperăm că nu e deja prea multă apă în sol... adică ai înțeles că vom iriga doar atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață, e tare la apăsarea cu degetul.

Dacă o zona trebuie să o irigi 40 minute (ai determinat asta cu testul cu caserole) pentru cei 15-20 l de apă/mp adică o irigare abundentă, profundă care va stimula la rândul ei o rădăcină profundă atunci irigă 20 minute, dă un răgaz solului să absoarbă apa setând ca irigare să se desfășoare pe o altă zonă din peluză ca ulterior să reveniți la cea dintâi.   

Mai ales aspersoarele de tip spray, cele care irigă sub formă de umbrelă, administrează o cantitate mare de apă pe minut, mai ales la zonele din peluză care sunt irigate cu astfel de aspersoare să acordați mare atenție. 

Apoi sunt aspersoarele care administrează apa sub formă de jet și acestea uneori, în funcție de cum e proiectat sistemul de irigare pot administra mai multă apă decât poate absorbi solul, mai ales dacă mai multe aspersoare în același timp irigă aceeași zonă.  

Dacă peluza e în pantă, mare grijă, adesea vara partea superioară gazonul suferă pe când în vale iarba e verde sau poate chiar galbenă din cauză că primește prea multă apă,  asta se întâmplă pentru că apa se scurge de la deal către vale. Setează reprize de irigare mai scurte ca să dai solului posibilitatea să absoarbă apa. 

Și nu în ultimul rând dar de o importață colosală e să irigi doar când e solul bine de tot uscat la suprafață adică e tare la apăsarea cu degetul, poate de aceea băltește apa atunci când irigi, deja solul e suprasaturat cu apă. 

*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Sol compactat ? Băltește apa sau iarba nu crește cum ar trebui?

Află câteva metode cum poți remedia foarte simplu compactarea solului din curte.

Vezi videoclip

Testul cu caserole explicat mai în detaliu

Exemplificarea verificării irigării la o peluză cu sistem de irigat cu aseprsoare pop-up (subterane)

Vezi videoclip

”Test caserole” pentru determinarea timpilor de irigare

Determinarea timpilor de irigare și verificarea unifomității distribuirii apei în peluză

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...